Cu ocazia conferintei IFS – productie, logistica, import, retail, organizate de INAQ Consulting, au fost prezentate standardele IFS HPC, care se aplica in cazul producatorilor de bunuri de uz casnic si ingrijire personala, dar si pentru activitatea de logistica, insa numai in cazul produselor proprii. Noi cerinte ale acestui standard urmeaza sa fie facute publice anul viitor.
Prin standardul IFS HPC s-a dorit alinierea produselor de uz casnic in aceleasi criterii de auditare care exista in cazul celorlalte standarde. In ultimii ani au crescut exigentele clientilor in ceea ce priveste calitatea si siguranta acestor produse, astfel incat a devenit foarte important ca organizatiile sa poata pune la dispozitia consumatorilor finali produse sigure, conforme cu cerintele legale si de calitate ridicata.
Standardul aduce un plus de incredere in ceea ce inseamna realizarea auditului deoarece auditorii trec printr-un proces foarte strict de calificare.
Cerinte asemanatoare cu cele din domeniul produselor alimentare
Standardul IFS HPC este destinat produselor de uz caznic si ingrijire personala si nu se adreseaza niciunei categorii de produse alimentare. Dar, cum si aceste produse pot avea un impact semnificativ asupra utilizatorului, cerintele sunt apropiate de cele din domeniul produselor alimentare.
Produsele care fac obiectul acestui standard au fost impartite in patru categorii: cosmetice si produsele chimice de uz caznic, de menaj si de igiena personala. Astfel ca auditorii vor veni ca persoane pregatite intr-un un anumit domeniu.
Beneficiile aduse de implementarea IFS HPC sunt asemanatoare cu cele aduse de toate standardele IFS, respectiv imbunatatirea comunicarii din cadrul organizatiei, dar si o monitorizare permanenta cu reglementarile in vigoare.
In IFS HPC evaluarea riscurilor este o cerinta cheie care ajuta companiile, pentru ca pe baza acestora ele pot decide pana la ce nivel implementeaza alte cerinte din cadrul standardului. Deci acest standard se poate implementa atat cat are nevoie compania, in functie de complexitatea activitatii.
…