Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Culoarele Solidarității au apropiat UE de Ucraina și Moldova în ultimii doi ani

Comisia Europeană, în colaborare cu Ucraina și Moldova, a creat Culoarele Solidarității, în mai 2022, pentru a ajuta la îmbunătățirea rutelor de transport UE-Ucraina-Moldova, ca răspuns la invazia ilegală pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Inițial stabilite pentru a ocoli blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei prin porturile sale de la Marea Neagră, Culoarele Solidarității acoperă astăzi comerțul pe toate sectoarele, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova.

Până în prezent, Culoarele Solidarității au ajutat Ucraina să exporte peste 136 de milioane de tone de mărfuri, cum ar fi cereale, minereuri și oțel, și să importe peste 52 de milioane de tone de mărfuri esențiale, inclusiv combustibil, vehicule, îngrășăminte, precum și asistență militară și umanitară. Culoarele Solidarității trec prin regiunea Dunării, Polonia, Marea Baltică și regiunea Adriatică pe calea ferată, rutieră și pe căi navigabile interioare. Acestea completează coridorul Ucrainei la Marea Neagră, înființat în toamna anului trecut. Cu toate acestea, coridorul dunărean și polono-baltic rămân cheie pentru toate importurile, în timp ce Marea Adriatică este relevantă pentru exporturile neagricole ale Ucrainei.

Până în prezent, Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au mobilizat peste două miliarde de euro, CE coordonând autoritățile și comunitățile de transport din UE, Ucraina și Moldova și identificând modalitățile de eliminare a blocajelor administrative și de infrastructură. Prioritățile cheie au inclus gestionarea traficului, procedurile de frontieră și investițiile în infrastructură și echipamente logistice. Proiectele de anvergură au vizat îmbunătățirea navigației pe Dunăre și pe canalul Sulina spre Marea Neagră („Primus”). Cofinanțat de UE, proiectul a fost implementat de România și a beneficiat de asistență tehnică din Franța, cu scopul de a pregăti piloți fluviali și de a îmbunătăți schimbul de informații cu porturile ucrainene. Această cooperare a contribuit la creșterea siguranței și capacității navigației pe Dunăre.

Facilitatea Conectarea Europei (CEF) a jucat un rol esențial în finanțarea nevoilor critice de frontieră și în integrarea preliminară a sistemelor de transport ale Ucrainei și Moldovei în rețeaua TEN-T a UE. S-au înregistrat, de asemenea, progrese semnificative în trecerea la ecartamentul standard european, contribuind la crearea unui sistem feroviar interoperabil al UE.

În viitor, Comisia Europeană își va continua activitatea în domeniul Culoarelor Solidarității, în cooperare cu toți partenerii implicați.

Adina Vălean, comisarul pentru transport, a declarat: „Cu doi ani în urmă, Culoarele Solidarității au remodelat rutele logistice din Europa de Est, pentru a menține funcționarea economiilor Ucrainei și Moldovei și pentru a preveni o criză alimentară globală. Până astăzi, au generat venituri de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru Economia Ucrainei, consolidând în același timp legăturile economice ale Ucrainei cu UE, cu importuri în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro. Până în prezent, UE a investit în infrastructura de transport în Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Ucraina și Moldova”.

Articole similare

Ad