
Transportul de pasageri a fost foarte slab reprezentat la IAA Transportation 2024, un târg de referință pentru industria de vehicule comerciale mai multe decenii la rând. Și, desigur, este în continuare relevant, însă doar pentru transportul de marfă, logistică și distribuție. Câteva autobuze urbane oferite de diferiți producători au fost văzute prin târg asigurând shuttle-ul pe ruta care conectează halele expoziționale, Mercedes-Benz și Scania au prezentat vehicule în zona de expo de la exterior, iar în hale am numărat pe degete câteva autobuze. În locul producătorilor europeni au apărut acum chinezii, care sunt foarte puternici în ceea ce privește tehnologia electrică și încearcă să profite de această oportunitate pentru a-și putea crește volumele în UE.
Producătorii europeni de autobuze și autocare au renunțat pe rând să mai participe la IAA Transportation, principalul motiv fiind costurile foarte mari de expunere. De la o ediție la alta am văzut cum nume mari din industrie au ales să se reorienteze către alte evenimente mai nișate pe transportul de pasageri, în timp ce producătorii „integraliști” și-au redus spațiile alocate autobuzelor din standurile lor, până le-au eliminat de tot. Hala 11, tradițional alocată busurilor, a rămas închisă pentru a doua ediție consecutiv la IAA.
Singurul entuziast, care nu s-a dezmințit nici în acest an în privința unei prezențe complete la târg, a fost Daimler Truck & Bus, care a expus în premieră mondială autobuzul urban electric Mercedes-Benz eCitaro K, de 10,63 m lungime, alături de autocarul Tourismo Safety Coach, cu peste 15 sisteme de siguranță instalate la bord, și noul autobuz interurban Setra MultiClass S 510 LE hibrid.
eCitaro K are un ampatament mai scurt cu 1,5 m decât autobuzul standard de 12 m, ceea ce îl face extrem de manevrabil. Cu o capacitate de până la 84 de pasageri, este totuși bine echipat și pentru sarcini mai mari de transport și poate fi configurat cu minimum patru și maximum șase baterii, capacitatea de stocare ajungând până la 588 kWh. În această ultimă variantă, eCitaro K oferă o autonomie de peste 300 km în condiții favorabile, pe toată durata de viață a bateriei. Vehiculul este propulsat de axa electrică ZF AVE 130, prevăzută cu două motoare electrice de 125 kW pe fiecare roată. Opțional, oglinzile retrovizoare pot fi înlocuite cu sistemul digital MirrorCam.
Tot pentru transportul urban, Daimler Buses a anunțat lansarea șasiului eO500UA pentru autobuze articulate, destinat piețelor din America Latină. Noul șasiu va oferi o capacitate de 120 de pasageri și o autonomie de circa 250 km. Intrarea în producția de serie la fabrica Mercedes-Benz din Brazilia este planificată pentru 2026.
Cea de-a șasea ediție Tourismo Safety Coach etalează un pachet complet de sisteme de siguranță, dintre care amintim asistența la frânarea de urgență (ABA 6), Sideguard Assist 2 + noile Frontguard Assist și Traffic Sign Assist, cruise-control adaptiv cu funcție stop&go, ESP, sistem de camere 360O, senzori de lumină și de ploaie, monitorizarea presiunii din pneuri (TPM), Lane Assist (SPA), Attention Assist (AtAs), asistența la frânare (BA), menținerea vitezei în pantă prin frânare continuă (DBL) ș.a. Autocarul, echipat cu MirrorCam în loc de oglinzi, a putut fi testat pe perioada IAA pe trasee din proximitatea târgului.
Și autobuzul interurban Setra S 510 LE hibrid, lansat cu ocazia IAA, a fost oferit spre testare. Vehiculul este propulsat de motorul OM 936, de 7,7 l, disponibil în două variante de putere, 299 și 354 CP, și, special pentru rutele interurbane, poate fi dotat opțional – pe lângă pachetul standard de sisteme de siguranță – cu Preventive Brake Assist 2. Acesta avertizează șoferul în cazul unei coliziuni iminente cu obiecte staționare sau aflate în mișcare și inițiază o frânare parțială.

