Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La panda in asteptarea candidatului potrivit

In actualul context economic, dificultatea gasirii unui loc de munca ramane ridicata, numarul candidatilor care concureaza pentru o pozitie disponibila fiind mult mai mare decat in 2008. Insa ameliorarea situatiei in multe state ar putea genera o schimbare favorabila si in Romania. 2010 a fost o provocare, iar flexibilitatea, inovatia si creativitatea au fost necesare pentru a face fata in mod eficient. Odata ce semnalele usor optimiste aparute deja pe piata vor fi confirmate in perioada urmatoare, angajatorii vor fi gata sa reactioneze rapid la ascensiunea pietei.

Va trebui sa mai treaca insa o perioada de timp inainte ca piata fortei de munca sa revina la o situatie comparabila cu cea de dinainte de recesiune. In continuare, angajatorii trebuie sa sprijine si sa atraga angajatii valorosi, iar angajatii trebuie sa isi dezvolte competentele cheie pe postul pe care il ocupa, pentru a corespunde nevoilor pe care le au companiile.

Prima parte a anului este adesea o perioada incerta pentru angajatori, iar multi sunt destul de atenti in legatura cu planurile de angajare, chiar si in momentele prospere. Ei stiu ca piata isi va reveni in cele din urma, asa ca asteapta semne de stabilitate inainte de a merge mai departe si de a creste din nou numarul angajatilor. Totusi, pentru prima parte a lui 2011, perspectivele pe piata muncii sunt partial optimiste. Singurele cresteri in ceea ce priveste angajarile vor fi observate in domenii precum comertul cu ridicata si cu amanuntul, industria prelucratoare si finante, asigurari si banci, potrivit unui studiu Manpower privind perspectivele angajarii in T1 al lui 2011. „Daca analizam evolutia ratei somajului pe 2010, observam o scadere incepand cu aprilie si o crestere importanta din noiembrie, ceea ce ne duce cu gandul la sezonalitate. Deci in 2011 ne putem astepta din nou la scaderi privind rata somajului incepand din primavara“, a mentionat Eliza Nechifor, marketing&communication coordinator Manpower.
Principalele trei tendinte care se vor observa pe piata fortei de munca sunt reprezentate de cresterea volumului de angajari temporare, scaderea somajului si o usoara crestere a salariilor (in jur de 7%).
La nivel global se poate observa o miscare ampla de iesire din criza, cu o exceptie la nivelul Europei, unde mai putin de jumatate dintre state au atins o stare de echilibru. La nivelul Europei, cele mai importante cresteri in ceea ce priveste angajarile s-au manifestat in Turcia, Germania si Suedia. La capatul opus se afla Grecia, Cehia, Austria, Irlanda, Spania si Romania, unde angajatorii au cele mai slabe previziuni la nivel global. Piata fortei de munca va fi in continuare influentata de miscarea geografica, de migratia masiva a fortei de munca spre alte state dezvoltate din Europa si chiar SUA (peste trei milioane de angajati si studenti romani), de noul context demografic (scaderea natalitatii, imbatranirea populatiei), dar si de un sistem de educatie inadecvat contextului globalizarii, datorita unei corelari reduse dintre tendintele economice mondiale, programele institutiilor de invatamant si strategiile investitorilor cu privire la calificarile si specializarile necesare in aceasta perioada (ingineri, muncitori cu diverse calificari, specialisti in vanzari, manageri s.a.). Acesti factori sunt cruciali, iar in domeniul resurselor umane elementul cheie este gasirea oamenilor potriviti, cu specializari si calificari adaptate nevoilor, la locul si momentul potrivit.
Avand in vedere faptul ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane foarte selectivi. In plus, raportul dintre recrutarile interne si cele externalizate a scazut dramatic in 2010 comparativ cu 2008, in favoarea primelor, companiile preferand sa retina intern multe dintre proiectele pe care le derulau inainte cu firme de recrutare. Prin comparatie cu 2009, anul trecut au fost mai multe proiecte externalizate. „Au fost mai multe proiecte de middle si senior management decat in 2009, depasind chiar si asteptarile noastre. In mod clar, a fost o crestere a raportului dintre pozitiile simple, de executive, si cele de management, in favoarea celor din urma“, a mentionat Rudolf Fedorovici, reprezentantul Advice Human Resources.

