Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Atestatele profesionale raman valabile doar pe perioada starii de urgenta

Desi ARR a anuntat prelungirea valabilitatii atestatelor si certificatelor de pregatire profesionala pe perioada decretarii starii de urgenta, soferii ale caror documente expira in acest timp sunt incurajati sa actioneze din vreme si, dupa caz, fie sa isi faca orele de pregatire profesionala continua cat inca se mai poate, urmand sa mai ramana doar sustinerea examenului propriu-zis, fie sa-si preschimbe deja documentele prin corespondenta. Foarte important: dupa revenirea la normalitate, atestatele care au expirat sau vor expira in perioada situatiei de urgenta isi vor pierde automat valabilitatea.
 
La ora actuala, in baza dispozitiilor articolului 14 al Decretului nr.195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, toate documentele eliberate de autoritatile publice isi mentin valabilitatea pe perioada starii de urgenta. In consecinta, inclusiv atestatele si certificatele de pregatire profesionala a caror valabilitate expira acum se vor considera ca fiind valabile, dar numai pe perioada starii de urgenta, si numai pe teritoriul Romaniei.
Soferii care continua sa execute curse externe, avand atestatul expirat, sau a carui valabilitate urmeaza sa expire in perioada situatiei de urgenta, trebuie sa fie constienti insa de faptul ca exista posibilitatea ca in tarile de destinatie, precum si in cele tranzitate, sa intampine dificultati mai mult sau mai putin discutabile/pertinente, atrage atentia Sandor Gabor, presedintele Institutului de Formare Profesionala in Transporturi Rutiere (IFPTR). In consecinta, ramane ca fiecare sofer sa decida daca isi asuma acest risc sau nu. „Cei aflati in aceasta situatie isi pot diminua riscurile, inscriindu-se si absolvind cursurile de perfectionare periodica prevazute de lege, pana sa intervina si la noi in tara dispozitii mai restrictive decat cele prevazute la ora actuala in Decretul de instituire a starii de urgenta, si de actele administrative ulterioare emise in baza lui. 
Pentru asta li se recomanda celor in cauza sa se adreseze centrelor de perfectionare specializate in atestare profesionala de pe raza domiciliului fiecaruia. Iar odata efectuata formarea continua se poate invoca drept circumstanta atenuanta, nu numai in caz de control, dar si in sustinerea eventualelor demersuri judiciare care s-ar impune. In plus, exista voci care recomanda ca fiecare sofer sa aiba la bordul masinii (pentru a fi prezentat in caz de control) fie o copie a monitorului oficial cu Decretul, fie o copie certificata de angajator a comunicatului de pe site-ul Autoritatii Rutiere Romane (ARR), care stipuleaza explicit prelungirea valabilitatii tuturor documentelor emise de autoritati anterior instituirii situatiei de urgenta.“
 
Atestatul poate fi preschimbat prin corespondenta
Soferii care au sustinut si promovat examenele pentru prelungirea atestatului detinut anterior instituirii starii de urgenta si carora le-a expirat sau le expira valabilitatea atestatului intr-un termen oarecare isi pot preschimba atestatul chiar si in aceasta perioada, dar numai prin corespondenta. 
Pentru a fi cu actele in regula, chiar este indicat ca toti cei care se afla in aceasta situatie sa faca neintarziat demersurile necesare pentru preschimbarea atestatelor detinute.
Pentru asta, trebuie sa transmita, prin posta, la sediul agentiei teritoriale ARR de unde doresc sa-si ridice atestatul nou, urmatoarele documente: cererea tipizata completata, cu toate datele personale, doua poze tip buletin (format 25×32 mm), copia documentelor personale, certificate pentru conformitate cu originalul, si dovada platii contravalorii eliberarii noului atestat.
Pentru a nu risca un raspuns nefavorabil, cei interesati se pot adresa oricarei reprezentante IFPTR din tara, solicitand consultanta de specialitate la intocmirea si transmiterea la ARR a documentatiilor respective. 
In baza documentelor transmise, ARR va emite noul atestat intr-un termen previzibil si acesta va putea fi ridicat ulterior de la sediul serviciului de curierat, care va notifica titularul prin SMS. Este important ca demersurile sa se initieze neintarziat de catre cei indreptatiti sa-si obtina noile atestate, iar documentatiile transmise prin posta la ARR sa fie intocmite in conditii conforme, raportat la dispozitiile legale si procedurale in vigoare. 
 