BlueBus – autobuze electrice cu baterii cu stare solidă
BlueBus, parte din grupul francez Bolloré, a început producția de autobuze electrice în 2007, cu scopul inițial de a demonstra fiabilitatea bateriilor cu stare solidă produse in-house de Blue Solutions. Între timp, peste 700 de autobuze au fost vândute – cu precădere în Franța, 340 de unități fiind livrate doar în Paris, pentru Jocurile Olimpice. Acum, BlueBus a decis să depășească teritoriul național și se promovează la nivel internațional – de aici și prezența la IAA. Primele piețe de export sunt Spania, Italia și Grecia, pentru primele două fiind semnat un contract exclusiv de distribuție cu Indcar, iar pentru Grecia, cu Aiglon.
Compania franceză are în portofoliu două autobuze electrice pe baterii, de șase și 12 m lungime, care au la bază o construcție modulară, secțiunea față fiind comună. De remarcat faptul că nu mai puțin de 60% dintre componente provin de la producători locali. Minibusul de 6 m lungime are doar 2,2 m lățime și este foarte compact, astfel că poate fi manevrat fără probleme chiar și pe cele mai înguste drumuri. Capacitatea este însă de 36 de pasageri plus șofer, grație bateriilor cu stare solidă, mai ușoare și mai compacte, care au o capacitate de stocare de 126 kWh. De altfel, varianta de 12 m a BlueBus poate transporta nu mai puțin de 109 pasageri și are trei uși duble. Vehiculul este echipat cu oglinzi convenționale, deși sunt disponibile și cele digitale, așa cum a etalat modelul de 6 m. Energia stocată în bateriile de 440 kWh și conferă o autonomie de 300 km.

Tehnologia bateriilor cu stare solidă este foarte performantă și necesită multă expertiză, însă pe lângă beneficiile legate de densitatea ridicată și greutatea redusă a acestora, durata de viață de 12 până la 15 ani constituie un avantaj net în fața acumulatorilor cu Li-Ion. Blue Solutions deține la fabrica sa din Franța inclusiv o linie de reciclare patentată pentru extragerea litiului metalic din bateriile vechi, pentru a avea o producție cât mai prietenoasă cu mediul.
Pentru clienții care doresc tehnologie Li-Ion, BlueBus poate echipa autobuzele cu baterii furnizate de Forsee Power. Obiectivul de vânzări este de 100 de unități pe an pentru modelul de 6 m lungime, care are toate șansele să se impună pe segmentului său. Totodată, BlueBus colaborează foarte bine cu municipalitățile din Paris și din Bruxelles pentru modelul de 12 m. În ceea ce privește dezvoltarea bateriilor cu stare solidă, în prezent se lucrează la generația a patra, care va fi gata în 2029. S-au semnat deja parteneriate în acest sens cu trei mari producători de autovehicule, unul fiind BMW.

Demonstrație de conducere autonomă cu Karsan e-Atak
Într-un spațiu exterior al IAA, Karsan e-Atak și-a demonstrat capabilitățile de conducere autonomă nivel 4, vizitatorii târgului având posibilitatea să facă o plimbare pe un traseu prestabilit, altul decât ruta de shuttle care asigura transportul între hale.
Vehiculul, de 8 m lungime, dezvoltat de Karsan împreună cu Adastec, este deja în operare în nu mai puțin de zece proiecte de transport urban, în Finlanda, Statele Unite, Norvegia, Franța, România și Turcia. În trei ani de când a intrat în exploatare, e-Atak Autonom a parcurs peste 90.000 km și a transportat mai mult de 30.000 de oameni. La începutul lui 2024, funcționalitățile sale au fost extinse, astfel că acum vehiculul poate trece fără probleme și prin tuneluri. Recent, Karsan a livrat un astfel de autobuz autonom și pentru auroportul din Rotterdam, Olanda, iar din 2025 e-Atak Autonom va intrat în exploatare în orașul Arbon, din Elveția, unde va fi prevăzut și cu aparat de vânzare de bilete de călătorie la bord.

Cei care doreau să ajungă mai rapid dintr-un punct în altul al IAA au avut la dispoziție mai multe autobuze electrice care s-au succedat pe linia de shuttle. Amintim aici Mercedes-Benz eCitaro, MAN Lion’s City E articulat, dar și Solaris Urbino 18 Hydrogen, Autobuzul Anului 2025.
Tot la exterior a fost expus un Irizar iS6 pe șasiu Scania, prezentat de către constructorul suedez ca Scania Super HDH, acesta fiind singurul autocar diesel în „jungla” vehiculelor electrice. Vehiculul, de 14 m lungime, este echipat cu clasicul motor de 13 l, ce dezvoltă 500 CP și beneficiază de designul atractiv Irizar. Din păcate, l-am putut admira doar pe dinafară, deoarece autocarul era închis.
Este interesant însă că Scania a ales să reactiveze pentru IAA parteneriatul cu carosierul basc, cu care în trecut avea chiar o colaborare exclusivă la nivel european – chiar și pentru această prezență minimalistă pe segmentul de bus – și nu a prezentat și un model Scania Higer, promovat intens cel puțin până la pandemie. Higer însă a ales să vină pe cont propriu la Hanovra și chiar a expus un autobuz electric de 8 m lungime.
Chinezii au crescut miza: prezintă direct autocare electrice
Producătorii chinezi prezenți la IAA au ales să vină cu ceva diferit de data aceasta: autocare electrice. Europenii nu au încă în portofoliu astfel de vehicule, din simplul fapt că piața nu o cere – operatorii privați nu au banii necesari pentru a investi în tehnologia cu zero emisii, subvenții nu se acordă și, cel mai important, infrastructura de încărcare este mult subdimensionată pentru a putea susține un transport electric pe distanțe lungi.