Au crescut posibilitatile de angajare, dar nu ca in trecut
Rata somajului inregistrata la finalul lui decembrie 2010 la nivel national a fost de 6,87%, cu 0,08% mai mica decat luna precedenta si in scadere cu 0,93% comparativ cu decembrie 2009. La sfarsitul anului trecut, cele mai alarmante cote ale somajului au fost inregistrate de judetele Teleorman si Vaslui, cu 10,76%, respectiv 11,42%, iar in alte opt judete rata a fost mai mare de 9%. In Bucuresti, in ciuda dificultatilor, valorile se mentin mici: 2,29%. Urmeaza Ilfov, cu 2,76%, Timis, cu 3,72%, iar ultimul judet care s-a mentinut sub cota de 5% este Cluj.
Din punct de vedere al angajarilor, 2010 a fost cu siguranta superior lui 2009. Insa atat in 2009, cat si in 2010, valoarea angajarilor a fost semnificativ inferioara valorilor din perioada premergatoare crizei economice. „In perioadele de sarbatori importante, precum Pastele si Craciunul, activitatea de recrutare s-a intensificat, observandu-se o sezonalitate, in special in retail“, a explicat Carmen Puia, HR Consultant Adecco Romania. Pe de alta parte, potrivit reprezentantului Advice, exista doar o sensibilitate crescuta in functie de domeniul in care se face recrutarea. „In FMCG si in retail se va recruta mai mult in august, septembrie si octombrie, iar in constructii se recruteaza mai intens iarna.“
In 2010 s-a observat o crestere semnificativa comparativ cu 2008 a persoanelor care au inaintat un CV catre Advice Human Resources, in vederea angajarii, cresterea fiind chiar si de 4-5 ori pentru domeniile in care s-au facut disponibilizari si restructurari: vanzarile auto, industrie, logistica etc. „A crescut chiar si numarul aplicatiilor venite din partea unor persoane care detin functii deosebit de importante, lucru care este neobisnuit“, a mai explicat Fedorovici.
Prin comparatie cu situatia din 2009, in prima jumatate a lui 2010 s-a simtit o usoara crestere a cererilor venite din partea angajatorilor, corectata insa in sens depreciativ in cea de-a doua jumatate a anului.
Chiar daca niciun domeniu nu s-a remarcat printr-o explozie a posturilor disponibile si nici nu a existat o tendinta clara de diferentiere a domeniilor din care au venit cererile de recrutare, focusul s-a mentinut totusi pe domeniile care au avut succes si in 2009, in ciuda crizei, precum FMCG si IT, iar la polul opus s-au aflat constructiile si activitatile conexe, situatie care se va pastra si in 2011, potrivit reprezentantului Adecco Romania. 
           
Sperante mici de angajare in transport
In primul trimestru al lui 2010, pe segmentul transporturilor si depozitarii au fost raportate intentii negative de angajare. Previziunea neta de angajare a fost, potrivit studiului Manpower, de -6%, reprezentand totusi o imbunatatire considerabila, de 11%, comparativ cu ultimul trimestru al lui 2009. Insa, raportat la primul trimestru din 2009, situatia a fost ingrijoratoare, scaderea raportata fiind abrupta, de 29%. In trimestrul al doilea al anului trecut a fost inregistrata cea mai slaba activitate de angajare, din T2 a lui 2008, cand a fost demarat studiul Manpower. Previziunile de angajare in transporturi si depozitare au fost de -21%. Comparativ atat cu trimestrul anterior, cat si cu anul precedent, declinul a fost de 15, respectiv 9%. Tendinta negativa, de -6%, s-a mentinut si in T3 al lui 2010. Perspectivele de angajare s-au redus cu 4% si in ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, insa fata de perioada similara a lui 2009 situatia s-a imbunatatit cu 7%.
Nici anul acesta lucrurile nu s-au schimbat: pentru primul trimestru angajatorii anticipeaza previziuni negative in ceea ce priveste intentiile de angajare.

