Dupa micul pas inapoi facut de Germania prin suspendarea legii salariului minim pentru tranzitul acestei tari, Franta nu a ramas mai prejos si a aprobat respectarea unui salariu minim brut de 9,61 euro/ora pentru toti soferii care fac cabotaj sau transport international pe teritoriul sau. Italia solicita si ea Comisiei Europene introducerea unui salariu minim pe tot teritoriul UE, in caz contrar Italia (si probabil si Austria) vor fi nevoite sa introduca si ele legi similare, astfel incat transportul international va presupune o birocratie mai mare decat toata logistica executarii transporturilor.
Sa faci transport international sau intracomunitar in 2015 este ca si cum ai merge pe un teren minat: dupa ce trec granita vestica, vehiculele romanesti sunt luate la puricat de vajnicii controlori maghiari, cu ale caror abuzuri firmele de la noi s-au obisnuit deja de ani de zile si cu care firmele care lucreaza numai la intracomunitar nu mai au de-a face.
Mai periculos este transportul prin Germania, Franta sau Belgia, in ultimele doua amenda pentru petrecerea perioadei de odihna saptamanala in camion fiind, momentan, intre 1.800 de euro (in Begia) si 4.000 de euro (in Franta). Spun „momentan”, deoarece in Franta inca nu s-au publicat normele metodologice de aplicare a modificarilor la Codul muncii, care include si pedepsirea efectuarii odihnei saptamanale de 45 de ore in cabina camionului cu amenda de pana la 30.000 de euro si un an de inchisoare pentru administratorul firmei. Totusi, surse din cadrul autoritatii de control din Franta sustin ca amenzile acordate vor fi cuprinse intre 2.500 si 4.000 de euro. Iar o amenda de 4.000 de euro a fost incasata si de o firma romaneasca prinsa pe picior gresit, al carei sofer a fost facut sa recunoasca faptul ca si-a petrecut perioada de odihna saptamanala in camion.
Chiar si dupa aranjarea cazarii soferilor in locuri sigure din Franta si Belgia, transportatorul roman trebuie sa-si calculeze foarte bine programul de lucru al soferului pentru a putea respecta livrarile/incarcarile si a-si calcula costurile pentru a verifica daca tariful de transport le acopera.
Este clar ca structura de cost se schimba si prin cresterea nivelului taxelor si asigurarilor sociale platite soferilor care fac curse in Germania, unde se aplica legea salariului minim brut de 8,5 euro/ora, astfel ca multi transportatori au ajuns sa nu-si mai stie cu adevarat costurile.
Mai grav este ca unii transportatori, crezand ca salariul minim in Germania este o gluma si ca probabil nu se va aplica niciodata, nu si-au inregistrat soferii la autoritatea vamala germana, conform legii MiLoG. Insa daca se constata ca un sofer a efectuat o cursa de transport international pe teritoriul Germaniei, iar el nu a fost notificat catre Vama Germana, firma de transport risca o amenda de 30.000 de euro, aceeasi care se da si pentru completarea incorecta sau incompleta a formularului. Mai mult decat atat, firmele de transport trebuie sa faca si dovada platii soferului in conformitate cu MiLoG la finalul lunii, in caz contrar, firma care i-a plasat comanda fiind pasibila de o amenda de 500.000 de euro, pe care expeditorul va incerca sa o recupereze de la firma de transport, care i-a trimis semnat angajamentul ca respecta prevederile legii salariului minim.
E adevarat ca nici prevederile MiLoG nu au fost suficient de clare si de usor de aplicat pentru toata lumea, insa cine poate risca astfel de amenzi?
De asemenea, multi transportatori romani au trimis la inceputul anului lista tuturor soferilor, completand ca data inceperii lucrului ianuarie si data incheierii activitatii, iunie 2015. Este insa mai bine sa se notifice mai des autoritatea vamala, chiar si pentru fiecare cursa, pentru a demonstra astfel ca natura muncii soferilor este „temporara”. Autoritatile germane vor controla mai ales firmele ai caror soferi petrec mai mult de o luna continuu pe teritoriul Germaniei. Chiar daca e mai mult de lucru, completarea mai multor formulare poate aduce un risc mai mic de control pe viitor.
Important este sa nu ne iluzionam ca nu vor exista controale pe MiLoG. Asa am crezut si despre legea din Franta in vara lui 2014, ca vor doar sa ne sperie, si acum amenda de 4.000 de euro pentru odihna in cabina a cazut ca un trasnet. Inspectorii de control sunt dotati cu fise traduse in romana pe care le dau soferilor sa le verifice, astfel ca scuza ca nu pot comunica si ca atare se poate contesta o amenda nu mai poate functiona.
Este clar ca cei care nu vor deschide bine ochii risca disparitia de pe piata. Vesticii au inceput „macelul”.