Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IVECO și CNR confirmă eficiența bio-CNG-ului pentru decarbonizarea transporturilor de deșeuri

  • Foto: IVECO

IVECO, lider în propulsia alternativă, promovează un studiu realizat de Institutul de Poluare Atmosferică al Consiliului Național Italian de Cercetare (CNR), care a evaluat impactul utilizării biometanului comprimat, derivat din fracția organică a deșeurilor solide municipale (OFMSW), asupra mediului. Biometanul a fost comparat cu motorina și gazul natural comprimat, combustibili tradiționali, folosiți pentru alimentarea vehiculelor de colectare a deșeurilor în zonele urbane.

Scenariul de referință pentru studiu a fost piața italiană, cunoscută pentru numeroasele stații de alimentare cu GNC, datorită numărului mare de vehicule alimentate cu metan, unul dintre cele mai mari din Europa. Analiza a evaluat impactul producției și utilizării combustibililor, excluzând construcția și întreținerea instalațiilor și infrastructurii, pentru a compara strict combustibilii. De asemenea, studiul a investigat captarea CO₂ în lanțul de producție și mixul energetic folosit pentru alimentarea diferitelor procese industriale.

Astfel, rezultatele acestuia au arătat că biometanul comprimat poate juca un rol decisiv în decarbonizarea transporturilor și reducerea poluării aerului în zonele urbane. Studiul indică o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de până la 96%, comparativ cu motorina și o reducere a emisiilor de oxizi de azot de până la 72%. Aceste reduceri semnificative contribuie la atingerea obiectivelor de neutralitate carbonică stabilite la nivel european.

Cele mai bune rezultate au fost obținute atunci când toate etapele lanțului de producție a biometanului comprimat, de la gestionarea deșeurilor municipale solide (fracția organică) la digestia anaerobă, modernizare, captarea CO₂, comprimarea biometanului și realimentarea vehiculelor, au avut loc pe același amplasament. Toate procesele au fost alimentate cu energie produsă prin arderea biogazului generat tot pe amplasament.

„Suntem onorați să sprijinim cercetarea în domeniul tehnologiilor sustenabile care sunt cu adevărat capabile să ne ajute să realizăm decarbonizarea într-un mod eficient și productiv. La IVECO, am crezut întotdeauna în beneficiile biometanului, o resursă matură din punct de vedere tehnologic pentru întreaga noastră gamă și pentru misiunile multiple ale clienților noștri. Studiul condus de CNR confirmă că utilizarea bio-GNC este o soluție sustenabilă și poate genera o economie circulară dezirabilă, extrăgând valoare din deșeuri și materie organică pentru a furniza combustibil pentru colectarea deșeurilor în sine, fără a compromite capacitățile operaționale ale vehiculelor.”,

a declarat Giandomenico Fioretti, Head of Alternative Propulsion Business Development.

Articole similare

Ad