Identificarea unui sistem de masurare a performantei intr-un depozit si evaluarea corecta a potentialului unei investitii intr-un WMS ar trebui sa fie primii pasi in implementarea unui asemenea sistem. Din pacate, de multe ori aceste instrumente si evaluari ori nu sunt bine facute, ori nu exista deloc, ceea ce duce la o ezitare sau lipsa de decizie in a implementa un WMS.
Ca in orice afacere, si implementarea WMS trebuie privita prin prisma rentabilitatii investitiei: cat castig si in cat timp imi recuperez investitia?
Pentru a calcula rata de recuperare a investitiei (ROI) pentru un WMS trebuie sa pornim de la urmatoarele trei tipuri de elemente: tangibile (care se pot cuantifica si verifica financiar si se pot lega de investitia facuta), netangibile (greu de cuantificat financiar, dar care se pot lua in calcul in raport cu investitia care se face) si customer service (elemente in stransa legatura cu satisfacerea clientului final, ce se pot regasi in diferite componente, cum ar fi: moduri de ambalare a paletilor cerute de client, tiparire de etichete dedicate, schimb de informatii in timp real etc., toate acestea fiind posibile daca exista un WMS).
Companiile care doresc sa justifice punerea in aplicare a unei investitii in WMS se concentreaza adesea asupra componentei fortei de munca direct implicate in operatiuni. Din cauza acestei tendinte se scapa din vedere componenta indirecta, care de multe ori are un impact ridicat in calculatia ROI.
De exemplu, in operatiuni ca receptia sau livrarea trebuie privit mai departe de persoanele implicate, avand in vedere si accesoriile, cum ar fi hartia. Existenta unui WMS elimina folosirea hartiei si reduce costul operatiunilor de introducere de date de catre un personal auxiliar.
Randamentul investitiei va fi in stransa legatura cu capacitatea companiei de adaptare la schimbare. De exemplu, daca acea companie care implementeaza un WMS nu are deloc experienta cu un astfel de sistem si nici nu e deschisa catre nou, efectul poate fi dramatic in comparatie cu o companie care a mai folosit un WMS.
WMS care au module de tipul task interleaving reprezinta un avantaj, dar, oricat de tentanta ar fi folosirea acestor module din momentul go-live, este mai indicat ca ele sa fie implementate ulterior, cand lucratorii au prins experienta si au inteles cum functioneaza sistemul. O astfel de strategie va avea un impact asupra ROI, deoarece beneficiile modulelor vor fi luate in calcul mai tarziu.
Pentru a calcula ROI cat mai exact trebuie sa existe un sistem de date corect pe baza caruia compania sa poata sa-si cuantifice costurile pentru fiecare componenta in parte. Uneori se apreciaza ca imbunatatirea productivitatii va fi de 25%, insa unde se va vedea asta si cum va influenta costul pe fiecare activitate in parte?
Se poate considera exemplul urmator: pentru un palet receptionat, procesat fara un WMS, …