In ultima vreme, piata fortei de munca s-a modificat destul de mult si, desi sunt cateva semne ca numarul angajarilor va creste, acestea vizeaza doar situatii punctuale, companii carora le-a crescut activitatea sau domenii in cazul carora cererea si-a revenit mai repede. Dar, din pacate, printre ele nu se numara si transporturile sau logistica. Veniturile angajatilor sunt inca sub cele realizate inainte de 2009, mai mult, chiar daca situatia economiei in general s-a mai ameliorat, inca nu se fac angajarile asteptate si, dupa disponibilizarile din trecut, cei ramasi au un volum de munca mai mare decat inainte, cam pe aceleasi salarii. Desi cererea este foarte mare, angajatorii semnaleaza inca lipsa personalului calificat, dar unii dintre ei reusesc sa se replieze in fata acestui neajuns si acopera posturile vacante prin educarea si promovarea personalului propriu.
Conform studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat pentru a masura intentiile de angajare pentru perioada octombrie-decembrie 2012, angajatorii romani se asteapta ca ritmul angajarilor sa creasca in urmatoarele trei luni.
Dupa ajustarea datelor privind variatia sezoniera, Previziunea Neta de Angajare pentru ultimul trimestrul se situeaza la o valoare promitatoare de +14%. Dintre angajatorii intervievati, 23% se asteapta la o crestere a angajarilor, 10% anticipeaza restructurari de personal si 65% intentioneaza sa pastreze intacta forta de munca actuala pe parcursul trimestrului al patrulea. Intentiile de angajare s-au imbunatatit cu 3% atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. „Perspectivele de angajare in randul companiilor din Romania sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, sustinute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul. Previziunea Neta de Angajare din Romania este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA“, a aratat Valentin Petrof, director general ManpowerGroup Romania, care a adaugat ca „angajatorii poate nu au o imagine clara asupra provocarilor ce urmeaza, dar ce pot face acum este sa puna accentul pe consolidarea fortei de munca existente si sa caute noi surse de talent care sa sustina oportunitatile viitoare. Mesajul este unul de incurajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca: angajatorii continua sa ramana optimisti, in ciuda deteriorarii indicatorilor economici.“
Chiar daca se simte un oarecare optimism, instabilitatea mediului economic afecteaza si piata muncii. O dovada in acest sens poate fi si faptul ca, asa cum a aratat Laura Chilom, PR Executive eJobs, anul acesta companiile au fost mult mai prudente cu publicarea anunturilor de angajare si au postat un anunt doar atunci cand au fost sigure 100% ca vor avea nevoie de acea persoana. In anii anteriori, de multe ori planurile de dezvoltare ale unei companii au fost dejucate de mersul incert al economiei, iar departamentele …