Industria alimentara sta pe un butoi de pulbere gata sa explodeze in orice clipa. Schimbarea legislatiei privind reciclarea ambalajelor a creat premisele unui blocaj economic, producatorii si importatorii fiind obligati sa achite o taxa de doi lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nereciclat, taxa care, in opinia lor, va duce firmele la un pas de faliment. Potrivit reprezentantilor industriei de conserve, unul dintre segmentele cele mai afectate, costul cu reciclarea se va regasi in pretul final al produselor alimentare, acesta urmand sa fie cu 35-40% mai mare. Asociatiile patronale sunt hotarate sa dea in judecata Ministerul Mediului pentru „inghetarea“ amenzii si doresc schimbarea legislatiei.
Problemele au inceput anul trecut, cand s-a schimbat legea. Mai concret, din 2005, cadrul legislativ care reglementeaza reciclarea ambalajelor spune ca fiecare firma care pune pe piata produse ambalate, respectiv fiecare firma producatoare de produse ambalate, are obligatia de a realiza obiectivele anuale de reciclare fie individual, prin gestionarea propriilor ambalaje preluate sau colectate de pe piata, fie prin transfer de responsabilitate catre un operator economic autorizat de Ministerul Mediului, asa numitele OTR, in baza unui contract. Aceste OTR nu reprezinta altceva decat o gestiune integrata a unui sistem de management – ele mijlocesc indeplinirea obligatiilor. Dat fiind faptul ca infrastructura in domeniul reciclarii nu este tocmai printre cele mai avansate din Europa, producatorii au ales sa incheie contracte cu OTR-uri.
Reciclare doar pe hartie
In 2015 legea a fost modificata, OTR fiind exonerate de raspundere in cazul nereciclarii ambalajelor preluate de la operatorii economici cu care au incheiat contracte si de la care au primit o taxa pentru ambalajele puse in piata, in medie de circa 65 lei/t. Potrivit listei publicate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, exista 10 OTR autorizate, insa anul trecut, dupa cum sustine Federatia Nationala Pro Agro, doar trei dintre acestea au functionat, ceea ce a dus la nerespectarea prevederilor legale.
Astfel, desi relatiile contractuale dintre producatori si cei care s-au angajat sa recicleze au fost in vigoare pana la finalul lui 2015, operatorii autorizati nu au respectat prevederile contractuale, trimitand rectificative in lunile octombrie-decembrie. Si, pentru ca OUG 196/2005 instaureaza un sistem de penalizare de 2 lei/kg de deseuri de ambalaj ce nu a fost indeplinit de catre producatori in mod individual sau prin transfer de responsabilitate, acestia sunt buni de plata.
Industria de conserve, aproape de faliment
Problema reciclarii si acest cost suplimentar al ambalajului vor afecta in special produsele ieftine de pe piata, cum ar fi conservele, al caror pret ar putea creste cu pana la 40%.
„Anual, noi punem aproape 40.000 t de sticla pe piata. Efectul este dezastruos pentru noi. Lucram cu produse ieftine, iar acest scandal va face ca pretul la raft sa fie mai mare cu 35-40%, ceea ce va insemna un dezastru pentru industrie. Noi am respectat legea, am avut contract cu OTR licentiate de o comisie a Ministerului Mediului. Am semnat contracte emise cu avizul ministerului. La fiecare 25 ale lunii am raportat si am platit. Aceasta tensiune fara rost nu face altceva decat sa duca in faliment 80% din fabricile de conserve“, declara presedintele Romconserv, Aurel Tanase.
In ultimii ani, mentioneaza acesta, in industria de conserve din Romania s-au facut investitii de circa 150 de milioane de euro pentru echiparea fabricilor cu linii de productie performante pentru ca produsele romanesti sa fie competitive pe piata. Seful Romconserv ofera un exemplu in ceea ce priveste costul de 2 lei/kg privind plata taxei de reciclare, ce trebuie suportat de un producator din industrie. „Fabrica de la Tecuci pune pe piata 600 t pe luna. Inmultit cu doi lei, cat costa kilogramul, inseamna 1,2 milioane lei in fiecare luna. Aceasta suma nu o realizeaza ca profit la finalul unui an. Ce vina are acest producator? Noi am cerut prorogarea termenului de 25 ianuarie cu 2-3 luni, timp in care sa se gaseasca o solutie legislativa“, explica Aurel Tanase.
