Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania s-ar putea concentra asupra partii pline a paharului

Consecintele imediate ale Brexit au fost turbulentele pe pietele financiare. UE fara Anglia este, din punct de vedere al serviciilor financiare, mai saraca, pentru ca sistemul financiar din Marea Britanie era lider al Europei. Fara Marea Britanie in UE se redeschide scena pentru un joc de repozitionare a puterilor. In acest context, Capital a organizat conferinta „Influenta Brexit-ului asupra economiei romanesti”, evidentiind, pe de o parte, posibilele efecte pozitive de orientare a investitiilor straine sau de relocare a celor britanice mai degraba catre tarile emergente, printre care si Romania, varianta atractiva printr-o serie de avantaje fiscale, iar pe de alta, anumite efecte negative, precum modificarile ce vor viza migratia fortei de munca.
 

Imediat dupa referendumul care nu a avut un caracter obligatoriu, dar la care 51,9% din britanici au votat ca Anglia sa paraseasca UE, Guvernul Romaniei a monitorizat evolutia pietelor financiare si impactul asupra economiei reale. „Dupa 22 iunie, in primele 3-4 zile toate pietele de obligatiuni au avut o corectie usoara in sus, cele de pe piata autohtona inregistrand o evolutie crescatoare de 10-15%, cu impact nesemnificativ. Insa dupa cateva luni s-au constatat scaderi mai accentuate decat in tarile din zona, precum Polonia si Ungaria“, a precizat Enache Jiru, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Tratatul de investitii dintre Romania si Anglia creeaza un cadru favorabil
Neil McGregor, vicepresedinte al Camerei de Comert Romano-Britanice, este de parere ca „asistam mai degraba la o realitate politica, nu la una legala“. In opinia acestuia, „ne gasim la mana politicienilor de a vota lucruri sensibile precum miscarea libera a lucratorilor si accesul la Piata Unica. Avem doua tipuri de referendumuri in Marea Britanie: unele cu efecte legislative imediate si altele doar consultative. Acesta a fost unul doar consultativ, deci fara modificari imediate (legislative sau comerciale). Vor urma doi ani de negocieri, apoi vor exista noi relatii comerciale.“ Neil McGregor este de parere ca bancherii sau oamenii de afaceri din Romania nu vor fi afectati de Brexit, singurele modificari fiind asteptate la nivelul migratiei fortei de munca.
„Avem un tratat de investitii intre cele doua guverne, iar schimburile comerciale dintre Romania si Marea Britanie ar putea sa creasca dupa activarea Brexit. Este o oportunitate majora pentru Romania de a atrage investitii semnificative ale companiilor britanice si de a incuraja afacerile britanice sa-si mute operatiunile aici“, a precizat acesta, completat de Gemma Webb, CEO al unuia dintre cei mai mari investitori britanici din Romania, British American Tobacco (BAT). „Cred ca Brexit este de fapt o mare oportunitate pentru Romania. Puteti atrage investitii majore din Anglia si din afara, economia fiind orientata pro-business, cu o forta de munca bine instruita. E avantajos sa investesti aici, taxele corporatiste fiind printre cele mai mici din UE. In plus, Romania este a doua piata din Europa de Est si a saptea din UE, oferind acces catre intreaga Europa, respectiv catre 500 de milioane de consumatori, catre Marea Neagra si Asia.“
Webb considera ca Brexit nu va avea niciun impact pentru afacerile BAT, care va continua sa investeasca in Romania, mai ales ca de la Brexit incoace fabrica din Ploiesti a devenit un centru chiar mai important de productie si export din cadrul companiei la nivel global. „Pana acum s-au investit 250 de milioane de euro in fabrica din Ploiesti, in care lucreaza 750 de angajati, iar in urmatorii cinci ani investitia va fi suplimentata cu inca un miliard de euro“, a precizat Gemma Webb, subliniind ca 55% din productie merge la export. Pe de alta parte, aceasta a evidentiat si faptul ca Romania este pe locul al doilea in est, dupa Polonia, in ceea ce priveste comercializarea ilegala a tigaretelor. „In conditiile in care BAT a platit catre Statul roman, in 10 ani, taxe si impozite in valoare de 12,5 miliarde de euro, 16% din vanzarile de tigari din piata sunt ilicite. Este usor pentru ca Romania are 2.000 km granita cu tari non-UE unde pretul tutunului este de 3,5 pana la 6 ori mai mic decat in Romania.“

