Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană propune prelungirea acordurilor de transport rutier cu Ucraina și Moldova

Printre propunerile trimise recent de către Comisia Europeană Consiliului se numără actualizări ale acordurilor de transport rutier cu Ucraina și Republica Moldova, în vederea îmbunătățirii punerii acestuia în aplicare. Acordurile inițiale au fost semnate în iunie 2022 și, ulterior, prelungite până la sfârșitul lui iunie 2024. Aceste acorduri conferă dreptul transportatorilor de marfă ucraineni și moldoveni, pe de o parte, și europeni, pe de altă parte, de a efectua curse bilaterale unii pe teritoriul celorlalți.

Având în vedere că rutele tradiționale de transport din regiune sunt întrerupte sau închise din cauza războiului, iar porturile Ucrainei de la Marea Neagră sunt indisponibile ca rute comerciale tradiționale pentru cele două țări, prelungirea acordurilor de transport până cel puțin la sfârșitul lui 2025 va ajuta la securizarea lanțurilor de aprovizionare.

În același timp, Comisia propune actualizări ale acordului cu Ucraina, pentru a facilita punerea în aplicare a acestuia. Sunt vizate astfel obligativitatea deținerii documentelor din care să rezulte că un operator de transport este autorizat să efectueze transport internațional și că acesta se desfășoară în temeiul Acordului, obligativitatea demonstrării cu documente că o operațiune fără încărcătură este direct legată de o operațiune de tranzit sau bilaterală, conform prevederilor Acordului, precum și consolidarea respectării de către cărăuși a obligațiilor referitoare la operațiunile autorizate. În plus, se propune adăugarea unei noi clauze de salvgardare: în cazul în care piața națională de transport rutier dintr-o anumită zonă geografică constată o perturbare majoră care poate fi atribuită Acordului, acesta din urmă să poată fi suspendat în acea zonă geografică.

Noile măsuri propuse ar consolida implementarea Acordului, fără a compromite beneficiile reciproce.

În acest moment, Consiliul trebuie să dea Comisiei mandatul de a negocia cu Ucraina și Moldova.

Acordurile de transport rutier susțin căile de solidaritate UE-Ucraina, care au fost înființate ca alternative la rutele maritime din Marea Neagră, când porturile Ucrainei au fost blocate de Rusia. Exporturile ucrainene către UE au crescut semnificativ de la intrarea în vigoare a Acordului, cu aproximativ două treimi din volumul transportat și cu aproximativ o treime din punct de vedere al valorii. În termeni absoluți, mai mult de 300.000 de tone suplimentare de mărfuri au fost exportate în UE în fiecare lună după încheierea Acordului.

Importurile ucrainene din UE au crescut cu o cantitate similară în volum, și anume cu aproximativ 300.000 de tone pe lună. Cu toate acestea, valoarea importurilor ucrainene a crescut de aproape trei ori mai repede decât exporturile, cu o creștere de peste 700 de milioane de euro pe lună pentru importurile ucrainene, față de 250 de milioane de euro pentru exporturi.

În timpul ultimei întâlniri a Platformei de coordonare comună Solidarity Lanes, toate părțile au salutat restabilirea comerțului prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră, reamintind totodată că Solidarity Lanes rămân esențiale ca alternativă viabilă și pe termen lung. Aceste coridoare pentru import și export ajută la consolidarea relației economice UE-Ucraina. Acordul cu Moldova a crescut substanțial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii. Exporturile rutiere din Moldova către UE au crescut cu 27% în volum în trimestrul al treilea al 2022 față de aceeași perioadă din 2021 și cu 35% în anul următor, în timp ce exporturile rutiere ale UE către Moldova au crescut cu 30% în valoare din trimestrul al treilea din 2021 până în aceeași perioadă din 2022, înainte de a se stabiliza în 2023.

Articole similare

Ad