Cu ocazia conferintei Tranzit de la Suceava, avocata Alexandra Jivan a explicat ca incheierea unor contracte de management poate fi in practica complicata. Deoarece, daca se incheie contracte de management, trebuie avut in vedere faptul ca respectivele servicii trebuie sa fie si dovedite. Cu alte cuvinte, la controlul organului fiscal trebuie prezentate o serie de documente. Astfel, pe langa respectivul contract de management sau de consultanta, trebuie prezentate si alte documente precum studii de piata sau rapoarte de activitate.
Cat priveste contractul de management in regim de abonament, aici nu este nevoie de o documentatie extensiva, dar este nevoie sa se faca dovada ca este un contract de abonament, adica sa se achite o taxa lunara si se pune problema utilitatii respectivului contract, care este al doilea criteriu important ce trebuie luat in calcul. Deoarece organismele fiscale pot verifica ca se platesc servicii de management lunar, dar si beneficiile aduse de acesta, altfel acestea pot considera ca este vorba de o tranzactie fictiva.
De asemenea, ar trebui acordata atentie si modului in care este organizata compania, astfel, daca o companie are un management in Romania si contracteaza servicii de management in alta tara trebuie sa fie foarte clar faptul ca cel din Romania fie are un alt sector de activitate si atunci factureaza o alta activitate, pentru ca nu are rost ca daca aici exista un manager sa fie contractat un alt management in alta tara cu aceleasi competente.