Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un an de scădere pentru Agexim, dar de înnoire și eficientizare a flotei

Grupul Agexim a fost în 2023 în Top 30 transportatori din România atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cu 37,27 de milioane de euro, cât și al profitului, cu 2,34 de milioane de euro, în ciuda scăderii acestor indicatori față de 2022, când a avut 44,14, respectiv 3,01 milioane de euro. În condițiile unei piețe mai slabe în 2023, compania s-a axat pe eficientizarea folosirii flotei și pe înlocuirea a circa două treimi dintre camioane și o treime dintre semiremorci.

Reamintim că în 2022, pentru o mai bună gestionare a resurselor grupului și pentru a valorifica expertiza pe domenii diferite a persoanelor implicate, activitatea Agexim Spedition s-a împărțit între două firme, Agexim Transport & Logistics, de transport, și Agexim Solutions, care se ocupa de partea investițională (active).

Agexim Transport & Logistics a avut în 2023 o cifră de afaceri de 33,5 milioane de euro, cu 13,4% mai mare decât în 2022, deoarece tariful/km a crescut cu 3,7% – dar mult sub creșterea costurilor, care a fost de 20,7% – iar volumul, cu 12,1%, ceea ce a dus la o creștere operațională de aproximativ 16%. Aceasta însă a scăzut la 13,4% din cauza activității de intermediere.

Compania și-a păstrat anul trecut relațiile cu principalii săi clienți, iar în rest nu a avut schimbări semnificative de portofoliu.

Flota de camioane a scăzut cu 8,4% față de 2022, dar eficiența folosirii ei a fost cu 4,1%, generând astfel o atenuare a corecției de volum. În afară de tranzacțiile în cadrul grupului, vânzarea de active a contribuit cu 18,39% la veniturile din 2023.

În aceste condiții, și pe baza statisticilor TimoCom, care indică un volum de 19,8 milioane de tone de mărfuri transportate, cu 5,1% mai mic decât în 2022, și un parcurs de 5.839,7 milioane de tone-km, cu 3,9% mai mic decât în 2022, reprezentanții Agexim subliniază faptul că 2023 a fost marcat de o scădere a volumelor de transport spot de 31% în Europa și chiar de 40% în Germania, deci recesiunea economică a fost sesizată și pe piața transporturilor. În al patrulea trimestru din 2023 au fost cu 18% mai multe mărfuri decât în perioada similară a anului precedent, ceea ce, coroborat cu reducerea capacităților multor transportatori, a corectat pozitiv rezultatul întregului an.

Alte provocări din 2023, în opinia conducerii Agexim, au fost modificările legislative, lipsa armonizării dintre ele și impredictibilitatea specifică reglementărilor din România, precum și creșterea prețurilor camioanelor, care este practic imposibil de transferat imediat și integral în tarife, și la fel și creșterea costurilor directe de operare – carburant, resursa umană.

Pentru a face față acestor provocări, compania optimizează costurile prin înnoirea constantă a flotei, care reduce consumul de combustibil, taxele, imobilizarea și costurile cu întreținerea și reparațiile, și își dimensionează flota, deci și cheltuielile operaționale, în raport cu cererea.

În primul semestru din 2024 volumele au înregistrat fluctuații, adică au scăzut în primul trimestru și au revenit parțial în al doilea, pe fondul schimbărilor la nivel de piață și de flotă. Astfel, camioanele Agexim au parcurs 14.100.000 km, în media lui 2023 ca valoare lunară/vehicul, și tariful a scăzut cu 1,9%. Iar flota, care a crescut constant, a ajuns la 234 de unități. „Ca strategie, principala corecție este dată de volumele de mărfuri transportate, majorând flota astfel încât să acoperim decalajul din prima parte a anului, coroborat cu o ajustare în plus a tarifelor. Abordarea este de a influenta pozitiv veniturile prin volum și valoare, păstrând sau diminuând costurile, propunând-ne reducerea procentului de vehicule neproductive.”

Profitul a scăzut în 2023, iar în 2024 și mai mult

Profitul Agexim Transport & Logistics a scăzut în 2023 din cauza condițiilor de pe piață, care au făcut ca tarifele să nu urmeze aceeași tendință de creștere pe care au avut-o costurile, mai ales cele cu forța de muncă și taxele de drum. De aceea fiecare ansamblu în parte a fost mai puțin profitabil decât în 2022. La nivel de grup nu au fost luni cu pierdere, dar la nivel operațional, din transport, au fost.

În paralel, profitul Agexim Spedition a crescut mult, depășindu-l chiar și pe cel din 2021, deoarece este înregistrat în mare măsură din vânzarea activelor.

În primul semestru din 2024 grupul a avut un profit cu 70% mai mic decât în perioada similară din 2023, iar până la final de an se estimează o scădere de circa 50%.

Camioane doar din 2023 și 2024 și semiremorci noi conform TAPA TSR1

Activele imobilizate ale Agexim Transport & Logistics au crescut puțin față de 2022, datorită intrărilor noi, iar cele circulante au scăzut mai mult, existând două motive pentru scăderea creanțelor: o mai bună colectare și o încetinire a activității la finalul anului. Deci elementele care au dus la aceste fluctuații de active sunt de natură operațională.

Pentru Agexim Spedition lucrurile au stat cumva invers, au scăzut mult activele fixe deoarece au fost vândute bunuri și au crescut cele circulante, fiind direct influențate de înregistrarea dividendelor interimare.

În 2023 grupul a investit în flotă, mai ales în înnoirea ei, fiind înlocuite circa două treimi dintre camioane și o treime dintre semiremorci.

Iar în 2024 au fost schimbate deja toate camioanele produse în 2021 și 2022 și jumătate dintre semiremorci, în cazul acestora din urmă fiind făcut și un upgrade, prin achiziționarea de modele conform TAPA TSR1.

Anul viitor compania își propune să-și mențină standardele de calitate a transportului și de aceea continuă să evalueze noile modele de vehicule, pentru a înlocui flota și a controla mult mai bine costurile.

Articole similare