2018 a fost un an al provocarilor, iar cresterea accizei a insemnat pentru clienti eforturi de renegocieri cu furnizorii, inclusiv de carburant. Locul de unde carausii aleg sa alimenteze depinde de mai multi factori – conditii comerciale, pachet de servicii aditionale (recuperare TVA, taxe de drum), rute de deplasare s.a. „Firmele de transport fac eforturi sa-si pastreze soferii si tin cont de preferintele lor in alegerea furnizorul de carburant, avand in vedere facilitatile oferite: parcare, loc de repaus, restaurant“, explica Bela Petrik, Head of Commercial & Logistics MOL Romania. „Astfel, pe langa produsele de baza (carburant, taxe de drum), e important ca statiile sa ofere conditii de a servi mese calde, dar si de repaus. In cele 123 de statii Fresh Corner, clientii au la dispozitie produse alimentare proaspete, de panificatie si peste 26 de sortimente de cafea, pe langa bunuri de larg consum si gastro. Printre cele mai apreciate produse se numara coastele de porc, hamburgerii si hot-dogii proaspeti.“
In februarie 2019, MOL si Total au semnat un acord ce prevede acceptarea cardurilor MOL de catre Total in reteaua sa de statii din Franta, Belgia, Luxemburg, Olanda si Germania. In acelasi timp, cardurile de carburant Total vor fi acceptate in retelele MOL si Slovnaft din Ungaria, Romania, Slovenia si Slovacia. Astfel, cardurile MOL vor fi acceptate in circa 7.000 de statii de servicii de pe teritoriul Europei.
In statiile Total se ofera produse si servicii dedicate camioanelor, pompe rapide, AdBlue la pompa, locuri de parcare pentru camioane, dusuri, restaurante, magazine Bonjour si conexiune Wi-Fi. Toate statiile dispun de terminale de plata in exterior si, in anumite locatii, se ofera carburanti alternativi – CNG si LNG. Toate tranzactiile efectuate in reteaua Total vor fi incluse pe factura obisnuita emisa pentru cardurile MOL Gold Europe.
Pentru servicii de rambursare TVA si accize, Grupul colaboreaza cu parteneri cu experienta in domeniu, oferind conditii personalizate si avantajoase de recuperare a TVA in toate tarile membre UE si in anumite tari non-membre UE. Transportatorii de marfuri si persoane pot aplica si pentru rambursarea partiala a accizelor in Belgia, Franta, Italia, Slovenia si Ungaria. Plata taxelor rutiere este disponibila in sapte tari europene prin cardul MOL Gold Europe si in 14 tari europene prin parteneriatul cu eurotoll. Cardurile MOL functioneaza online, tranzactiile fiind imposibile fara cod PIN. Fiecare card poate fi personalizat de catre client, astfel incat sa raspunda strict nevoilor de business si sa fie eliminate achizitiile nedorite. In reteaua MOL Group sunt acceptate si cardurile partenerilor Euroshell, DKV, UTA, E100, MORGAN si TOTAL.
Platforma online Centrul de Carduri, lansata in 2017, este accesibila de pe dispozitive mobile, ofera vizibilitate imediata asupra tranzactiilor, facturilor si portofoliului de carduri, precum si posibilitatea gestionarii de alerte, pentru a optimiza in timp real consumul.
Serviciul MOL de facturare electronica, lansat in urma cu patru ani, a fost foarte bine primit de clientii de carduri. Facturile electronice sunt trimise prin e-mail in ziua facturarii, iar persoana dedicata are acces la acestea oricand prin Centrul de Carduri, arhivarea si stocarea fiind securizate.
MOL Romania ofera In-House Tank System pentru clientii ce au nevoie de stoc de carburant la dispozitie. Carburantul are aceeasi calitate ca cel din statiile MOL Romania; stocul si tranzactiile efectuate se controleaza in timp real. MOL ofera consultanta in instalarea echipamentului, suport si training pentru operare, precum si mentenanta. Special pentru clientii de engros a fost dezvoltata platforma ISA (Internet Sales Application), unde se pot plasa comenzi de motorina, benzina si bitumen 24 de ore pe zi.
MOL este parte a proiectului NEXT-E, selectat de Comisia Europeana pentru cofinantare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF), prin care vor fi instalate 222 de statii de incarcare rapida multi-standard (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultra-rapida (150-350 kW) de-a lungul principalelor coridoare europene de transport si al retelei trans-europene de transport (TEN-T) pana in 2020. Dintre acestea, 40 vor fi instalate in Romania – 21 de catre MOL Romania. Consortiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro in vederea implementarii proiectului, cel mai mare de acest fel privind vehiculele electrice. In premiera, calatoria pe distante lungi, bazata 100% pe electricitate, va fi posibila in sase state membre, cu legaturi catre tarile vecine.
BP: Solutii customizate pe nevoile clientilor
Orice companie care gestioneaza o retea complexa de vehicule si soferi ce lucreaza in mai multe tari la nivel european are nevoie de un partener pentru furnizare de carburanti care sa-i ofere servicii complexe pentru operatiuni eficiente, respectiv o combinatie buna intre pret, retea, caracteristici de securitate si administrare, instrumente de management al flotei si expertiza in combustibili. Cu ajutorul cardului de carburant BP + Aral, companiile si soferii acestora au acces la o retea paneuropeana de alimentare in statii BP si Aral amplasate pe rutele principale de transport din Europa. In plus, cardul este acceptat in reteaua ROUTEX, ce numara 18.000 de statii de alimentare (BP, Aral, Eni, OMV si Circle K) in 29 de tari, din care 7.500 specializate in alimentarea vehiculelor grele de transport marfa.
Cardul BP + Aral (emis de BP in parteneriat cu furnizorul german de combustibili Aral) ofera solutii si pentru plata taxelor de drum sau a tunelurilor, monitorizand modificarile si avertizand clientii de noile reguli si reglementari aparute. „Cele mai multe taxe de autostrada si taxe de pod, precum si taxele rutiere pe teritoriul Europei, sunt puse la dispozitie intr-un mod simplu. Clientul poate utiliza direct un card de carburant pentru achitarea taxelor de autostrada (ex. vignete), sau sistemul electronic avansat EETS (in functie de tara, de tipul vehiculului si de preferinta), care ofera avantajul interschimbarii in mod flexibil intre vehicule, via telefon, e-mail sau webportal, in circa 48 de ore.“
Pe site-ul BP + Aral clientul poate avea acces, de asemenea, la un localizator imbunatatit si un planificator de ruta, in vreme ce contul si autorizarea online fac posibila urmarirea fiecarei tranzactii, statusul acestora (facturate sau nefacturate), cu transmiterea de alerte sau blocarea tranzactiilor care nu corespund criteriilor selectate de client.
Cardul de carburant BP + Aral este singurul de pe piata cu autorizare online 100% la nivelul intregii retele, cu un cod de conducator auto suplimentar. Serviciile online permit limitarea alimentarii doar la anumite tari sau statii, iar in cazul utilizarii in alta parte, managerul flotei e notificat in timp real, putand bloca imediat cardul online, de asemenea in timp real. Codul de conducator auto al cardului permite mai multor conducatori auto sa utilizeze acelasi card, dar si aflarea rapida a persoanei responsabile pentru o tranzactie suspecta. De asemenea, se poate realiza blocarea cardului pentru un anumit sofer, dar poate fi mentinut in continuare activ pentru altii.
Si, pentru ca economiile de combustibil sunt esentiale pentru orice companie de transport, BP a creat formula inovatoare de motorina BP cu tehnologie Active, care contribuie la curatarea depunerilor de murdarie daunatoare din motoarele vehiculelor si formeaza o bariera impotriva acumularii acestora, protejand in special injectoarele. Noua motorina poate genera economii reale de combustibil de pana la 912 litri pe an pentru un camion de mare tonaj si de pana la 340 de litri pe an pentru un vehicul utilitar usor, potrivit testarilor realizate pe 80.000 km/an pentru camioanele cu MTMA de peste 16 t si pe 50.000 km pentru utilitarele intre 3,5 si 7,5 t.