Dupa ridicarea starii de urgenta, atestatele expirate isi pierd valabilitatea
Cei mai afectati de situatia de urgenta instituita vor fi soferii care vor decide sa-si amane inscrierea in timp util – raportat la data expirarii atestatului detinut – pentru examenele care sunt obligatorii de sustinut in vederea prelungirii acestuia, amagindu-se cu ideea ca „cineva“ va urma sa „inventeze solutii dedicate“ in materie, dupa perioada de criza, subliniaza presedintele IFPTR. „Conform Decretului 195/2020, atestatele expirate si cele care vor expira in perioada instituirii situatiei de urgenta, isi mentin valabilitatea pe durata instituirii acesteia, dar nu si dupa. In consecinta, dupa revenirea la normalitate, atestatele care au expirat sau vor expira in perioada situatiei de urgenta isi vor pierde automat valabilitatea. Si nimanui nu ar trebui sa i se impuna sa-si asume riscul sa lucreze cu atestatul expirat.“ 
Avand in vedere procedurile administrative specifice, pentru ca prelungirea atestatelor detinute de soferi sa se poata efectua in timp util, inscrierile la examinare ar trebui initiate cu cel putin 25-40 de zile inaintea datei expirarii atestatului profesional. Asta inseamna ca in urma crizei vor fi in dificultate – cel putin in privinta prelungirii valabilitatii atestatelor detinute – nu numai cei carora le expira atestatul in perioada respectiva, dar si cei carora va urma sa le expire atestatele in termen de 1-2 luni dupa data revenirii la normalitate.
„Cu siguranta vor avea de castigat timp pretios numai cei care decid, iau initiativa si isi asuma sa-si onoreze cel putin obligatia de a se fi inscris/absolvit cursurile de pregatire in vederea sustinerii examenelor de prelungire a atestatului. Pentru asta nu trebuie decat sa se adreseze in timp util centrelor specializate in atestare profesionala, in vederea inscrierii si finalizarii pregatirii profesionale continue obligatorii. Cei care vor avea intelepciunea sa procedeze conform acestei recomandari, in urma expirarii starii de urgenta, vor putea sa sustina imediat examenele pentru prelungirea documentelor detinute, evitand riscul de a fi nevoiti sa circule fara atestat valabil“, a precizat Sandor Gabor. 
Astfel, chiar daca organizarea examenelor ARR pentru prelungirea atestatelor/certificatelor de pregatire profesionala este suspendata pe toata perioada instituirii situatiei de urgenta, se recomanda titularilor de atestate sa-si finalizeze formarea profesionala continua raportat la datele de expirare a atestatelor detinute si/sau sa faca demersuri pentru obtinerea prin corespondenta a atestatelor noi, dar si a altor documente care se impun a fi reinnoite periodic, dupa caz.
Titularii de atestate se pot inscrie si pot efectua cursurile de pregatire obligatorii oricand pe parcursul ultimului an de valabilitate a atestatului/certificatului detinut. Indiferent de data cand titularul decide si poate sa sustina examenul de prelungire a atestatului detinut, noul atestat se va emite tot cu valabilitate de 5 ani de la data expirarii atestatului vechi, nu de la data examenului sustinut pentru prelungire. Practic, nu se „pierde“ nimic din perioada de valabilitate a noului atestat.

Articole similare

Ad