Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania, tara libera de pesta porcina clasica. Unda verde la export de porci!

Romania importa masiv porc si carne de porc! Cel putin asta arata cifrele oficiale, care spun ca anul trecut am adus in tara peste 232.000 t de porci si carne de porc (circa 35.000 t de animale vii si 197.000 t de carne), in valoare de aproximativ 450.000 de milioane de euro, in timp ce exporturile abia au depasit 30.000 t. Situatia ar putea sa se schimbe in cativa ani insa, dupa ce, la finalul lui mai, Organizatia Mondiala pentru Sanatatea animalelor (OIE) a repus Romania pe harta europeana a exporturilor de animale vii, prin recunoasterea internationala ca tara libera de pesta porcina clasica, o sansa reala de dezvoltare a sectorului de crestere a porcilor.
Text: Alexandru IONESCU
 

Spre deosebire de sectorul ovinelor si bovinelor, care beneficiaza din plin de subventii europene ce ajung la peste 600 de euro pe cap de animal, cel al porcinelor a fost intotdeauna un fel de „Cenusareasa“ pentru crescatorii de animale, intampinand cele mai mari dificultati din cauza subventionarii precare, a concurentei venite dinspre piata europeana si a costurilor de productie mari. La porcine nu exista subventii din partea UE, acest tip de ajutor fiind interzis, insa exista fonduri care se refera la compensarea de costuri pentru aplicarea in ferme a masurilor superioare de bunastare, dar care sunt extrem de mici.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), crescatorii de porci primesc anual cel mult 30 de euro pe cap de animal, neavand dreptul la alte subventii. Mai mult, aceasta plata pe bunastare inseamna acoperirea unor costuri care tin de diminuarea capacitatilor de productie, costuri privind transportul si cresterea animalului, totul in conditiile in care, de exemplu, la o carcasa de 100 kg, 40% din costul de productie il reprezinta costul purcelului tanar importat (se importa purcei la 25 kg), iar 45%, costul furajelor (la un cost de circa 50 euro/cap), dupa cum mai arata MADR. De parca n-ar fi de ajuns, ca si in alte cazuri unde e vorba de subventii, nici aici plata nu vine la timp. Potrivit lui Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), banii intra in conturile fermierilor cu o intarziere de 3-6 luni, uneori si mai mult de atat. „Exista mai multe sesiuni de depunere, de regula platile ajung la fermieri dupa o perioada cuprinsa intre trei si sase luni dupa incheierea sesiunii si finalizarea controalelor. Din pacate, noi ne-am asumat cele trei luni, nu sase, insa din varii motive si sincope se poate ajunge si la prelungiri.“
Porcul este la un pret istoric
In ultimii doi ani, mai precis pana in februarie 2017, fermierii romani au fost nevoiti sa vanda sub pretul de productie, deoarece piata europeana era suprasaturata, unul dintre motive fiind instituirea embargoului de catre Rusia, care a afectat indirect producatorii romani. Astfel, scaderi drastice ale preturilor au fost inregistrate chiar si in perioade de varf de sezon. Din fericire, situatia pare a se fi schimbat: „Europa exporta in aceste luni foarte mult in Asia, ca atare a scazut presiunea pe piata europeana si au crescut preturile“, explica Ioan Ladosi.
Insa presedintele APCPR afirma ca aceasta crestere este favorabila doar crescatorilor care produc purceii in fermele proprii. Pe cei care importa purcei, adica o buna parte din crescatori, dat fiind faptul ca fermele de ingrasare sunt mai ieftine din punct de vedere al costurilor comparativ cu cele de reproductie, cresterea pretului nu ii ajuta, deoarece ei cumpara purcei, iar acum preturile sunt la un nivel istoric.
„Acesti fermieri sunt la limita supravietuirii sau risca sa intre in cod rosu daca nu sunt foarte eficienti. Pretul aproape ca s-a dublat, de la 45 la 85 de euro/cap de purcel (25 kg in medie).“ In total, potrivit datelor oferite de ANSVSA, in Romania exista 12.518 ferme comerciale de porci si 462.569 de gospodarii de porci. La finele anului trecut, tara noastra numara 4,707 milioane de porci, dupa cum au confirmat statisticile puse la dispozitia revistei noastre de Institutul National de Statistica. Iar din cei aproape cinci milioane de porci vii, aproape jumatate se regasesc in fermele comerciale, restul in gospodariile locale, insa toate aceste cifre trebuie privite cu rezerve in opinia lui Ioan Ladosi, presedintele APCPR, care considera ferme comerciale doar pe acelea care livreaza porci in mod constant catre abatoare. „Iar din datele mele nu sunt mai mult de 350.“
Pe plan local, porci vii nu se vand la scara mare, deoarece cei mai multi crescatori cu ferme de reproductie prefera sa ii creasca si apoi sa ii trimita la abator. „Pentru acei putini care se ocupa cu producerea purceilor pentru piata interna, de regula diferenta de pret este data de costul transportului, de unde este importat purcelul, din Germania, Olanda etc.“, explica Ioan Ladosi.
APCPR numara 117 membri, fiecare cu una sau mai multe ferme. De altfel, datele INS releva faptul ca anul trecut Romania a importat 35.715,27 t de porci si 196.966,257 t de carne de porc proaspata, refrigerata sau congelata, in valoare de aproximativ 450 de milioane de euro, in timp ce pe primele trei luni din 2017 proportiile se mentin, totalul importurilor ridicandu-se la aproape 47.000 t. La polul opus, exporturile totalizeaza anul trecut aproape 51,5 milioane de euro.

Articole similare