
Railport Arad a investit anul trecut 1,5 milioane de lei în recondiționarea celei mai vechi macarale RTG din dotare, cumpărate în 2008 cu 1,2 milioane de euro, și astfel i-a prelungit cu 10 ani durata de viață. Și a continuat să achiziționeze terenuri adiacente celor 10,5 ha construite unde lucrează în prezent.
La final de 2024 compania a fost anunțată oficial că proiectul său de extindere a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului pentru Transport 2021-2027, Prioritate P7, pentru dezvoltarea transportului naval și multimodal. Este, așa cum detaliază István Wagner, general manager Railport Arad, un proiect complex, care cuprinde prelungirea tuturor celor șapte linii ferate din incintă la parametrii de coridor – la 740 m – extinderea zonei tehnice și operaționale, instalarea de porți OCR pe rutier și pe feroviar, achiziționarea unui nou sistem informatic de operare în terminal (TOS), alte dezvoltări pe planul digitalizării, construirea unui parc fotovoltaic și a unei clădiri de birouri, extinderea rețelei de iluminat exterior și a rețelei PSI etc. Valoarea totală a proiectului este de 9,5 milioane de euro fără TVA, „cu o componentă nerambursabilă nesperat de generoasă“.
Planurile Railport Arad din 2025 vizează două direcții: organizarea licitațiilor aferente proiectului de extindere și începerea lucrărilor efective și, pe de altă parte, inaugurarea a două relații noi, care aduc în plus față de traficul existent cinci perechi de trenuri/săptămână.
Asta deoarece, așa cum punctează István Wagner, intermodalul este în continuă dezvoltare în toată Europa, fiind considerat viitorul transportului de mărfuri pe distanțe medii și lungi. „Deci este cât se poate de firesc să apară noi și noi terminale și în România, mai ales că țara noastră a fost și încă este în urmă din acest punct de vedere în comparație cu Europa Occidentală.“
Despre oportunităţile şi soluţiile pe care le oferă, mai nou, transportul intermodal pentru cărăuşii români vom discuta la Oradea, pe 10 aprilie, împreună cu Eugen Sucea, reprezentantul Helrom, cel mai nou şi mai inovativ organizator de transport intermodal din Europa, Istvan Wagner, managerul celui mai mare terminal intermodal din România, Railport Arad, Maarten Moller, responsabilul diviziei de transport intermodal a H.Essers, compania care a oferit primele soluţii de transport intermodal din România, şi Nicuşor Pisică, reprezentantul Grupului Renault, Dacia fiind şi unul dintre primii clienţi ai serviciilor de transport intermodal.
Cu această ocazie veți afla care sunt noutăţile în transportul intermodal şi cum se transformă acesta pentru a atrage volume mari de marfă şi a face serviciul cât mai eficient şi profitabil.
Programul întregului eveniment poate fi consultat pe pagina evenimentului: