Aud adeseori in jurul meu parinti vorbind despre copiii lor care studiaza in vestul Europei, cu scopul fatis de a ramane si a-si intemeia familii si rostul lor pe alte plaiuri, pentru ca… „Romania e o tara frumoasa, dar pacat ca este locuita“. Stirile de-a dreptul fataliste care prezinta luptele pentru ciolan ale politicienilor, interesati doar sa-si rezolve diverse interese, fara a face nimic pentru oamenii care i-au votat, sau nuntile infractorilor si a parvenitilor social, toate te dezgusta, incat esti tentat sa generalizezi… „Asta e Romania!“
Dar, sa fim seriosi. In ciuda presei de foarte proasta calitate – si o spun cu durere, eu insami fiind jurnalist de profesie – suntem foarte multi cei care suntem fericiti ca traim in Romania. Si nu neaparat pentru ca suntem mai patrioti decat alti concetateni, ci pentru ca suntem constienti ca ceea ce ne ofera Romania de 20 de ani incoace este o ocazie unica, pe care foarte multi contemporani nu au avut sansa sa o traiasca.
Fara a avea scoli de economie si management, multi am avut satisfactia de a construi afaceri de la un angajat la cateva sute sau chiar mii. Unde altundeva in Europa de Vest, unde multi romani se inghesuie sa accepte uneori slujbe cu mult sub pregatirea lor profesionala, poti construi ceva de la zero?
Economia in formare a Romaniei a oferit ocazia tuturor celor care au avut o bruma de bani si foarte multa indrazneala, dublata de o putere de munca extraordinara, sa-si puna amprenta pe un produs. Fie ca au urmat o „reteta“ vestica, fie ca au improvizat, fiecare dintre cei care nu au lasat sansa sa treaca pe langa ei se uita in urma cu mandrie. Iar acest sentiment de multumire profesionala, de implinire, este suficient pentru a recompensa toata munca si toate sacrificiile.
De aceea, cred cu convingere ca sunt multi oameni care se simt nu numai fericiti, ci si norocosi ca traiesc in Romania zilelor noastre si ca au, astfel, sansa de a scrie istoria in industria in care activeaza.
Astazi, la 10 ani de cand noi insine am inceput cu nesiguranta o afacere in presa specializata de transport si logistica, le aducem un omagiu tuturor celor care au avut curajul de a-si construi afaceri in aceste domenii, pentru ca ne-au dat ocazia sa construim, alaturi de ei, o revista bine structurata, credibila si respectata atat in tara, cat si in Europa.
Chiar daca am pornit de la zero, nu am urmat un model nici autohton si nici european, ci ne-am creat propriul stil, dictat de nevoile publicului din Romania.
Atuul nostru a fost ca ne-am deschis urechile, ochii si ne-am conectat mintile cu temerile si preocuparile managerilor de transport si logistica, oferindu-le raspunsuri la toate intrebarile si framantarile.
Si vorbesc nu doar in numele meu, ci si al colegilor mei, multi dintre ei fiindu-mi alaturi de 10 ani, tot atatia cat sarbatorim anul acesta de cand am publicat primul numar al revistei Tranzit.
Au fost 10 ani de munca fantastici, a caror unitate de masura au fost deadline-urile: 120 de deadline-uri in care am depus toate eforturile ca fiecare numar sa fie mai bun decat cel precedent. Iar de cativa ani mai avem o unitate de masura: cele 2-3 luni de la o conferinta la alta. Evenimentele Tranzit au devenit prilejul cel mai important de intalnire a celor care lucreaza in domeniu, iar noi suntem bucurosi ca putem oferi aceste oportunitati.
Au fost si tot atatia ani de bucurii si satisfactii profesionale, astfel ca, la ceas aniversar, vrem sa le multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi si celor care ne-au citit permanent. Caci nu este o satisfactie mai mare pentru noi decat sa vedem ca oamenii ne stiu articolele si ca le urmaresc cu regularitate pentru ca ii ajuta sa fie informati in activitatea lor. Doar asta ne e rostul!