Din dorinta de a veni in sprijinul companiilor de transport, greu incercate de criza, in 2009 UNTRR a inceput sa analizeze posibilitatea accesarii unor fonduri europene pentru cresterea gradului de educare a pietei de transport, astfel incat managerii sa poata depista mai usor problemele si sa gaseasca solutii, iar competitivitatea lor sa creasca. Ideea s-a concretizat in iunie 2010, in parteneriat cu CEED (Centrul pentru Educare Economica si Dezvoltare), sub forma programului "Adaptabilitate pentru cresterea competitivitatii sectorului de transport rutier din Romania", care s-a incheiat de curand. Rezultatele peste asteptari au fost prezentate la sfarsitul lui iulie, in cadrul unei conferinte, la Bucuresti.
Proiectul a urmarit sa furnizeze aspecte cu valoare adaugata, practica, la nivel de manager si de conducator auto, cu trei categorii de cursuri: de utilizare corecta a tahografului digital, prevenirea accidentelor si actiunile de dupa acestea (Prevent), si nu in ultimul rand conducerea eficienta, care implica un consum redus de carburant si uzura redusa a vehiculului, emisii mai mici etc. Pentru conducatorii auto, acest curs s-a tinut practic, cu sprijinul Mercedes-Benz. UNTRR va continua seria proiectelor pentru transportatori, fiind inca in derulare programele Prevent si ECOEffect.
Proiectul s-a desfasurat din iunie 2010 pana in august 2012 si a fost cofinantat din Fondul Social European prin programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Programul a cuprins instruiri practice si interactive pentru patronii, managerii si angajatii companiilor de transport si, asa cum declara Mihaela Popescu, manager de proiect CEED Romania, "a fost creat un model inovativ de formare profesionala, impreuna cu consultantii. Dupa instruire, cine a dorit, a beneficiat si de asistenta tehnica directa, ocazie cu care i s-a aratat cum sa puna in practica toate cunostintele teoretice de la curs. Au rezultat astfel 20 de planuri de reorganizare. In final, s-a reusit formarea a 30 de experti nationali, viitori profesori care vor tine in continuare cursuri. Astfel, proiectul este unul sustenabil, efectele sale vor continua prin profesionistii formati acum. S-au inregistrat mai multi doritori decat am putut noi sa includem in proiect si, in plus, au fost identificate si alte probleme, deci vor incepe si alte proiecte."
Proiectul a avut mare succes si a depasit toti indicatorii. S-au realizat 104 cursuri de formare, fata de 72, cat se preconizase, si s-a ajuns la 1.383 de participanti care au asistat la cursurile de formare profesionala continua, fata de 320, cat se estimase.
"Cei care au platit amenda pentru manevrarea incorecta a tahografului, care au avut consum de carburant nejustificat de mare sau au avut un accident si nu au stiut ce sa faca inainte sau dupa acesta au avut cate ceva de invatat. Au existat rezultate reale, sunt manageri de transport care au inceput sa verifice intr-adevar anumite aspecte cum ar fi presiunea in anvelope, …..