Petromiralles: Calitate si preturi de prima mana
Societatea petroliera independenta Petromiralles este o firma cu capital 100% spaniol, care se ocupa de intregul lant de procese ce vizeaza combustibilii, pana la clientul final. Iar asta inseamna, dupa cum precizeaza Gerard Flores, International Area Sales Manager Petromiralles, ca poate oferi nu numai calitate a produselor si serviciilor, ci si preturi care evita orice intermediere. Benzinariile din reteaua Petromiralles sunt dispuse in locuri strategice, accesibile firmelor care fac transport international. „Carburantul Petromiralles este intotdeauna aditivat pentru a impulsiona performanta motorului. Prin utilizarea produselor biocide este prevenita formarea bacteriilor in rezervoare“, a punctat Gerard Flores.
Cardurile sunt oferite gratuit, fara comision de emitere, utilizare sau intretinere. Cardul Petromiralles a fost gandit ca unul de tip bancar, cu software propriu si sistem PIN. „Acest aspect ne-a permis introducerea unor sisteme inovative de securitate, precum PIN-ul Dinamic. Astfel, cardul nu mai are un PIN fix, ci soferul, de fiecare data cand vrea sa alimenteze, primeste pe telefonul mobil un SMS cu un cod PIN valid pentru 20 de minute. In acest mod, nimeni nu va putea utiliza un card clonat sau furat daca nu are in acelasi timp si acces la telefonul soferului. Ca urmare, sunt eliminate posibilele cazuri de alimentare neautorizata.“ Exista, in plus, si o zona dedicata clientului, numita „security pack“, in care el are acces in timp real la toate tranzactiile, putand bloca/debloca statiile sau cardurile, stabili anumite limite superioare si descarca facturile.
Tot pentru siguranta, in toate benzinariile din frontiere exista camere si personal propriu pentru supraveghere. „Oferim servicii de relatii cu clientii 24/7, in limba clientului, iar impreuna cu managerii statiilor de alimentare incercam sa rezolvam rapid eventualele probleme, astfel incat camioanele sa nu piarda prea mult timp in asteptare“, a mai spus Gerard Flores, amintind ca in benzinariile proprii sunt acceptate si cardurile internationale Diesel24, UTA, EDC, IQ, Hoyer, FAI, LOGPAY, TANKPOOL, Morgan Fuels sau alte carduri spaniole.
Cu cardul Petromiralles se poate achita doar combustibilul, „pentru ca asta este cerinta venita din partea clientilor si specialitatea companiei“, nu si alt tip de taxe. „Putem informa clientii despre modificarea taxelor de drum, accizelor si TVA, si despre drepturile de recuperare. De asemenea, ii informam despre starea drumurilor si problemele aparute in tranzit.“
Compania ofera si serviciul de recuperare express a TVA, in 15 zile, insa clientul poate opta si pentru un alt agent recuperator. Toate facturile sunt pregatite pentru recuperarea TVA, iar prin notificarile trimise pentru fiecare litru de combustibil achizitionat catre Agencia Tributaria Española, clientul isi poate recupera acciza.
Benzinariile Petromiralles din frontiere pot oferi diverse servicii pentru soferi, insa nu le pot pune la dispozitie moteluri sau alte spatii de cazare in cazul in care Spania va aplica legea de interzicere a pauzei de 45 de ore in cabina camionului. „De curand a fost aprobata noua lege, similara celor din Belgia, Franta si nu numai, insa nu cunoastem momentul de aplicare si nici daca vor fi multe controale. Este clar insa ca zonele cu trafic intens de camioane, precum Jonquera, nu sunt pregatite pentru asa ceva. Insa in Spania, in 28 aprilie, se vor desfasura alegerile generale, iar asta poate influenta noua lege, care nu este agreata de toata lumea.“
Pe viitor, partenerii Petromiralles vor beneficia si de un spatiu dedicat in cadrul benzinariilor in care vor putea lasa documente importante ce trebuie trimise in Romania.