
Indicele european al tarifelor de transport rutier de marfă realizat de Upply, Ti și IRU arată că în al doilea trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul anterior, a avut loc o creștere de 3,5 puncte a prețurilor spot, până la 127,7 puncte, și o scădere de 1,3 puncte a celor din contracte, până la 127,1 puncte. Iar comparativ cu perioada similară din 2023 s-au înregistrat o creștere de 0,8 puncte, respectiv o scădere de 0,7 puncte. Așa cum știți deja, scăderea tarifelor spot începând cu al doilea trimestru din 2023 a fost determinată de cererea scăzută din partea consumatorilor, care au fost mai prudenți în ceea ce privește cheltuielile, dar în ultimele luni au avut loc creșteri constante pe cele mai multe rute. Iar scăderea pe care o vedem la tarifele din contracte vine ca urmare a scăderii producției de bunuri industriale, intermediare și de consum de folosință îndelungată – produsele de bază încă sunt în creștere, dar slabă.
Costurile de transport au crescut față de trimestrul anterior cu o medie de 1,2%, în special cele cu forța de muncă, întreținerea vehiculelor și asigurările, deci nu la fel de abrupt ca în primul trimestru din 2024 față de ultimul din 2023.
Motorina s-a ieftinit de la începutul lui aprilie până la începutul lui iunie, pe fondul scăderii prețurilor țițeiului, media din UE ajungând la 1,07 euro/l pe 10 iunie, față de 1,20 euro/l pe 8 aprilie (-11%) – cel mai scăzut nivel înregistrat din vara lui 2023 încoace. Ulterior s-a scumpit, din cauza scumpirii țițeiului, prețul mediu ponderat din UE ajungând la 1,14 euro/l la 8 iulie (+6,4% față de 10 iunie).
Estimările Ti sunt că vom asista și în perioada imediat următoare la creșteri de costuri, dar că, odată cu revenirea volumelor și restrângerea capacității de transport, operatorii vor avea mai mult succes în transmiterea acestora către clienți, și că piața își va relua tendința pe termen lung, de creștere treptată a tarifelor în conformitate cu costurile pentru restul anului.
Ti se așteaptă ca majorările tarifelor spot să continue să fie mici, deoarece consumatorii sunt încă precauți și înclinați mai mult spre economisire. Cu excepția cazului în care există o creștere semnificativă a salariilor, care se va reflecta în cererea pe termen lung. Iar tarifele de transport pe bază de contract vor rămâne relativ scăzute atâta timp cât redresarea producției industriale rămâne lentă și nu apar comenzi noi pentru completarea stocurilor.

Tarifele de transport de la Paris la Madrid au crescut cu peste 10% față de 2023
Pe ruta de la Madrid la Paris, tarifele de transport pe bază de contract au scăzut în al doilea trimestru din 2024 cu 1,7% față de trimestrul anterior, până la 1.486 de euro (1,17 euro/km), și cu 4,9% față de perioada similară din 2023. Iar tarifele spot au crescut cu 4,2% față de trimestrul anterior, până la 1.541 de euro (1,22 de euro/km), dar sunt cu 8,2% mai mici decât în perioada similară a anului anterior.
Pe sensul celălalt tarifele din contracte au crescut cu 4,1% față de primul trimestru din 2024 și cu 10,8% față de al doilea trimestru din 2023, până la 1.767 de euro (1,39 de euro/km), iar cele spot au crescut cu 1,4%, respectiv cu 18,8%, până la 1.910 euro (1,50 de euro/km).
De la Madrid la Paris tarifele spot sunt acum cu 3,7% mai mari decât cele din contracte, spre deosebire de primul trimestru din 2024, când cele spot au fost cu 2,2% mai mici. Iar de la Paris spre Madrid diferența este de 8,1%, după ce în trimestrul anterior fusese de 11,0%.
