Piata fortei de munca nu evolueaza in concordanta cu necesitatile, acesta fiind si motivul pentru care 85% dintre angajatori declara ca intampina dificultati in ceea ce priveste ocuparea locurilor de munca vacante. Profilurile cel mai greu de gasit sunt de electricieni, sudori, mecanici si ingineri in sectorul constructiei de masini, avantajul de acum 15 ani al lucratorilor calificati din Romania fiind inlocuit de precaritatea sau chiar absenta unei educatii de calitate. In plus, si imbatranirea din statele europene mult mai dezvoltate duce la o absorbtie tot mai mare de forta de munca romaneasca. In conditiile in care situatia este similara si in celelalte state est-europene, fiind deja clar ca solutia nu mai poate veni din regiune, CCIR incearca sa ofere mediului autohton de afaceri raspunsuri practice, aducand in fata acestuia solutiile oferite de World Wide Work Company, o firma specializata in recrutarea de forta de munca din Asia de Sud-Est, respectiv din Vietnam si Sri Lanka, zona cu populatie foarte mare, disciplinata si cu pretentii salariale mai mici. „Importul“ de lucratori (nu de inalta calificare!) este incurajat si de noul cadru legal, care, renuntand la protectionism, permite angajarea acestora cu salariul minim din Romania, nu cu cel mediu, cum era pana de curand.
Companiile private au nevoie de lucratori calificati, astfel ca identificarea si implementarea inclusiv in politici publice specifice a unor solutii viabile pentru depasirea crizei si stimularea competitivitatii mediului de afaceri national reprezinta doua dintre prioritatile strategice ale CCIR. „Neconcordanta dintre cerere si oferta de competenta reprezinta o problema suplimentara pentru firmele romanesti. Precaritatea sau chiar absenta unei educatii de calitate conduce la o resursa umana insuficient calificata pentru domenii cheie ale economiei cum sunt constructiile, IT&C, energia etc. Competentele informatice disponibile nu tin pasul cu aparitia polurilor de IT&C, un sector in crestere cu potential economic viitor valoros, in special in judetul Cluj. In plus, numarul de romani intre 20 si 29 de ani care detin o diploma in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii a scazut de la 16,6 din o mie de persoane in 2014 la 14,4 in 2016“, puncteaza reprezentantul CCIR prezent la intalnirea cu mediul de afaceri.
Pe de alta parte, Mihai Tararache, managing partner World Wide Work Company, observa si problema imbatranirii accentuate din ultimii ani de la nivelul societatii noastre si din Europa, o cauza care atrage din ce in ce mai multa forta de munca din Romania. „Occidentul, care se confrunta cu acest fenomen, pluseaza tot mai mult cu salarii si conditii pentru a atrage angajatii nostri calificati.“
Nu mai e forta de munca disponibila in regiune
Potrivit ANOFM, anul trecut, in perioada ianuarie-august, 63.819 de locuri de munca au fost declarate de angajatori, in mod repetat, ca fiind vacante. In primele opt luni ale lui 2018, media numarului de locuri de munca vacante declarate de catre angajator in mod repetat a fost de 7.977, insa datele reale, necuprinse in statistici, dar validate de diferiti factori, arata ca 3,5-4 milioane de romani pleaca sa munceasca pe termen mediu si lung in vest. „Pietele cele mai cautate sunt Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Franta. In plus, de la 1 aprilie, Elvetia – o tara care ofera salarii foarte mari – si-a deschis piata de munca pentru romani si bulgari, deci avem inca un competitor pe piata fortei de munca“, a punctat Mihai Tararache, subliniind ca, desi in Romania au mai crescut salariile, acestea nu se pot „bate“ cu cele din tarile vestice, de 2.000-2.500 de euro pe luna.
