Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ROADPOL Alcohol & Drugs Operation: Croația și Slovenia conduc detașat cu peste 3% infracțiuni legate de consumul de alcool

Croația și Slovenia au raportat rate de conducere sub influența alcoolului de peste 3%, cele mai ridicate în timpul celei mai recente operațiuni ROADPOL de aplicare a legislației privind alcoolul și drogurile.

Operațiunea s-a desfășurat în mod tradițional în luna iunie, o lună marcată de creșterea numărului de ore de lumină naturală, de creșterea numărului de întâlniri sociale, de festivaluri, de evenimente de sfârșit de an școlar și de începutul vacanțelor, toate acestea ducând la creșterea numărului de cazuri de consum de alcool și potențial consum de droguri.

Cincisprezece țări membre ROADPOL au luat parte la acțiunea paneuropeană a poliției rutiere. Conform rapoartelor acestora, au fost controlați peste 700.000 de conducători auto, cu mult mai mulți decât cei 495.000 de conducători auto controlați în timpul aceleiași operațiuni de anul trecut. Dintre aceștia, 12.132 de conducători auto se aflau sub influența alcoolului (1,71%) și 1.896 (0,27%) sub influența drogurilor. Pentru alcool, creșterea ratei de încălcare este de aproape 9% (față de 1,57% în medie anul trecut), în timp ce pentru droguri, se observă o scădere de 28% (față de 0,38% anul trecut). Conform datelor, în timpul operațiunii, nu mai puțin de 2.820 de contravenienți au avut permisele de conducere suspendate.

În timp ce este dificil să se stabilească care țară a avut cel mai mare procent de încălcări din cauza metodelor diferite de detectare a substanțelor, cele mai recente date privind operațiunile relevă constatări interesante. Croația a înregistrat cel mai mare procent de încălcări – 683 de cazuri de conducere sub influența alcoolului din 17.670 de șoferi controlați (3,87%), urmată de Slovenia (3,55%) și Serbia (2,78%). La polul pozitiv s-au situat Lituania (0,31%), Suedia (0,35%) și Slovacia (0,42%). O altă constatare intrigantă a fost că, în Germania, rata de încălcare a normelor privind drogurile (1.185 de infractori) aproape că o ajunge din urmă pe cea privind alcoolul (1.385 de infractori).

„Ministerul croat de Interne a adoptat o abordare foarte serioasă la ultima operațiune internațională ROADPOL. Pentru această acțiune, alături de ofițerii de poliție rutieră, au fost implicați un număr mare de ofițeri din alte divizii, cum ar fi poliția obișnuită și de intervenție, ceea ce a dus la mai multe controale decât de obicei”, a comentat Zoran Brezak, membru al Grupului de lucru operațional ROADPOL din cadrul Serviciului croat de poliție rutieră. „În plus, datorită începerii timpurii a sezonului turistic, în primele șase luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de vehicule străine în Croația, cu 34 254 816 vehicule înregistrate în 2024 față de 30 835 212 în 2023, reprezentând o creștere de 11,09 %. Deși statisticile naționale arată o scădere a celor mai grave accidente rutiere cauzate de șoferi aflați sub influența alcoolului și a drogurilor, consumul de alcool și droguri sau combinația acestora rămâne unul dintre principalii factori care afectează siguranța rutieră în Croația”, a adăugat Brezak.

În 2023, șoferii care conduceau sub influența alcoolului au provocat 9,4% din totalul accidentelor rutiere și 25,3% din cele mortale în Slovenia. În acest an, până la 14 iulie 2024, șoferii aflați la volan în stare de ebrietate au provocat 9,9 % din totalul accidentelor rutiere și 32 % din cele mortale. Numărul șoferilor care conduc sub influența alcoolului a crescut. Controalele efectuate în timpul campaniei au fost țintite, concentrându-se în principal asupra locurilor în care polițiștii se așteptau ca șoferii să conducă sub influența alcoolului și a drogurilor. Pentru a reduce consumul de alcool la volan, poliția va continua să efectueze controale specifice în funcție de timp și de locație. Scopul este de a crește probabilitatea de a prinde infractorii rutieri și pe cei care provoacă accidente în timp ce conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor. Ca urmare, polițiștii le solicită contravenienților să efectueze teste de alcoolemie sau teste rapide pentru droguri, ceea ce conduce la un număr mai mare de teste efectuate și la un număr mai mare de contravenienți identificați.

Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor crește considerabil riscul de coliziune. În multe accidente în care intervin forțele de ordine, devine clar că șoferul era sub influența alcoolului. Acesta este motivul pentru care măsurile de control sunt esențiale, în special atunci când ratele de încălcare rămân stabile sau sunt în creștere.

„Persoanele din grupa de vârstă 18-25 de ani, cu mai puțin de doi ani de experiență la volan, denumite adesea „șoferi tineri”, nu sunt în mod frecvent conștiente de pericolele conducerii sub influența drogurilor. Mulți nu își dau seama că chiar și cantități mici de narcotice îi pot face inapți pentru a conduce. În plus, aceștia tind să subestimeze efectele de durată asupra capacității lor de a conduce, unii dintre ei nerecunoscând că afectarea poate persista chiar dacă drogurile au fost luate cu câteva zile înainte de întâlnirea cu polițiștii de control”, îndeamnă Jana Pelešková, șefa Grupului de lucru pentru operațiuni ROADPOL, de la Direcția Poliției rutiere din cadrul Prezidiului Poliției din Republica Cehă.

Următoarea operațiune ROADPOL privind alcoolul și drogurile este planificată să aibă loc în perioada dinaintea Crăciunului (16-22 decembrie 2024).

Articole similare

Ad