Taxele elevilor si studentilor romani din Anglia vor fi greu de sustinut
Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, considera ca disputa cetatenilor britanici a fost legata de faptul ca ei contribuiau la bugetul UE mai mult decat primeau, respectiv cu peste 10%. „Si in Austria se simte lipsa de suveranitate, un sentiment similar celui din Marea Britanie. UE reprezinta un club, in care avem si noi partea noastra de decizie. Din 2007 si pana acum am folosit de multe ori in mod gresit expresia ca am putea face anumite lucruri, dar nu ne lasa UE, creandu-le cetatenilor impresia ca decizia nu se mai ia la nivel national, ci la nivel european, cand de fapt lucrurile sunt undeva la mijloc“, a mentionat fostul ministru al Agriculturii. Acesta considera apartenenta la UE „mai mult decat benefica. Avem schimburi comerciale cu Marea Britanie de patru miliarde de euro, fiind pe plus. Exportam mai mult decat importam, situatie care nu se intalneste in relatia cu multe state. Comertul cu Marea Britanie se va schimba dupa Brexit, pentru ca nu se vor mai aplica regulile Pietei Unice, in functie de finalitatea negocierilor cu UE“, a explicat Constantin.
Secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Cezar Soare, considera ca Marea Britanie va juca un rol important in dezvoltarea economiei si comertului la nivel european. „Economia e destul de lenta, iar imbunatatirea pe termen mediu si lung nu e incurajatoare. Insa Guvernul Romaniei continua sa dezvolte parteneriatul strategic cu Marea Britanie in domenii importante ca energie, agricultura, IT, aeronautica, turism, aparare si securitate.” Pe termen scurt, Cezar Soare nu crede ca Romania va fi afectata din punct de vedere economic, „expunerea investitorilor straini in Romania fiind redusa”. Pe de alta parte, un element important vizeaza migratia, respectiv populatia de cetateni romani din Marea Britanie (175.000 de persoane). „Romanii stabiliti in Marea Britanie reprezinta numai 1,1% din numarul total de imigranti. Sumele pe care cetatenii romani din Anglia le trimit rudelor din tara nu reprezinta valori deosebite. Anul trecut, acestia au trimis rudelor din Romania aproximativ 100 de milioane de dolari, doar 3% din total banilor veniti din diaspora“, a mai precizat secretarul de stat, mentionand ca majoritatea cetatenilor romani aflati in Marea Britanie lucreaza in domenii sensibile, ca IT si sanatate.
Un impact negativ il va reprezenta insa reducerea numarului de elevi si studenti romani din Marea Britanie. „Cresc taxele pentru elevii si studentii romani din Marea Britanie“, a spus Cezar Soare, completand: „totodata, Brexit aduce un impact negativ asupra situatiei absorbtiei fondurilor europene. Tarile cu absorbtie slaba de fonduri vor avea de suferit.“