Cererea consumatorilor din Franța este în ușoară creștere, iar comerțul cu amănuntul neajustat a crescut cu 2,4% față de trimestrul anterior. Creșterea prețurilor se atenuează din cauza cererii slabe din ultimul an, mai ales că nu doar 2023, ci o perioadă mai lungă post pandemie a fost marcată de o inflație ridicată, care a făcut consumatorii mai puțin dispuși să cumpere. Schimbarea cererii a exercitat o ușoară presiune ascendentă asupra tarifelor de transport spot pe această rută, care au crescut puțin față de trimestrul anterior – deși sunt mai mici decât în 2023.
În ceea ce privește Spania, cererea consumatorilor a crescut cu 3,7% și, după o perioadă de instabilitate pe piața FMCG, cheltuielile de consum au crescut cu 4,8% față de anul precedent, în mare parte datorită stabilizării prețurilor alimentelor. Cheltuielile cu bunurile de consum, bunurile de folosință îndelungată și tehnologia pentru uz casnic s-au ridicat la 35 de miliarde de euro în primul trimestru din 2024, potrivit noului barometru NIQ privind cheltuielile cu amănuntul, în creștere cu 4,6% față de aceeași perioadă din 2023.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INE) din Spania, producția a crescut în mai 2024 cu 0,4% față de mai 2023, în condițiile în care în aprilie 2024 comparativ cu aprilie 2023 a crescut cu 0,2%. Sectorul cu cea mai mare scădere, de 1,1%, a fost cel al bunurilor de capital. Lipsa cererii industriale contribuie la scăderea tarifelor de transport din contracte și față de trimestrul anterior, și față de anul anterior.
În ceea ce privește producția, aceasta a scăzut în Franța în mai 2024 cu 2,1% față de aprilie 2024, după o creștere de 0,6% în aprilie față de martie, probabil din cauza creșterii în mai mare măsură decât în Spania a costurilor de producție. Concret, în Franța ele au crescut cu 1,5% față de trimestrul anterior, în timp ce în Spania s-au menținut.
Deci, după o perioadă de scumpiri în toate domeniile, asistăm la o încetinire a acestei tendințe și, de când inflația a scăzut și în Franța și în Spania, consumatorii care au stat în așteptare mult timp își reiau obiceiurile, așa că ne putem aștepta la o creștere a cererii pentru mărcile de retail, care vor continua să câștige cotă de piață. Deocamdată asta se reflectă în tarifele de transport spot, care le depășesc pe cele din contracte, dar pe termen mediu și lung ne putem aștepta ca și cele din contracte să crească moderat, pentru a reflecta revenirea cererii.

Între Varșovia și Duisburg crește decalajul dintre spot și contracte
Tarifele de transport rutier de marfă pe bază de contract de la Varșovia la Duisburg au crescut cu 2% față de trimestrul anterior și cu 0,3% față de trimestrul al doilea din 2023, până la 1.542 de euro (1,43 de euro/km), iar cele spot au crescut cu 1,3%, respectiv cu 6%, până la 1.716 euro (1,59 de euro/km).
Pe sensul celălalt tarifele din contracte au crescut cu 1,3%, respectiv cu 1,4%, până la 1.192 de euro (1,10 euro/km), și cele spot au crescut mult, cu 10,6%, adică 144 de euro, față de trimestrul anterior, până la 1.511 euro (1,39 de euro/km).
Astfel, de la Varșovia la Duisburg diferența dintre tarifele spot și cele din contracte a ajuns la 11,3%, iar de la Duisburg la Varșovia la 26,8%, față de 16,2% în trimestrul anterior.
În ceea ce privește contextul economic și consumul care stau în spatele acestor evoluții de pe piața de transport, producția din Polonia cunoaște în ultimul timp o revenire, deși ușoară, cu toate că datele de la institutul național de statistică din această țară indică o scădere de 1,7% în mai 2024 față de mai 2023, după o creștere de 7,8% în aprilie 2024 față de aprilie 2023.