Disponibilitate crescuta, conditii mai dure
Cea mai mare cerere a fost inregistrata pentru pozitiile de specialisti si middle management, cu 3-5 ani experienta pe posturi similare, in vanzari, business development, financiar si logistica, pentru care experienta profesionala este importanta, insa, pe de alta parte, atitudinea si determinarea candidatilor cantaresc din ce in ce mai mult, din perspectiva Adecco.  Advice Human Resources, companie de recrutare orientata catre profile de complexitate extrema, a primit cereri mai ales pentru pozitii de management, unde candidatul tipic beneficiaza de un salariu mediu de 80.000-100.000 de euro/an si alte avantaje.
Din cauza numarului mare de candidati disponibili pe piata, pretentiile angajatorilor s-au mentinut la un nivel ridicat. Acestea nu se rezuma la un anumit pachet salarial, mai mic sau mai mare, ci includ nivelul si calitatea celorlalte beneficii din pachetul salarial, raportat la asteptarile referitoare la competentele si performanta angajatilor. Astfel, pachetul salarial oferit (salariu, beneficii, bonusuri etc.) a fost redus in multe cazuri, a stagnat sau a crescut nesemnificativ. Situatiile in care pachetul salarial a crescut mult sunt putine. Asteptarile referitoare la competentele candidatilor si angajatilor au crescut, insa aceasta crestere este doar o continuare fireasca a unei tendinte nascute la inceputul lui 2000. „Pretentiile angajatorilor referitoare la educatie, competente, experienta, cunostinte au crescut, iar schimbarile recente nu au facut decat sa mareasca ritmul si amplitudinea cresterii, ceea ce e foarte bine, pentru ca aceasta atitudine a angajatorilor va genera o competitie sanatoasa pe piata“, a apreciat Fedorovici. Asteptarile referitoare la performanta angajatilor au crescut si ele. In unele situatii a fost o crestere normala, sanatoasa, in sensul in care criza a sporit atentia pentru calitate si performanta, insa au fost si exagerari.
„Exista o piata a angajarilor, in sensul in care raporturile de angajare sunt reglementate nu doar legal, ci si de anumite mecanisme similare (chiar identice) cu cele care actioneaza in cazul pietelor de consum. Si in relatiile dintre angajati si angajatori functioneaza tensiunile exercitate de evolutia cererii (sau a ofertei) de-o parte sau de alta. Piata este foarte complexa si efectele urmeaza aceeasi complexitate, in sensul in care, spre exemplu, nivelul salariilor nu se modifica dramatic, chiar daca exista o modificare dramatica a somajului, factorii implicati fiind multipli“, a explicat Rudolf Fedorovici.

Salariile, intre mici cresteri si accent pe bonusare
Odata cu renuntarea la unele departamente si comasarea pozitiilor, in majoritatea domeniilor, sarcinile de serviciu si gradul de dificultate al acestora au crescut, fara a se oglindi si in plan financiar. Insa anul acesta vor exista si cazuri de cresteri cuprinse intre 10-15% si, de asemenea, se observa o mutare a atentiei asupra partii variabile a salariilor si pe partea de bonusare. La nivel de top management, „pentru ca performanta a devenit extrem de importanta, in 2010 s-a discutat mult mai mult decat in 2009 de legarea veniturilor managerilor de indicatorii de performanta. Cred ca in 2011 va continua aceasta tendinta si ne asteptam sa se inregistreze o usoara crestere a veniturilor, mai ales daca economia isi va continua recuperarea“, a adaugat reprezentantul Advice Human Resources.
Cea mai probabila previziune indica o modesta imbunatatire a situatiei la nivel general a pietei de resurse umane. Probabil somajul isi va opri cresterea si se va asista la o crestere modesta a veniturilor per capita.

Articole similare

Ad