
Tarife de transport intern de marfă din Italia
Tarifele de transport intern pe bază de contract din Italia au crescut în medie cu 3,9 puncte în trimestrul al patrulea din 2024, față de al treilea, ajungând la 137,4 puncte în decembrie, cu 4,4 puncte mai mult decât în noiembrie. Dar tarifele spot au scăzut cu aproape 10,0 puncte, până la 149,8 în decembrie. Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2023, tarifele din contracte au crescut cu 2,5 puncte, iar cele spot cu 0,6 puncte.
Cheltuielile pentru bunuri de consum din Italia au dat semne de creștere constantă la sfârșitul lui 2024: potrivit institutului de statistică ISTAT, consumul a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea al anului trecut, valoarea vânzărilor cu amănuntul a crescut cu 0,6% în cele trei luni de până în noiembrie 2024 și volumul vânzărilor a crescut cu 0,3% față de cele trei luni anterioare. Valoarea comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,1%, iar volumul a scăzut cu 0,2%.
Produsele nealimentare au avut rezultate mixte: cea mai mare creștere, de 4,1%, a fost pentru articolele cosmetice și de toaletă, iar cea mai mare scădere, de 2,8%, au avut-o computerele și echipamentele de telecomunicații, urmate de încălțăminte, articole din piele și articole de călătorie, cu 2,7%. Cererea consumatorilor nu a fost suficientă pentru a susține tarifele spot, iar producția a încetinit. Guvernul italian oferă 1,6 miliarde de euro pentru a sprijini lanțul de aprovizionare auto în 2024, dar nu va acorda subvenții și pentru achiziționarea de mașini. Și se estimează că producția de automobile din Italia a scăzut sub 500.000 de vehicule în 2024, față de 751.000 în 2023. Stellantis a anunțat că își extinde producția în Italia din 2026, mai ales pe cea de vehicule hibride și compacte, în ciuda cererii slabe de vehicule electrice și a concurenței crescute din partea producătorilor chinezi. Iar producătorii italieni în general au raportat o înrăutățire a condițiilor de operare, reduceri suplimentare ale producției și comenzi noi la final de 2024. Și încetinirea producției și a cererii poate exercita presiune în sensul scăderii tarifelor. Pe de altă parte, scăderea susținută a comenzilor noi a dus la o epuizare mai rapidă a stocurilor, ceea ce ar putea favoriza creșterea tarifelor pe măsură ce începe reaprovizionarea după sezonul aglomerat.
În perioada imediat următoare producția din Italia s-ar putea confrunta și cu alte provocări, câtă vreme în nordul țării sunt fabrici care le furnizează componente producătorilor auto germani și, pe măsură ce aceștia își scad volumele, scade și cererea de piese din Italia, deci și volumele exportate și tarifele de transport.
În ceea ce privește costurile de operare ale transportatorilor din Italia, ele au crescut moderat în ultimul trimestru: cele cu anvelopelor cu 0,2% comparativ cu trimestrul al treilea din 2024 și cu 2,1% față de trimestrul al patrulea din 2023, cele cu întreținerea și reparațiile cu 0,6%, respectiv 3,0%, iar cele cu asigurările cu 1,2%, respectiv cu 7,1%. Creșteri care sunt în concordanță cu traiectoria ușor ascendentă a tarifelor de transport pe bază de contract începând din iulie 2024.
Cheltuielile de consum din Italia au crescut constant spre sfârșitul lui 2024, pe când producția rămâne slabă, dar investițiile guvernamentale ar putea preveni scăderea volumului în 2025. Costurile de transport rămân mari, dar există puține semne că vor continua să crească, deci în absența unor șocuri neprevăzute se estimează că va continua creșterea constantă a tarifelor de transport rutier intern de marfă din Italia.