Vânzările din retailul polonez au crescut în mai cu 5,0% față de mai 2023, menținând tendința din primul trimestru al acestui an, când au fost mai mari cu 5,4% față de perioada similară din 2023. Vânzările auto continuă să crească puternic și au fost cu 12,9% mai multe înmatriculări noi în primul trimestru din 2024 față de primul din 2023, potrivit Asociației Poloneze a Industriei Auto (PZPM). Această redresare poate exercita o presiune ascendentă atât asupra tarifelor de transport spot, cât și – dar cu întârziere, pe măsură ce crește cererea industrială – a celor din contracte. Redresarea ușoară este în ton cu ușoara creștere față de trimestrul anterior a tarifelor spot și din contracte, întrucât acestea nu au crescut în concordanță cu cererea industrială revitalizată, ci mai degrabă par să se stabilizeze conform unei noi „normalități”.
În ceea ce privește producția industrială germană, aceasta a scăzut în mai cu 2,5% față de aprilie, potrivit institutului de statistică Destatis, indicând că sectorul industrial din Europa nu își revine pe termen scurt. În plus, comenzile industriale germane au scăzut pentru a cincea lună consecutiv, cu 1,6% în mai față de aprilie, ceea ce poate exercita o presiune suplimentară în sensul scăderii tarifelor din contractele de transport de marfă cu plecare din această țară.
Cât despre costurile de transport, ele sunt încă în creștere în Polonia, mai ales cele cu forța de muncă și asigurările, care sunt în medie cu 4,7% mai mari decât în trimestrul anterior, ceea ce se așteaptă să exercite în lunile următoare o presiune ascendentă atât asupra tarifelor spot, cât și asupra celor din contracte.
În viitorul apropiat, creșterea puternică a salariilor din Germania ar putea încuraja consumul populației în a doua parte a lui 2024, însă performanța slabă a economiei, în special a producției, arată că este puțin probabil să observăm creșteri semnificative ale tarifelor în 2024 pe această relație, mai ales dacă luăm în considerare faptul că redresarea Poloniei este lentă și constantă.
Tarife spot tot mai mari și tarife contractuale tot mai mici de la Duisburg la Lille
Tarifele de transport pe bază de contract între Duisburg și Lille au ajuns la 682 de euro (2,26 de euro/km), adică au fost mai mici cu 1,4% decât în trimestrul anterior și cu 1,2% decât în al doilea trimestru din 2023. Iar tarifele spot au ajuns la 732 de euro (2,42 de euro/km), adică sunt cu 6,7% mai mari decât în trimestrul anterior, dar cu 0,5% mai mici decât în urmă cu un an. Asta face ca tarifele spot să fie cu 7,3% mai mari decât cele din contracte, în condițiile în care în trimestrul anterior fuseseră cu 0,9% mai mici.
De la Lille la Duisburg, tarifele din contracte au ajuns la 470 de euro (1,56 de euro/km), fiind mai mici cu 2,3% față de trimestrul anterior și cu 5,6% față de anul anterior, și cele spot au scăzut cu 0,5% față de primul trimestru din 2024, dar au crescut cu 4,3% față de al doilea trimestru din 2023, ajungând la 548 de euro (1,81 de euro/km). Tarifele spot sunt acum cu 16,6% mai mari decât cele din contracte – care scad continuu de șase luni – în condițiile în care în primul trimestru din 2024 fuseseră doar cu 5,5% mai mari.
De la Duisburg la Lille tarifele spot au crescut mult în ultimele luni – datorită creșterii constante a vânzărilor de retail din Franța, care în al doilea trimestru din 2024 au fost cu 2,2% mai mari decât în primul – iar cele din contracte sunt în continuă scădere.
Pe de altă parte, creșterea producției franceze rămâne slabă, mașinile și echipamentele având un plus de numai 0,6% față de trimestrul anterior și fiind cu 3,5% sub nivelul de acum un an, în timp ce producția de echipamente de transport a scăzut cu 3,5% față de trimestrul anterior și cu 6,0% față de anul anterior, ceea ce înseamnă că reînnoirea contractelor de transport se va face pe fondul unor volume mai mici și că tarifele pot scădea în continuare.
În ceea ce privește tarifele spot de la Lille la Duisburg, ele sunt stabile ca urmare a creșterii constante pe termen scurt a cererii industriale și de consum de bunuri. În al doilea trimestru din 2024, volumele totale de retail din Germania ajustate sezonier au crescut cu 1,2%, iar producția totală a crescut cu 1,7%. Creșterea economică mică pe termen scurt și excedentul de ofertă fac ca presiunea în sensul creșterii tarifelor spot să rămână minoră, iar în unele zone cererea este încă în scădere, vânzările de alimente fiind cu 0,7% sub cele din trimestrul anterior.

