
Realizarea unui sistem de transport comercial care sa nu utilizeze combustibili fosili, in intervalul de timp propus in acordul de la Paris, este nu numai posibil, ci si atractiv din punct de vedere financiar. Aceasta este concluzia principala extrasa dintr-un studiu initiat de Scania.
"Eliminarea emisiilor de CO2 in timpul stabilit de Acordul de la Paris este posibila, insa va necesita realizarea unor schimbari cu o viteza fara precedent si un angajament serios si comun al sectorului privat si public", este de parere Henrik Henriksson, presedinte si CEO al Scania.
O analiza cuprinzatoare efectuata de Scania si revizuita de un grup academic extern arata ca pot fi urmate mai multe cai pentru eliminarea treptata a emisiilor de carbon, pana in 2050, vizand trei segmente (transportul pe distante lungi, distributia si autobuzul urban) si patru tari (Suedia, Germania, China si SUA). "Putem reduce emisiile de CO2 cu peste 20%, de exemplu printr-o imbunatatire a rutei si o mai buna gestionare a sarcinii. In plus, biocombustibilii ofera cele mai rapide reduceri ale emisiilor de CO2, iar electrificarea este cea mai rentabila", arata Henriksson.
Adoptarea la scara larga a noilor tehnologii poate dura insa mult timp, deoarece stocul existent de vehicule se innoieste incet. Ca urmare, va trebui atinsa o rata medie de crestere globala a noilor tehnologii de propulsie de minimum 5-10% pe an, astfel incat patrunderea integrala in vanzari sa fie facuta pana in 2040.
Ca si solutii alternative, amintim:
• Logistica mai inteligenta: emisiile de carbon pot fi reduse cu peste 20% prin optimizarea sistemelor.
• Electrificarea: cresterea numarului vehiculelor cu baterii electrice reprezinta calea cea mai rapida si mai eficienta din punct de vedere al costurilor, in tarile cu potential de investitii in infrastructura. Astfel, cheltuielile de exploatare sunt cu 40% mai mici decat ale vehiculelor grele diesel.
• Biocombustibili: acestia ar putea constitui o cale eficienta si viabila, profitand de tehnologia traditionala a motorului cu combustie. Ca urmare, motoarele cu combustie pe baza de biocombustibili pot echipa o cincime din vehicule in 2050.
• Celule de combustibil: deoarece vehiculele astfel echipate vor fi mai scumpe, se asteapta o intarziere a expansiunii acestei solutii. Daca se vor reduce costurile tehnologiei si ale hidrogenului regenerabil, pana in 2050, celulele vor echipa o parte substantiala a parcului auto.