Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele de referinta RCA pentru persoane juridice scad, in medie, cu 4%

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 si a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora. Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta –  Ernst & Young Assurance Services SRL – in functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
 

Schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare, se arata intr-un comunicat ASF.
Modificarile tarifelor de referinta estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii in perioadele de referinta luate in considerare in cadrul celor doua exercitii de calcul. Tariful de referinta mediu ponderat, in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, in crestere cu 4% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, in scadere cu 5% fata de cel inregistrat in exercitiul de calcul anterior.
Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA.  Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata.

Articole similare

Ad