Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un nou raport ELA în ceea ce privește cooperarea în privința detașarea resortisanților țărilor terțe

Raportul oferă practicienilor din statele membre, partenerilor sociali și experților o mai bună înțelegere a normelor UE, a provocărilor legate de aplicarea legislației și a îmbunătățirii cooperării transfrontaliere în ceea ce privește detașarea resortisanților țărilor terțe.

Raportul privind practicile, posibilitățile și provocările în materie de cooperare între statele membre, în special în ceea ce privește detașarea resortisanților țărilor terțe examinează trei secțiuni principale legate de practicile și provocările dintre autoritățile competente ale statelor membre în ceea ce privește detașarea resortisanților țărilor terțe:

  1. Cadrul juridic aplicabil detașării resortisanților țărilor terțe;
  2. Punerea în aplicare a normelor privind detașarea resortisanților țărilor terțe;
  3. Prezentare generală a fluxurilor de mobilitate a forței de muncă a lucrătorilor resortisanți ai țărilor terțe detașați în UE și între statele membre.

Raportul oferă concluzii operaționale cu privire la modul de abordare a principalelor probleme:

  • Elaborarea de orientări pentru statele membre pentru a sprijini aplicarea corectă a legislației UE;
  • Elaborarea unui instrument de informare și a unui manual practic pentru autoritățile competente cu privire la punerea în aplicare a normelor aplicabile privind detașarea lucrătorilor;
  • să sprijine schimbul regulat de informații între autoritățile competente din statele membre (inclusiv cu privire la autoritățile de imigrare, dacă este cazul);
  • să utilizeze mai bine Sistemul de informare al pieței interne – IMI și să promoveze bunele practici privind utilizarea instrumentelor digitale pentru schimbul de informații;
  • Să promoveze schimbul de informații și de bune practici între statele membre;
  • Să ofere formare specifică, schimburi de personal și programe de detașare pentru personalul competent din cadrul autorităților naționale; și să exploateze la maximum potențialul oferit de ELA pentru inspecții concertate sau comune la nivel transfrontalier.

Detașarea lucrătorilor resortisanți ai țărilor terțe: fapte și cifre ale unui fenomen în creștere

Detașarea resortisanților țărilor terțe este un fenomen în creștere al mobilității forței de muncă, alături de căile tradiționale de migrație către și între statele membre ale UE.

Deși datele sunt încă limitate, cifrele cuprinse în raport indică o tendință de creștere pentru majoritatea țărilor: Austria, Belgia, Germania și Țările de Jos sunt principalele țări de primire a lucrătorilor extra-comunitari detașați, în timp ce Polonia, Slovenia și Spania se numără printre principalele țări de trimitere. Ucraina și Bosnia și Herțegovina au cel mai mare număr de resortisanți detașați în UE, urmate de Serbia și Belarus.

Lucrătorii resortisanți din țări terțe detașați în UE lucrează cel mai mult în sectoarele construcțiilor, transportului (rutier de mărfuri) și agriculturii, în timp ce principalele coridoare între statele membre pentru resortisanții din țări terțe detașați sunt: lucrătorii ucraineni și belaruși sunt detașați din Polonia și Lituania, iar lucrătorii bosniaci sunt detașați din Slovenia. Majoritatea acestor lucrători detașați se îndreaptă către țări din Europa de Vest, cum ar fi Austria, Belgia, Franța și Țările de Jos.

Detașarea lucrătorilor și programul ELA Posting 360

Detașarea lucrătorilor rămâne una dintre prioritățile cheie ale ELA și se află în centrul programului recent lansat „Detașare 360 – Învățare și înțelegere reciprocă”. Acest program multianual se concentrează pe îmbunătățirea schimbului de informații, pe consolidarea cooperării administrative și pe sporirea cunoștințelor privind normele UE și naționale referitoare la detașarea lucrătorilor. În urma publicării raportului, Autoritatea va organiza un atelier de lucru specializat și alte activități de cooperare în legătură cu detașarea resortisanților din țări terțe în cadrul programului Posting 360.

Articole similare

Ad