„UE pierde a doua mare economie.“
In prezent, Marea Britanie, dupa PIB nominal, se situeaza intre economiile UE dupa Germania, dupa ce a devansat, de curand, Franta. Pe locul al patrulea este Italia, urmata de Spania, in vreme ce Romania ocupa locul 17, cu o populatie care, dupa spusele lui Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, ne indreptateste sa fim pe al saptelea, dupa Polonia. „Conservatorii au castigat alegerile cu aceasta schimbare de locuri. UE pierde a doua mare economie, lucru privit cu prea mare usurinta de liderii europeni“, a spus Vasilescu. Acesta a precizat ca exista economisti britanici, dar si din America sau Asia, care incearca sa faca tot felul de scenarii pentru viitorul Marii Britanii in afara UE. „Pentru UE nu va fi mai bine. Va fi insa mai usor pentru liderii europeni, pentru ca Marea Britanie era un partener incomod“, a spus oficialul BNR.
Pe de alta parte, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, este de parere ca Marea Britanie a inceput un pic sa se individualizeze, fiind una din putinele tari cu o incetinire importanta a cresterii economice in trimestrul al treilea. „Este un semnal pentru cetatenii romani care se gandesc sa lucreze acolo. In acest moment, cresterea lor are la baza, ca si in Romania, mai degraba consumul. De asemenea, exportul este destul de scazut in comparatie cu importul“, a aratat Ghizdeanu, mentionand ca in trimestrul al II-lea importurile Marii Britanii au crescut cu 4-5%, in timp ce exportul romanesc catre Regatul Unit a crescut cu aproape 20%. „Este un aspect important. Daca se mentine actuala tendinta de consum a cetatenilor britanici, e clar ca Romania are de castigat“, a afirmat seful Prognozei. „Un alt efect pozitiv poate fi o orientare a investitiilor straine mai degraba catre tarile emergente, printre care si Romania, decat catre Marea Britanie. Cred ca primele semne se observa deja.“
Pe termen scurt, acesta sustine ca este posibil sa vedem efecte negative, dar nesemnificative. „Impactul pentru cresterea economica a Romaniei ar putea fi intre -0,1% si -0,2% in primul an“, a conchis Ghizdeanu, subliniind ca nu vede modificari importante privind circulatia investitiilor, a capitalului sau a fortei de munca, pentru ca orice economie dezvoltata are interes in a avea forta de munca bine calificata. „Eventuale discutii vor fi poate pe piata de forta de munca necalificata“, a mai spus acesta.

Putem atrage investitorii prin taxe si impozite mai mici
Pe langa usoarele ingrijorari starnite, multe state isi pun problema acum ce ar putea sa faca sa atraga din Anglia companii care ar vrea sa se relocheze dupa un eventual Brexit, intr-o tara din UE. „Tarile UE trebuie sa fie pregatite sa ofere un spatiu fiscal atractiv si sa invite firmele din Marea Britanie. Romania este in avantaj din punct de vedere al taxelor si impozitelor“, a mentionat Daniel Petre, director Deloitte Tax, realizand o paralela intre principalele impozite din Marea Britanie si Romania. „De exemplu, in Marea Britanie cea mai scazuta rata a impozitului pe profit este de 20%, in unele cazuri aplicandu-se o cota de peste 30%, chiar si catre 40%, in timp ce in Romania impozitul pe profit este de 16%. Acelasi nivel de 16% se aplica in cazul Romaniei si la impozitul pe venit, in vreme ce in Regatul Unit acesta poate ajunge la 40% pentru veniturile care depasesc 30.000 de lire sterline si chiar la 45% la veniturile de peste 150.000 de lire.“
Daniel Petre a aratat ca doar la contributiile sociale se poate observa un nivel similar intre cele doua regimuri de taxare.
Cu toate acestea, Romania a avut in 2015 un nivel al investitiilor straine directe de 3,5 miliarde de euro, iar Marea Britanie de aproximativ 72 de miliarde de euro, ceea ce arata ca mediul fiscal se afla abia la finele listei investitorilor atunci cand ia decizia de a investi intr-o tara sau alta, principalele criterii fiind calificarea fortei de munca, infrastructura si altele. „Romania nu sta foarte bine din punct de vedere al stabilitatii si al predictibilitatii pe termen mediu si lung. Romania sta bine doar in privinta prevederilor legislative comparativ cu tarile din jur. Trebuie simplificat mediul fiscal din punct de vedere al administrarii, trebuie imbunatatita partea de gestionare a contribuabililor, de relatie a Fiscului cu contribuabilii, pentru a deveni si mai competitivi”, a mai spus Daniel Petre.

Articole similare

Ad