Costurile cu ambalajul sunt enorme
Exista posibilitatea ca unii producatori sa aiba deja conturile blocate pentru neplata taxei de mediu, iar o astfel de masura va impinge investitorii afara din piata. „Noi nu ne vom opri aici si vom merge la Comisia Europeana pentru ca este inadmisibil sa fim suprataxati de doua ori. Cert este ca o astfel de masura va duce la falimentarea unor companii nationale, cu investitori romani care vor iesi de pe piata ca urmare a acestei ineptii. Inainte sa discutam despre procentul cu care se scumpeste, trebuie sa ne punem problema despre cine va mai putea sa scumpeasca dupa o astfel de masura catastrofala. O parte din ei n-o sa mai ajunga sa mai scumpeasca“, este de parere si presedintele Pro Agro, Emil-Florian Dumitru.
De altfel, la finalul lui ianuarie, federatia condusa de acesta a trimis o scrisoare catre Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) prin care semnaleaza faptul ca situatia creata are implicatii in dublarea preturilor recipientelor si cresterea costurilor pe unitatea de produs cu circa 30%.
„Organizatiile profesionale reprezentative din industria alimentara romaneasca semnaleaza probleme grave in desfasurarea activitatii prin aplicarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor, a deseurilor de ambalaje si a legislatiei subsecvente. Conform discutiilor purtate cu colegii din industrie, estimam un consum de ambalaje de aproximativ 25.000 t pentru industria de conserve, 80.000 t pentru industria vinului si 22.000 t pentru bauturile spirtoase. Diferenta de cost dintre tariful de 65 lei/t si 2.000 lei/t duce la o crestere a costurilor cu ambalajul de 245.745.000 de lei, doar pentru cele trei sectoare amintite. Primii afectati de aceasta masura vor fi producatorii romani, care nu vor mai rezista pe piata mai mult de sase luni. Inchiderea pe rand a societatilor romanesti din industria alimentara (conserve legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, spirtoase, apa minerala, peste, lanturi de magazine etc.) va duce la trimiterea angajatilor in somaj, mai putin TVA incasat la bugetul statului si imposibilitatea producatorilor autohtoni de a veni cu produse cu valoare adaugata si/sau de a comercializa productia existenta. Mentionam totodata ca prezenta stare de necolectare este cauzata si de specificitatea Romaniei, mai ales pentru industria de conserve, prin care o proportie foarte mare de borcane si sticle utilizate in fabrici este pastrata de consumatori pentru uz casnic, ele nemaiintorcandu-se pe piata. Prin aceasta se creeaza o distorsiune si nu se poate acoperi procentul care trebuie colectat. Ar trebui avuta in vedere actualizarea periodica a acestor procente pe baza unor statistici conform practicilor existente la nivel european“, se arata in scrisoarea catre AOAR.
Fabricile nu pot inchide anul fiscal 2015. Producatorii ameninta cu proteste!
Degringolada creata de aceasta situatie afecteaza intreaga industrie alimentara, numai procentul find diferit in functie de greutatea ambalajului. In prezent, pentru ca ar avea de platit sume enorme, producatorii din industria de conserve nu stiu cum sa inchida anul fiscal si nici nu pot actiona pentru cel in curs, arata specialistii in domeniu.
„Fabricile nu stiu cum sa-si inchida partea fiscala pentru 2015, e un haos total. Blocheaza mersul fabricatiei conservelor, acum suntem intr-o contractare a materiilor prime, cu efect negativ si asupra fermierilor. Nimeni nu mai are garantia ca va putea exista in continuare pentru a incheia un contract de achizitie a materiilor prime. In aceasta perioada (n.r.: februarie) se faceau si contractele pentru borcane, nu mai zic de contractarea productiei pentru anul in curs, prelungirea contractelor cu marile lanturi. Este un efect de domino“, explica presedintele Romconserv, care mai afirma ca patronatul sau se pregateste de proteste puternice. „Vom veni inclusiv cu camioane pline cu borcane pe care le vom sparge in fata Ministerului Mediului, pentru ca cei 4.000 de angajati pe care ii avem vor ramane fara locuri de munca“, ameninta Tanase.
Mai mult, mentioneaza acesta, pentru anul in curs OTR au cautat sa reinnoiasca contractele, insa preturile nu sunt tocmai pe placul producatorilor, iar reciclarea inca nu se face asa cum ar trebui.