Tarifele din contracte pentru transportul de la Lille la Duisburg au scăzut în ultimele șase luni cu 6,4% și sunt cu 11,3% sub nivelul lor de vârf din ultimul trimestru al lui 2022. La fel și pe sensul celălalt, din cauza producției reduse. Producția totală din Germania a scăzut cu 11,7% față de nivelurile din 2019, în timp ce comerțul cu amănuntul a crescut cu 2,9% în aceeași perioadă. Industria germană, care se confruntă cu o cerere internațională slabă și cu o competitivitate și mai slabă, are deci nevoie de mai puțin transport pentru contractele pentru care se vor organiza licitații în perioada următoare.
În ceea ce privește costurile de transport, ele sunt mult mai mari decât în 2021 în ambele țări: cele cu întreținerea și anvelopele au crescut cu peste 20% față de acum trei ani, iar cele cu piesele de schimb cu peste 10%. Totuși, viteza de creștere s-a mai atenuat față de anii anteriori, fiind acum în Franța la o treime față de 2023 și în Germania la două treimi.
Dar analiza Upply pune în evidență faptul că perioada de scădere a cererii consumatorilor și producătorilor a trecut, deci există mai puține scăderi de tarife spot. Mai mult, creșterea constantă a consumului populației și creșterea într-o oarecare măsură a producției pot duce la creșteri de tarife spot în perioada următoare. Tarifele din contracte sunt însă pe o traiectorie descendentă, iar la noile licitații se propun mai puține volume, ceea ce scade presiunea asupra tarifelor, deci este posibil ca pe ambele sensuri să continue să crească diferența dintre tarifele spot și cele din contracte.
Tarife spot cu 42,1% mai mari decât cele din contracte pe ruta Praga-Duisburg
Pe ruta de la Praga la Duisburg, tarifele de transport pe bază de contract au crescut cu 5,6% față de trimestrul anterior, până la 873 de euro (1,21 de euro/km), dar sunt cu 6,9% mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Iar tariful spot a ajuns la 1.241 de euro (1,72 de euro/km), adică este mai mare cu 7,3% decât în trimestrul anterior și cu 0,7% decât în trimestrul al doilea din 2023.
Pe sensul celălalt tarifele din contracte au scăzut cu 3,4% față de trimestrul anterior și cu 2,9% față de anul anterior și sunt de 1.208 euro (1,68 de euro/km), iar cele spot au ajuns la 1.456 de euro (2,02 euro/km), în creștere cu 3,7% față de trimestrul anterior și în scădere cu 5,5% față de anul trecut.
Pe ruta Praga-Duisburg, tarifele spot sunt cu 42,1% mai mari decât cele din contracte, un decalaj mai mare decât cel de anul trecut, iar pe ruta Duisburg-Praga diferența este de 20,5%.
Vânzările de retail au crescut în mai 2024 în Cehia cu 4,4% în termeni reali față de mai 2023, dar sunt cu 0,1% mai mici decât în luna precedentă. Vânzările de bunuri nealimentare au crescut cu 5,1% față de 2023, cele de alimente cu 4,2%, iar cele de combustibil cu 2,2%.
Cursul puternic de schimb al coroanei cehe și prețurile mai mici ale țițeiului din mai au menținut sub control prețurile bunurilor de consum și au făcut să crească cererea, iar salariul nominal mediu lunar a crescut cu 4,8% față de 2023. În consecință, tarifele de transport spot au crescut de la un trimestru la altul, ca urmare a creșterii cererii.

Comenzile noi din străinătate pentru bunuri fabricate în Cehia stagnează, din cauza consumului scăzut din alte țări, dar producția de automobile din această țară se așteaptă să depășească în 2024 vârful de dinainte de pandemie, potrivit Asociației Industriei Auto, adică să se apropie de 1,5 milioane de autoturisme și utilitare ușoare, față de 1,4 anul trecut. Ceea ce exercită presiune în sensul creșterii tarifelor de transport pe bază de contract de la Praga la Duisburg, care sunt deja cu 5,6% mai mari decât în trimestrul anterior. În timp ce redresarea industrială lentă a Germaniei duce la tarife în scădere cu 3,4%.
