Schmitz Cargobull a produs în 2022-2023 peste 57.000 de semiremorci și a avut o cotă de piață de 26% în Europa, în creștere față de ultimii ani, când a atins cel mai puțin 22,5% în martie 2022. O altă performanță subliniată de reprezentanții companiei cu ocazia evenimentului Pre IAA este poziția de lider pe segmentele prelatelor (cu 29% din totalul pieței europene), frigorificelor (50%) și basculantelor (14%). Pentru 2023/2024 estimarea este de 45.000 de vehicule produse, iar pentru 2024/2025, care ar urma să fie un an de consolidare, sunt în plan alte 40.000, scăderile fiind încă o dovadă a volatilității care caracterizează această industrie de câțiva ani, așa cum explică CEO-ul Andreas Schmitz.
În afară de performanțele din vânzarea de semiremorci, compania se mândrește cu mai mult de 1,8 milioane de axe și 30.000 de agregate frigorifice proprii, cu 108.000 de sisteme telematice TrailerConnect® active în prezent și cu peste 38.700 de vehicule finanțate.
Schmitz continuă să aibă poziții puternice în nordul și estul Europei (unde are o cotă de 43%), dar investește mult și în rețeaua și în îmbunătățirea performanțelor din sud-vest, unde deocamdată este la 17%.
Lobby pentru păstrarea competitivității industriei europene
Costurile mari ale materiilor prime, energiei și forței de muncă afectează capacitățile de producție și previziunile economice, dar Schmitz se concentrează asupra îmbunătățirii eficienței operaționale și gestionării costurilor, astfel încât să poată investi în noi produse și servicii care cresc performanța în exploatare.
Concret, așa cum subliniază directorul de vânzări Boris Billich, compania are parteneriate specifice pe piețele locale, astfel încât să și producă mai aproape de clienți, pentru a oferi flexibilitate și a-i ajuta să facă față la volatilitatea pieței și la creșterea costurilor de transport.
În plus, face lobby pentru a reduce birocrația și a crea un mediu de afaceri dinamic și inovator, astfel încât să fie mai ușor de suportat schimbările de legislație din această perioadă, și propune semiremorci inteligente și soluții digitale care să crească eficiența transportului, dar să fie și sustenabile și să scadă costurile de operare, chiar și în condițiile nesiguranței referitoare la energiile regenerabile.
Schmitz face lobby pentru a influența guvernele astfel încât măsurile pe care le iau să permită ca Germania și Europa să rămână locații de producție atractive și este în favoarea dereglementării pentru a evita sarcini suplimentare pentru sine și pentru clienți, astfel încât transportul să rămână competitiv în Europa. O soluție ar fi autorizarea în Germania și în întreaga Europă a modelelor EcoDuo, care în Scandinavia și Spania au dovedit deja că reduc emisiile de CO2.
În ceea ce privește cerințele referitoare la responsabilitatea socială, reprezentanții Schmitz Cargobull sunt de părere că ele nu trebuie să fie în contradicție cu profitabilitatea și că pentru asta este nevoie de reducerea reglementărilor. În ceea ce o privește, compania își propune ca până în 2030 să scadă cu 90% emisiile de CO2/semiremorcă și cu 50% cantitatea de deșeuri și să aibă 20%, respectiv 100% din căldură/electricitate din surse regenerabile.
Prețurile vehiculelor au scăzut în ultimele luni, dar se așteaptă noi creșteri
Reprezentanții Schmitz au amintit printre cele mai importante probleme din ultimii ani și scumpirea vehiculelor comerciale. Astfel, dacă din ianuarie 2009 până în ianuarie 2019 creșterea prețurilor produselor industriale a fost de 8%, din decembrie 2020 până în septembrie 2022 (când s-a atins cea mai mare valoare din toate timpurile) a fost de circa 55%, iar din decembrie 2020 până în aprilie 2024 a fost de 39% (deoarece în ultimele luni s-au înregistrat scăderi, mai ales datorită ieftinirii energiei).
În perioada imediat următoare sunt așteptate noi scumpiri, din cauza creșterilor salariale.
Parteneriate și achiziții, chiar și în afara Europei
Schmitz a încheiat parteneriate și a făcut achiziții de companii în diverse țări, astfel încât să-și consolideze poziția pe piața semiremorcilor. Astfel că acum are un parteneriat cu Utility Trailer Manufacturer Company în America de Nord, pentru producerea agregatelor frigorifice 625 / 655 MT, și cu Berger Fahrzeug-technik, în Austria. În plus, a preluat divizia de semiremorci a Van Hool în Belgia, are o participație în Africa de Sud, într-o companie care produce cisterne și semiremorci frigorifice, și acțiuni în compania australiană MaxiTRANS, care de asemenea produce semiremorci.