Transportul intracomunitar aduce un profit chiar si de 15%, in conditiile in care activitatea de logistica nu poate ajunge nici la 10%, astfel ca nu e de mirare ca multe companii mari de logistica se orienteaza spre acest domeniu, pe care transportatorii romani sunt deja activi. Insa, pentru a ajunge la profit este nevoie de linii regulate care sa ofere constant partide de marfa. Una din companiile de logistica care au simtit beneficiile acestui tip de transport este EKOL, care si-a inmatriculat 62 de camioane in Romania, cu care deserveste operatiunile comunitare ale filialei din Germania.
Compania urmeaza sa-si creasca flota, astfel incat sa deserveasca si relatiile cu Romania.
Firma turceasca EKOL a intrat pe piata romaneasca in 2010 prin preluarea unei companii grecesti de transport si logistica, in acelasi timp avand o extindere puternica si in alte tari din Europa. Acum EKOL are 25 de locatii in Turcia si noua filiale in Europa: in Germania (Köln si Manheim), Italia, Spania, Ucraina, Franta, Ungaria, Grecia, Bosnia si Cehia.
In Romania, compania detine un spatiu logistic de 6.000 m2 in parcul Prologis de langa Capitala, unde exista deja discutii pentru extindere, si o flota de 62 de camioane care fac transporturi intracomunitare si, ocazional, deservesc necesitatile de transport national ale companiei. EKOL are aici 104 angajati, dintre care multi au fost pastrati de la organizatia anterioara. 50% din cifra de afaceri a companiei este reprezentata de transport, 30% de logistica si cate 10% de activitatea de formalitati vamale si mutari de persoane si birouri. Iar pentru anul viitor se are in vedere certificarea AEO.
Flexibilitatea este cheia succesului
Desi compania detine in Turcia depozite proprii in mare parte, politica firmei este de a inchiria spatiile logistice. Depozitul din Romania este ocupat in proportie de 80%, iar aici sunt stocate produse diverse, de la textile la mase plastice sau chimicale, aditivi alimentari, echipamente sportive.
Un spatiu de 500 m2 cu o capacitate de 8.000 de cutii medii este prevazut pentru produse textile, pantofi, electronice etc., care au nevoie de picking la bucata si servicii cu valoare adaugata, specifice clientilor cu activitate de vanzari online (e-commerce).
Anul acesta, in depozit a fost amenajat si un spatiu cu capacitatea de 350 de paleti pentru a functiona in regim de antrepozit vamal. Aici poate fi stocata marfa sub regim vamal pentru cei care vor sa amane plata taxelor vamale pana la importul definitiv. Nevoia unui asemenea spatiu a venit de la clientii care aduc marfa din Turcia. „Suntem flexibili si avem experienta necesara pentru a servi clienti din domenii diverse. In plus, avem experienta clientilor turci pentru care asiguram transport si formalitati vamale si depozitam marfa“, a explicat Bogdan Gavaneci, directorul de dezvoltare al EKOL Romania.
In opinia acestuia, situatia economica a tarii se reflecta automat si asupra companiilor de logistica, astfel ca este ireal sa prevezi …