Creșterea cererii consumatorilor cehi va exercita presiuni suplimentare în sensul creșterii tarifelor spot pe termen mediu, iar investițiile mai mari ale firmelor exercită presiuni în sensul creșterii pe termen lung a tarifelor din contracte.
Costurile medii de transport au crescut cu 1,2% pe ambele sensuri, cea mai mare scumpire fiind cea a asigurărilor vehiculelor. Cheltuielile de transport rămân mari pe aceste relații, dar creșterile sunt tot mai mici de la un trimestru la altul, deci ele nu mai presează în sensul creșterii tarifelor.
În ceea ce privește perioada imediat următoare, Škoda a anunțat că va lansa încă trei vehicule electrice cu baterii (BEV) până în 2026, și că vor urma și altele. Compania își propune să facă din Cehia un centru de mobilitate electrică, în colaborare cu onsemi, unul dintre cei mai importanți jucători din industria semiconductorilor din Cehia, și va investi 5,6 miliarde de euro în electrificare până în 2027, pe lângă eforturile de a crește ponderea livrărilor de vehicule electrice la peste 70% în Europa până în 2030.
Pe termen lung, Cehia își întărește poziția pe piața semiconductorilor, fiind deja lider în Europa alături de statul Saxonia (Germania). Deci, în condițiile în care este planificată o creștere a producției, este posibil ca tarifele de transport rutier de marfă pe bază de contract să crească în mod constantă pe această rută.
Tarifele spot din/spre Anvers și Rotterdam sunt tot mai mari, iar cel din contracte, tot mai mici
Indicele tarifelor spot medii pe rutele de export, adică din diverse orașe europene către porturile Rotterdam și Anvers, a crescut cu 1,9 puncte în trimestrul al doilea din 2024 față de primul, până la 119,9 puncte, și sunt cu 0,9 puncte mai mici comparativ cu trimestrul al doilea din 2023. Iar indicele tarifelor de transport pe bază de contract a scăzut cu 5,3 puncte față de trimestrul anterior și cu 0,9 puncte față de perioada similară a anului trecut, până la 132,5 puncte.
Pe rutele de import (din porturi spre orașe europene) tarifele spot au crescut cu 5,2 puncte față de trimestrul anterior și cu 2,7 puncte față de anul trecut, până la 117,1 puncte, iar cele din contracte au crescut cu 0,2, respectiv cu 2,5 puncte, până la 122,8 puncte.

Asta deoarece importurile și cererea din Europa pe termen scurt sunt mult mai stabile decât în perioadele anterioare, în timp ce exporturile și piața contractuală se adaptează la nivelurile mai scăzute ale producției europene, pe care le vom vedea probabil și în semestrul al doilea din 2024.
Informațiile de la Biroul Olandez pentru Politici Economice indică o cerere de import cu mult mai bună în Europa și perspective de creștere. Creșterea medie lunară a volumului importurilor la începutul lui 2024 a fost de +0,4% în zona euro, față de -0,2% în aceeași perioadă din 2023 și 0,0% în 2022. Deci este clar că cererea totală de bunuri de import rămâne slabă în Europa și cu mult sub nivelurile maxime înregistrate de-a lungul timpului, dar că mai nou există creștere, ceea ce face ca tarifele de transport pe rutele de import să scadă mai puțin sau chiar să crească.
Aglomerația din porturile Anvers și Rotterdam a adăugat și ea o presiune în sensul creșterii tarifelor, în Rotterdam timpii de așteptare pentru nave fiind cu 44,6% mai mari în iunie 2024 decât în ianuarie 2024, ceea ce a făcut să se piardă din capacitatea de transport rutier de marfă, deoarece vehiculele sunt blocate. Prin urmare, reducerea ofertei de camioane a dus și ea la creșterea tarifelor.
