Ad
Ad
Ad

Parlamentarii români și asociațiile patronale fac lobby pentru ca transporturile să fie exceptate de la măsura plății contribuțiilor sociale pentru lucrătorii mobili în statele unde aceștia sunt detașați

Comisia Europeană discută modificarea regulamentelor privind coordonarea sistemelor de securitate socială nr. 883/2004 și 987/2009, iar modificările propuse de Parlamentul European vizează – după cum s-a aflat deja – ca plata asigurărilor sociale pentru şoferi (lucrători mobili) să se facă în ţările în care aceștia lucrează cu precădere. Discuţiile au început în 2017-2018, odată cu Pachetul Mobilitate I, însă statele care au deţinut preşedinţia UE au amânat rând pe rând o decizie, din cauza necorelării sistemelor naţionale de asigurări sociale. Pretextul invocat este protecţia lucrătorilor mobili care nu sunt plătiţi cu aceleaşi salarii precum cei din statul în care lucrează şi nici nu beneficiază de aceleaşi drepturi: prime de sărbători, prime pentru orele de lucru de noapte ş.a.

Deputatul Augustin Hagiu a anunțat în cadrul conferinței Tranzit de la Suceava că s-a demarat deja o discuție cu Comisia Europeană pe marginea proiectului legislativ care prevede ca plata asigurărilor sociale pentru șoferii detașați transnațional să fie făcută în țările unde aceștia efectuează curse. Faptul că președinția Consiliului Europei este în această perioadă a Poloniei reprezintă cu siguranță un avantaj.

În discuția cu eurodeputatul Roxana Mânzatu, vicepreședinte al CE și comisar pe securitate socială, care este implicată direct în dezbaterea pe acest proiect, Augustin Hagiu a invocat faptul că Europa continuă să aibă două motoare sau două direcții decizionale, în funcție de interesele vesticilor în raport cu esticii, principalul obiectiv fiind ca majoritatea plăților pentru serviciile de transport să rămână în Occident. „Sunt două mari direcții posibile: fie transportul rutier să fie exceptat de la aceste prevederi privind plata contribuțiilor sociale, fie să rămână în sfera de incidență a reglementării, însă calculul perioadei petrecute de șoferi pe teritoriul statelor membre unde au fost detașați să se raporteze procentual la 12 luni și nu la perioade mai scurte de timp, de ordinul zilelor sau chiar săptămânilor. Sunt mari șanse, așadar, ca numărul de zile petrecute în alte state să nu fie semnificativ comparativ cu perioada din România, raportat la un an întreg.”

Și Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a solicitat deja excluderea transportului rutier din sfera de aplicabilitate a acestei prevederi, a precizat președintele Beniamin Lucescu, și a cerut să fie invitată la negocieri. „Pentru ca o companie să fie obligată să plătească contribuțiile sociale pentru un șofer în alt stat membru, conducătorul auto respectiv ar trebui să cumuleze 180 de zile de lucru în statul respectiv pe parcursul unui an. Este adevărat, sunt operatori internaționali care se află în această situație și, tocmai din acest motiv, cea mai bună variantă este excluderea. Pe de altă parte, având în vedere specificul activității de transport rutier, va fi foarte greu de cuantificat administrativ numărul de zile lucrate în fiecare țară, precum și o eventuală plată a contribuțiilor sociale defalcat către mai multe state membre.”

O astfel de măsură reprezintă un pericol inclusiv în sensul pierderii șoferilor în detrimentul companiilor de transport din Occident, întrucât conducătorii auto nu vor mai avea încredere în sistemul de pensii din România și ar putea să fie tentați să lucreze pentru angajatori din Vest.

Articole similare

Ad