„Au venit cu niste tarife destul de mari, dar si cu aceste tarife, de exemplu, pe luna ianuarie, s-a realizat 7-8% din tinta. Asta inseamna ca vor umbla iarasi cu rectificative si vom ajunge din nou la acea plata de 2 lei/kg. Acum colectarea si reciclarea sunt la pamant. Tinta pentru borcane este de 60%, iar acest borcane ajung la gospodine care le pastreaza. Deci e o recuperare care nu se vede, cu efect pe plata fabricilor. Trebuie revizuit tot cadrul legislativ si gasita o solutie pentru ca cel care e vinovat sa plateasca“, explica presedintele Romconserv, Aurel Tanase.
Produsele premium, mai putin afectate
Daca taxa pe ambalaje afecteaza cu precadere produsele ieftine de pe piata, nu acelasi lucru se intampla si cu produsele premium.
„Din fericire, noi ambalam branzeturile in niste folii si cutii de carton care nu sunt foarte grele, deci nu am avut de platit foarte multe kilograme. Daca am fi avut lapte proaspat intr-un recipient de sticla era un dezastru. Branzeturile sunt niste produse scumpe comparativ cu laptele proaspat. Un kilogram de branza costa 20-30 de lei, pe cand un litru de lapte costa 4 lei. In felul acesta, pentru noi scandalul legat de OTR a fost doar o neplacere, nu chiar un dezastru. Din costurile cu ambalajul, taxa aceasta pot sa va spun ca este sub 1% in cazul nostru. Daca trebuie sa platesti 2 lei pe ambalajul de lapte este destul de mult cota parte din produs. Noi am fost cazul fericit, dezastrul este la conserve, la bere, la vin“, afirma Marius Bicu, Managing Partner Unilact, producatorul branzeturilor De la Ferma.
„Trebuie propus un nou concept al reciclarii!“
Omul de afaceri Jean Valvis, proprietarul brandurilor Aqua Carpatica (apa) si Domeniile Samburesti (vin), sustine ca problema este legata de cum va fi facuta viitoarea legislatie in domeniul reciclarii.
„Este o problema de actualitate care ne afecteaza. Noi am platit deja catre aceste OTR, nu putem plati din nou. Ce prevede legea nu s-a respectat. Nu cred ca vrea nimeni falimentul industriei alimentare din tara. Se impune o amnistie, deci nu cred ca va creste pretul produselor. Dar problema nu este aici, ci este legata de noul concept propus. Cine va avea responsabilitatea acestei reciclari? Va fi autoritatea locala, va fi o colaborare intre producatori si supermarketuri? Trebuie propus un nou concept al reciclarii, care sa fie eficient, echidistant, just si in beneficiul mediului din Romania“, puncteaza Jean Valvis.
Marii retaileri cer anularea penalitatilor pentru ambalaje si schimbarea legii
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine, prin intermediul unui comunicat remis presei la mijlocul lunii februarie, „adoptarea de urgenta a unui act guvernamental prin care sa fie anulate sumele colosale cu efect retroactiv pentru 2015, imputate pe nedrept producatorilor si comerciantilor in domeniul colectarii ambalajelor, sume care, la randul lor, produc in fiecare zi penalitati uriase“. In unele cazuri, mai arata sursa citata, aceste sume pentru 2015 se ridica la 1,5 milioane de euro pentru o singura companie.
„AMRCR este solidar cu cei care sunt in aceasta situatie pentru ca este firesc, ei pun pe piata niste bunuri pe care noi le oferim clientilor nostri. Solutia care trebuie gasita nu o cunoastem, este posibil sa dispara aceste OTR si totul sa treaca in raspunderea producatorilor. Insa mie mi se pare o masura similara cu ce a fost pe vremuri in Ungaria, iar CE le-a impus reintroducerea acestor OTR pentru ca era haosul si mai mare“, declara vicepresedintele AMRCR, Florin Capatana.
De asemenea, reprezentantii marilor retaileri au cerut abrogarea textelor normative care au dus la crearea unui sistem complet nefunctional in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de ambalaje si la nerespectarea normelor europene si a tintelor asumate de Romania in acest context. In opinia marilor retaileri, legea actuala a obligat operatorii economici sa incheie contracte cu OTR, in cazul in care nu au posibilitatea gestionarii ambalajelor in mod individual. „Este evident ca acest sistem nu a functionat si a dus la actuala criza, care insa este aruncata tot in spatele producatorilor si comerciantilor. In forma sa de acum, legislatia nu asigura in niciun fel obiectivele pentru care se presupune ca a fost elaborata – functionarea eficienta a unui sistem de colectare a ambalajelor si, mai ales, protejarea mediului. AMRCR sustine ideea ca statul sa preia responsabilitatea administrarii, garantarii si verificarii colectarii ambalajelor prin intermediul unui singur organism care sa functioneze transparent”, a declarat Delia Nica, fost director executiv al AMRCR.