Potentialul Romaniei de a atrage forta de munca din alte zone din regiune s-a restrans foarte mult in ultimul timp, raportandu-ne la salariile si conditiile ce pot fi oferite. „Polonezii au fost mult mai iuti si mai inventivi. Acestia au luat rapid un contingent de 1,2 milioane de ucraineni, nu s-au blocat in proceduri de intrare in state terte, non-UE. In acelasi timp, Serbia migreaza catre vest, iar cetatenii moldoveni care obtin cetatenie romana pleaca, la fel, in Occident. Ca urmare, potrivit analizei noastre, solutia nu vine din regiune, decat punctual si cu dezavantajul ca muncitorii din zona pot parasi usor locul de munca si ajunge rapid in tara lor.“
In mod firesc, europenii au inceput sa caute solutii in regiunea asiatica, unde populatia este foarte numeroasa si disciplinata „in mare parte“. China, a doua putere economica mondiala, potrivit prognozelor, va fi pe primul loc ca economie in viitorul apropiat. „Chinezii au foarte mult de munca la ei in tara, deci Romania, cu salariile pe care le ofera azi, nu este foarte competitiva ca sa rezolve problema la modul general“, observa Mihai Tararache. Apoi, Filipine are istoric in a lucra in Arabia Saudita, Qatar sau Dubai. Lucratorii vorbesc foarte bine engleza, insa acestora le-au crescut mult pretentiile si, in plus, sunt sindicalisti. „Daca, dintr-un grup de zece filipinezi, unul are o problema, se coalizeaza toti si starnesc mai departe probleme.“ Indonezia si Malaiezia importa, la randul lor, din alte zone din Asia, iar Thailanda, cu 30 de milioane de turisti anual, e pe trend de crestere economica, avand salarii de 400 de dolari.
Focus pe Vietnam si Sri Lanka
Vietnam, cu o populatie de 100 de milioane de oameni, cu o economie de piata si o forta de munca bine pregatita in scoli tehnologice, dar cu salariul mediu de 180 de dolari, poate fi o solutie pentru Romania, alaturi de Sri Lanka, fosta colonie britanica, avand 95% literati ce pot lucra in zona de ospitalitate si manufactura. „World Wide Work Company recruteaza personal calificat din Asia de SE pentru angajatorii din Romania, ocupandu-se de intreg lantul, de la selectia personalului conform cerintelor companiei, recrutarea personalului si avizarea documentatiei in tara de origine, pana la obtinere de vize. In Vietnam, unde activam de doi ani, recrutarea se face cu o echipa proprie, insa, daca este nevoie, putem lucra si cu firme partenere“, a spus Mihai Tararache, subliniind ca sunt 5.000 de vietnamezi care lucreaza cu forme legale in Romania (700 din 2017 si peste 4.000 din 2018), preponderent in zona de constructii si santiere navale. „In 2017, Romania a avut 2.000 de avize pe toata tara, iar in 2018 peste 9.000 de avize pentru cetateni straini (aproape 5.000 de vietnamezi, peste 1.000 de sri lankezi, iar restul din tarile arabe si Turcia). Anul acesta, contingentul stabilit prin HG este de 20.000 de straini/tara.“
In Vietnam, economia incepe sa functioneze, forta de munca numarand 54,8 de milioane de oameni. Acestia, dupa categoriile in care sunt specializati, lucreaza in agricultura (40%), industrie (25,7%) si servicii (34%). „Poate ca nu sunt perfecti, dar reprezinta o piata foarte buna, cu un bazin mare, cu muncitori calificati si cu o populatie dornica de munca, dat fiind faptul ca 8% traieste sub pragul saraciei. Recomand lucratorii vietnamezi pentru zona de constructii, fabrici si ospitalitate. Salariul acestora poate porni de la 500 de dolari pe luna, in functie de calificare.“
Reprezentantul World Wide Work Company recomanda si Sri Lanka, o tara cu aproape 23 de milioane de locuitori, vorbitori de engleza, cu pretentii salariale mai mici, pornind de la 350-400 dolari/luna. Forta de munca este de noua milioane de oameni (27% in agricultura, 26% in industrie si 47% in servicii), din care doua milioane de muncitori lucreaza deja in Qatar, Dubai sau Oman. „Pentru deficitul Romaniei, aceasta e o piata care poate suplini consistent cererea de forta de munca. E una din solutiile cele mai bune din Asia pentru domenii precum ospitalitate si manufacturare“, a spus Tararache, amintind ca sunt deja peste 500 de lucratori din Sri Lanka veniti in Romania si cu formele legale aproape finalizate. „Cunoastem toti pasii care trebuie urmati si cum sa evitam problemele, in conditiile in care Romania nu are o istorie in a importa, ci doar in a exporta forta de munca.“
In Sri Lanka si Vietnam, compania are o echipa care pre-examineaza lucratorii, apoi face testarea finala in cazul in care sunt calificati. In schimb, pentru calificarile foarte inalte i se solicita angajatorului sa trimita reprezentanti care sa participe la testarea finala. Apoi, in cazul unui grup mai mare in care nu toti stiu engleza, compania se asigura ca macar comunicarea de inceput este rezolvata si ulterior, daca sunt necesare, cursurile de perfectionare pot fi facute in tara de origine, de la perioada de selectare pana ies vizele de munca. Categoriile de muncitori recomandate pentru recrutare din aceste tari sunt pentru constructii, manufactura, fabricare, comert, ospitalitate si servicii. „De la momentul selectiei, poate dura 45-60 de zile toata procedura, cu obtinerea avizelor“, a mai precizat Mihai Tararache.
