Implementarea unui standard de calitate aduce in prim-plan respectul pentru consumator si reprezinta in egala masura o modalitate de autoevaluare si de identificare a greselilor ce pot apara din punctul de productie pana cand un produs ajunge la raft. Un standard de calitate reprezinta o abordare sistematica a tuturor problemelor ce por aparea.
IFS Management GmbH, in colaborare cu Cinnamon Media si Inaq Consulting, a organizat la inceputul lui februarie, in premiera pe piata romaneasca, o conferinta dedicata prezentarii standardelor IFS, cu scopul de a dezvolta o cultura a calitatii si sigurantei alimentelor.
Potrivit lui Stephan Tromp, managing director IFS Management GmbH, Romania poate deveni un lider in productie, acesta fiind si motivul prezentarii standardelor in cadrul evenimentului organizat. „Principiile privind siguranta alimentelor sunt dezvoltate impreuna cu toti jucatorii de pe piata de productie, retail etc. Nu sunt solutii standard, ci depind de fiecare individ sau companie ce le implementeaza“, a explicat acesta. Un standard de siguranta reprezinta cheia dintre retailer si client si asigura ca sunt indeplinite toate criteriile de siguranta. Toate principiile pentru siguranta alimentelor sunt realizate impreuna cu organismele de certificare si producatori. „Este datoria brokerului sa se asigure ca sunt respectate normele si criteriile clientului in lantul de distributie. Brokerul implementeaza procedurile adecvate pentru un produs.“
In cadrul IFS exista un grup tehnic de lucru care verifica respectarea tuturor standardelor. „Cei care iau deciziile fac parte dintr-o comisie internationala. Avem un grup care asigura calitatea si un forum din care fac parte retaileri, producatori. La nivel global suntem prezenti in cele mai importante centre ale lumii“, a explicat reprezentantul IFS.
Marii retaileri sustin aceste certificari, fiind important pentru ei sa le demonstreze clientilor ca le respecta. In Romania exista 14 organisme de certificare.
Fiecare companie care a implementat un standard de calitate presupune ca s-a angajat sa depuna anumite eforturi – fie sa investeasca in personal, fie sa achizitioneze echipamente noi – a explicat reprezentantul IFS. Compania germana a intreprins un sondaj si 55% dintre companiile respondente au declarat ca le-a crescut cifra de afaceri cu 10% in momentul in care si-au asumat standardele IFS. Companiile care au implementat IFS au lucrat mai eficient si au mai multa incredere in rezolvarea unor aspecte legate de calitatea produselor.
Noi reglementari pentru siguranta alimentelor
Constantin Savu, directorul departamentului trasabilitate si siguranta alimentelor de provenienta animala in cadrul ANSVSA, a trecut in revista noile reglementari pentru siguranta si calitatea alimentului. Potrivit acestuia, una dintre prioritatile ANSVSA este de a informa asupra pericolelor potentiale in domeniul sigurantei alimentelor si de a colabora cu toti factorii implicati, …