Prețurile de transport pe bază de contract sunt însă în continuare în scădere considerabilă (pentru export) sau cel mult constante, fiind influențate de doi factori: cererea mai mică pe termen mediu pentru volumele din contractele care urmează să fie reînnoite și presiunea redusă din partea costurilor. Creșterea costurilor a făcut ca tarifele din contracte, pe ambele sensuri, să se mențină mari în ultima perioadă, însă este vizibilă tendința de încetinire a scumpirilor, câtă vreme întreținerea vehiculelor, de exemplu, care se scumpise la un moment dat mult, cu 20,3% față de 2021, în ultimul trimestru a înregistrat o creștere cu doar 1% față de trimestrul anterior, adică jumătate din rata de creștere de acum un an.
Estimările pe termen scurt sunt că tarifele spot pe aceste relații vor continua să crească, mai ales la import, datorită creșterii cererii de bunuri din partea consumatorilor europeni, și cele din contracte vor continua să scadă, câtă vreme presiunea costurilor este mai mică, și la fel și producția din Europa.
Și în transportul intern italian crește diferența dintre tarifele spot și cele din contracte
Indicele tarifelor de transport intern din Italia pe bază de contract a ajuns la 111,3 puncte, fiind cu 2,6 puncte mai mare decât în trimestrul anterior, dar cu 0,6 puncte mai mic decât în trimestrul al doilea din 2023. Iar indicele tarifului spot a crescut mai mult, cu 7,6 puncte, față de trimestrul anterior, și este tot mai mic, cu 1,7 puncte, față de anul anterior.
Diferența dintre tarifele spot și cele contractuale este acum de 6,1 puncte, față de 1,1 puncte în primul trimestru al anului.
Potrivit datelor institutului italian de statistică ISTAT, indicele producției industriale ajustate sezonier din Italia a crescut ușor, cu 0,5%, în mai 2024 față de luna precedentă, creștere determinată mai ales costurile mai mici ale energiei de care beneficiază industriile mari consumatoare, cum ar fi cea a produselor chimice.

Însă încrederea mediului de afaceri italian nu se îmbunătățește: cele mai recente date ISTAT indică în iunie 2024 cea mai mică încredere din ultimele șapte luni. Iar în producție acest indice a scăzut la 86,8, față de 88,2 în mai. Atât indicatorii producției, cât și cei ai comenzilor au continuat să scadă în iunie. De aceea tarifele de transport intern de marfă pe bază de contract nu au crescut brusc și au rămas cu 1,5 puncte sub nivelul din perioada similară a anului trecut, o dovadă a prudenței companiilor, și sunt tot mai jos începând din martie 2024 comparativ cu tarifele spot, deoarece cererea pe termen lung rămâne lentă și este tot în urma cererii consumatorilor pe termen scurt.
Spre deosebire de mediul de afaceri, consumatorii din Italia au încredere tot mai mare, indicele de 98,3 puncte din iunie 2024 fiind la cel mai înalt nivel din februarie 2022 încoace. Această creștere a optimismului populației este probabil alimentată de creșterea de 0,3% a PIB în primul trimestru din 2024. Iar cheltuielile mai mari de consum exercită o presiune în sensul creșterii tarifelor spot.
Ușoara scădere a stocurilor ar putea duce la creșteri ale producției pentru completarea lor, dar asta se estimează că se va întâmpla după următoarele două trimestre. Deocamdată cererea este scăzută, așa cum arată scăderea de la -19,7 la -23,3 a comenzilor noi, și se estimează că tendința va continua pe termen scurt, ceea ce poate opri creșterea tarifelor de transport de marfă observată în ultimele luni.
Cererea pe termen lung ar putea crește în Italia, mai ales pentru transportul pe bază de contract, datorită eforturilor guvernului de a revitaliza sectorul auto. Acesta a anunțat recent că vrea să preia controlul asupra mărcilor Innocenti și Autobianchi din oferta Stellantis pentru a atrage companii chineze care să se implice în producția locală, iar Georgia Meloni vrea ca producția de vehicule din Italia să ajungă astfel la un milion de unități/an. Inițiativa le-ar oferi chinezilor acces la piața europeană și ar poziționa Italia ca producător auto important.