Chinezii însă au deja portofoliul complet, iar târgul de la Hanvora a fost pentru ei o demonstrație de forță. King Long și-a împărțit standul în mod egal între un van, un camion și un autocar, toate electrice. Autocarul, comercializat în Europa sunt denumirea Merry Combo, promite o autonomie de peste 500 km, capacitate de 55+1+1 locuri și un volum util în calele de bagaje de 10,5 m3, mult pentru un autocar electric. Vehiculul este echipat cu camere video în locul oglinzilor retrovizoare, poziționarea acestora fiind ușor mai în exterior decât ne-am obișnuit să vedem la autocarele europene. Interiorul are un design futurist, de inspirație Tesla, cu bord digital, volan multifuncțional și scaune acoperite cu piele. Mirosul însă specific de plastic chinezesc este foarte pregnant. Apoi, ușa față are prea puține inserții de sticlă, iar nivelul geamului șoferului este prea sus, astfel că vizibilitatea este mult obstrucționată. Nu în ultimul rând, suportul de bagaje din plastic, deși arată foarte bine, poate fi zgomotos dacă sunt puse acolo sticle sau alte obiecte dure. Sunt și multe idei bune la Merry Combo, cum ar fi plafonul rotunjit, cu iluminare în mai multe culori, sau toaleta spațioasă și modernă.

Zhongtong are un portofoliu complet de autobuze urbane electrice, de la 7,5 la 18 m lungime, iar la IAA a expus autobuzul intercity H13E, care până la finalul acestui an ar trebui să primească omologarea pentru piața europeană în confirmitate cu GSR II. Vehiculul, de 13 m lungime și configurat cu ușă dublă la mijloc, are o capacitate de 59+1 locuri și poate fi propulsat de motoarele electrice Siemens sau Dana. Bateriile CATL, având capacitate de stocare de 360 sau de 460 kWh, oferă o autonomie de 360 km (o valoare puțin mai realistă decât Merry Combo de la King Long). Autocarul Zhongtong vine cu un timp de livrare de două luni și jumătate și un preț incredibil, cuprins între 420.000 și 450.000 de euro.
Producătorul chinez intenționează să îl promoveze în toată Europa și va începe din Portugalia, unde are deja o prezență puternică pe segmentul de transport urban. În România, acesta colaborează cu Automecanica Mediaș, împreună cu care a participat la mai multe licitații (Giurgiu și Craiova). Zhongtong a vândut în doar trei ani 400 de autobuze electrice, principalele piețe fiind Portugalia, Bulgaria și Lituania.
Producătorul turc Havas, pe care l-am văzut pentru prima dată la Busworld Istanbul, în mai a.c., a fost prezent și la IAA, etalându-și gama completă de vehicule electrice pe baterii și cu pilă de combustie pe H2. Este vorba despre autocarul Alfa Lux-e, de 8,2 m lungime, și autobuzele urbane Alfa City-e și ComfortCity H2. De remarcat faptul că ultimul are o capacitate de 90 de pasageri, dintre care 26 pe scaune. Motorul electric este Voith MD, de 410 kW, iar bateriile de producție proprie pot înmagazina până la 282 kWh. Sistemul electric cu pilă de combustie pe hidrogen are 80 kW, iar rezervoarele de H2 pot transporta până la 35 kg.
Din exterior, Alfa Lux-e arată a autobuz, dar este un autocar în toată regula. Este propulsat de același motor Voith MD, dar de numai 250 kW, și are o capacitate de transport de 35+1+1 locuri. Ideea nu este rea și probabil că într-o primă fază autocarele electrice își vor face loc pe piață tot pentru aplicații în oraș, curse shuttle etc.
Chiar și în număr foarte mic la IAA, mesajul producătorilor de autobuze și autocare este clar: industria este pregătită pentru trecerea la zero emisii. S-au aruncat miliarde de euro pentru dezvoltarea noilor tehnologii, însă drumul către electrificare este lung, iar pâinea și cuțitul stau în mâinile legiuitorilor europeni.