Angajatorul trebuie sa ofere salariul minim, cazare si trei mese pe zi
Pentru lucratorii straini, contractul, care se semneaza la venirea in Romania, se poate incheia chiar si pe perioade nedeterminate, insa acestia isi doresc de obicei sa vina pentru 2-3 ani, in functie si de cererea angajatorului si de timpul in care el isi propune sa amortizeze costurile initiale (300-400 de euro biletul de avion, plus taxe in valoare de 300 de euro/dosar de emigrant). „Depinde si de chimia dintre muncitor si companie, dar si de modul in care se adapteaza la nivel interuman“, a spus Mihai Tararache. Acesta a amintit ca firmele de constructii beneficiaza acum de o facilitate in ceea ce priveste taxele. Astfel, daca anul trecut, pentru 500 de euro salariu net (2.400 de lei) se plateau taxe pana la 4.100 lei, astazi se achita 3.000 de lei cu tot cu taxe (2.362 + 638 lei).
Conditia legala pentru a putea obtine avizul pentru contractul de munca este salariul minim, iar programul de lucru este stabilit de angajator, cu respectarea legislatiei romanesti in ceea ce priveste plata orelor suplimentare. Pe langa salariul lunar, potrivit emigrarilor si tratatelor dintre tari, angajatul va beneficia de cazare si de trei mese pe zi. „Cand facem oferta de angajare, specificam daca puteti oferi trei mese la cantina proprie sau contravaloarea lor intr-o alocatie zilnica sau tichete de masa“, a adaugat Tararache, subliniind ca exista firme care, atunci cand au adus 30-50 de oameni, au angajat si un bucatar din tara de origine. Cazarea oferita trebuie sa fie „decenta si curata“, cu loc amenajat pentru servit masa, dusuri si paturi care pot fi etajate. „La solicitarea permisului de sedere trebuie sa se faca dovada ca exista acest spatiu de cazare. Chiar daca nu este necesara vreo autorizare speciala, este interesul firmei ca lucratorii sa fie multumiti si sa dea tot ce au mai bun la munca.“
In cazul in care angajatul nu mai corespunde, nu reuseste sa intre in ritmul companiei sau paraseste locul de munca, firma de recrutare va returna angajatorului contravaloarea biletului de avion si va renunta la onorariul care poate fi cuprins intre 300 si 1.000 de euro/persoana, in functie de activitati si de numarul de persoane aduse. „Il inlocuim fara alte costuri legate de avion si onorariu. Insa, in cazul in care s-au selectat 10 persoane, iar pana iau viza doua dintre acestea se razgandesc si nu mai vor sa vina, angajatorul va pierde 100 de euro/persoana, cost legat de avizul de munca“, a explicat Tararache, subliniind ca angajatorul are obligatia de a le facilita intoarcerea acasa, insa numai la finalul contractului. Acesta a explicat ca, in rest, angajatul beneficiaza de tot ce prevede legislatia romaneasca, inclusiv in cazul concediilor medicale. Insa, pentru situatii speciale, precum o repatriere in caz de deces, acesta recomanda incheierea unei asigurari nu foarte costisitoare, de 50-70 de euro/an/persoana.
In cazul in care o companie are filiale si in alta tara europeana, aceasta ii poate detasa pe lucratorii din Vietnam sau Sri Lanka pe baza unor proceduri suplimentare. „Putem face demersuri pentru a obtine formularul A1 pentru ei, dar nu este deloc simplu. In plus, in tari precum Germania, vor trebui sa fie platiti cu salariul de acolo, a mai spus Mihai Tararache, subliniind ca a avut numeroase discutii cu companii de transport care doresc sa aduca in Romania soferi profesionisti din aceste tari asiatice. „Avem deja doua proiecte de succes. Am adus soferi care lucreaza pe Romania, la 700-1.000 de dolari/luna, desi inca mai sunt companii care se tem ca nu cumva ISCTR sa le ceara la control si acte suplimentare. De asemenea, in curand vom incepe un alt proiect pilot pentru import de soferi profesionisti“, a punctat reprezentantul World Wide Work Company.