Analizând datele financiare ale firmelor de transport pe 2023 pentru desemnarea finaliștilor pentru Gala Tranzit, eveniment care va avea loc pe 7 noiembrie la Cluj-Napoca, am fost uimită să văd câte au terminat anul trecut pe minus, atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât mai ales profitul. Și dacă la unele scăderea e cauzată de repatrierea flotelor în vestul Europei, iar la altele de scăderea activității din segmentul construcțiilor rezidențiale sau de infrastructură, la cele mai multe este vorba de scăderea volumelor de transport, care a lovit firme de toate dimensiunile.
Nu e de mirare să vedem astfel de rezultate financiare slabe, după ce creșterile de costuri uriașe din 2022 au fost urmate de altele în 2023, însă și de o scădere semnificativă a comenzilor. După doi ani dificili, nici 2024 nu e mai bun, cu creșteri mari ale taxelor de drum și ale prețului motorinei. Dobânzile sunt încă mari, ceea ce a afectat semnificativ capacitatea de plată a multor companii de transport nu numai din România, ci și din Bulgaria, Polonia și din vestul Europei. Transporturile rutiere reprezintă o activitate foarte sensibilă la creșterea dobânzilor în primul rând pentru că se lucrează cu active de mare valoare – camioane, autobaze ș.a. – în mare parte achiziționate pe datorie, în condițiile în care capitalurile proprii ale transportatorilor se găsesc la clienții acestora, prin acceptarea unor termene de plată foarte lungi. Și când acestea sunt de la 21 până la 45-90 de zile este ușor ca beneficiarul să mai și „uite” să plătească.
Deși ratele de leasing s-au scumpit semnificativ, transportatorii au redus tarifele facturate către clienți, neluând în calcul costul de finanțare pe care îl au atunci când acceptă încasarea facturilor la 45-90 de zile, iar facturarea se face după câteva săptămâni de la transport.
Grija de a factura și de a încasa mai repede se vede în clasamentul firmelor de transport ordonate după cifrele de afaceri și profiturile obținute în 2023. Cele care s-au preocupat să aibă instrumente digitale de transmitere a CMR electronic către clienți de îndată ce au încheiat cursele, factura fiind emisă în aceeași zi, au redus mult aceste costuri de finanțare, care au devenit și mai mari odată cu scumpirea dobânzilor.
În plus, firmele de transport lucrează cu marje mici și orice cost suplimentar le afectează serios viabilitatea. Astfel, nu e de mirare că numărul insolvențelor a crescut în transport și logistică. Și nu doar firmele mici și mijlocii cu un sistem de control mai puțin evoluat al încasărilor trec prin dificultăți financiare, ci și firme mari din regiune, unele flote care s-au dezvoltat prea mult și prea repede din Bulgaria și Polonia confruntându-se cu probleme de lichidități, fapt care le-a determinat să crească departamentele de vânzări în toate țările din regiune, inclusiv România. De altfel, 2023-2024 a fost primul an în care transportatorii români au resimțit din plin concurența operatorilor vecini, care le-au furat din volume celor ce aveau contracte bune tur-retur.
Cum spuneam, 2024 nu e deloc un an mai bun, cu atât mai mult cu cât asistăm la costuri de personal în creștere dublate de o politică de taxare și control agresivă a tuturor statelor europene, inclusiv (sau mai ales) a României. eFactura, eTransport, eSigiliu – care urmează de la 1 ianuarie – au ca scop fix întărirea controlului și taxării sectorului privat. Și, din păcate, amenzile pentru orice neregulă, chiar și minoră, sunt extrem de mari.
Dacă tot vorbim de întărirea controlului, să nu uităm că de la 1 ianuarie este obligatorie înlocuirea tahografelor digitale cu cele smart de generația a doua, care aproape că înlătură absolut orice posibilitate de fraudă și simplifică mult capacitatea de control și constatare a încălcărilor reglementărilor rutiere.
De altfel, controalele sunt tot mai multe și cu acoperire tot mai largă și acum: depășiri de viteză, de timp de condus, cabotaj, dar și controale pentru detașare, efectuate în ultima perioadă intens și de Inspecția Muncii din România, nu numai de autoritățile din statele veșnic în căutare de bani la buget precum Belgia, Franța sau Italia.
Dar despre cum stau financiar firmele de transport din România și despre reglementările în continuă schimbare și a căror urmărire va face diferența între supraviețuire și dispariție de pe piață vom discuta la Gala Tranzit de la Cluj. Vă așteptăm alături de noi!