Autoritatile amana problema taxarii duble a producatorilor
Pentru ca aceasta situatie are toate premisele de a duce la un blocaj economic, autoritatile s-au mobilizat si au stabilit un grup de lucru extins. Dupa mai multe negocieri purtate la nivel interguvernamental intre producatorii si importatorii de produse ambalate, prima intalnire a avut loc la jumatatea lui februarie, chiar la sediul Ministerului Mediului.
La reuniune au participat toti actorii implicati in scandalul reciclarii: autoritati, producatori si importatori de produse ambalate, operatori economici din industria colectarii si reciclarii deseurilor, precum si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale. La intalnire, sustine ministerul de resort, li s-a cerut celor in cauza sa vina cu propuneri de tematici de discutie, abordate ulterior in grupuri de lucru specifice pe fiecare tematica in parte. Totodata, pentru problemele financiare ale producatorilor survenite in urma obligatiilor de plata aferente anului 2015 s-a decis organizarea unei alte intalniri, de data aceasta de catre Ministerul Finantelor Publice. Atunci a fost momentul cand mai multi reprezentanti ai producatorilor au decis sa paraseasca sala de sedinta. Ministerul explica acest lucru prin faptul ca ei asteptau o discutie referitoare la 2015, desi tematica intalnirii se referea la identificarea de solutii pentru 2016.
Unul dintre cei care au parasit sala a fost chiar presedintele Pro Agro, Emil-Florian Dumitru. „Nu s-a discutat nimic productiv, in sensul ca ministerul sa vina cu niste solutii complete pentru ce s-a intamplat in 2015 si cu modificari ale legislatiei nationale pentru 2016. Din punctul meu de vedere, cea in vigoare este inaplicabila si injusta. Eu, personal, la jumatatea sedintei am parasit sala, pentru ca am considerat ca nivelul discutiei a devenit unul mult prea redus, fata de nivelul asteptarilor noastre. Am revenit la un discurs asemanator celui de acum trei luni la o prima intalnire pe care am avut-o cu ministerul. Prima solicitare justa pe care am avut-o este cea legata de aplicarea suprataxarii celor ce se fac vinovati. Din punctul nostru de vedere, OTR, care sunt o creatie a legislatiei Ministerului Mediului, sunt autorizate de Mediu si functioneaza in baza unei legi. Si, daca tot te numesti Organism de Transfer al Responsabilitatii, atunci chiar sa ai responsabilitate atat timp cat un producator din industria alimentara romaneasca a platit lunar, pentru 100% din cantitatile de ambalaje puse pe piata, taxe catre tine, si tu aveai obligatia sa reciclezi 60% din cantitatile de produse puse pe piata.“
Pericolul declansarii procedurii de infringement
Prin vocea diferitelor organizatii patronale si sindicale din industria alimentara, producatorii solicita acordarea unei amnistii fiscale pentru rapoartele din 2015, adica sa nu plateasca cei 2 lei/kg de ambalaj nereciclat, in conditiile in care au platit deja sumele negociate cu OTR conform contractelor, si crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil si controlabil“ pentru toti actorii din lantul de reciclare, precum si obtinerea unui termen de gratie de cel putin sase luni de neaplicare a penalitatilor pentru 2016, an pentru care, potrivit Pro Agro, „cei mai multi operatori economici nu au contracte de preluare responsabilitate incheiate si nici nu exista operatori economici (reciclatori) cu care ar putea sa le incheie, din cauza ca si-au incetat activitatea sau au dificultati.
Peste toate acestea, trebuie gasite urgent solutii, existand si pericolul declansarii procedurii de infringement de catre CE pentru neindeplinirea obligatiilor de recuperare a deseurilor de ambalaje. Iar asta inseamna penalitati zilnice de pana la 200.000 de euro.
Vor sa dea in judecata ministerul
In cazul in care nu li se acorda amnistia fiscala ceruta, patronatele sunt hotarate sa actioneze in judecata Ministerul Mediului. „Noi incercam sa blocam sistemul de plata prin inghetare. Vom avea un proces colectiv impotriva ministerului“, mai spune presedintele Romconserv, Aurel Tanase.