Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Incepe cu adevarat criza de soferi

De mai bine de o luna s-au intetit anunturile de agajare a soferilor profesionisti, nu numai in Romania, ci si in celelalte tari est-europene. Chiar daca firmele de transport cu parcuri mari de camioane sunt permanent in cautare de soferi, pentru a avea o alternativa la cei deja angajati care fac probleme, de data aceasta anunturile de angajare sunt destul de insistente, fiind vorba in special de locuri de munca la intracomunitar, acolo unde volumele de transport sunt tot in crestere.
 

Tocmai de aceea, dar si incurajate de ofensiva autoritatilor germane si franceze impotriva companiilor de transport din estul Europei, firmele vest-europene au inceput sa-si extinda masiv flotele, in paralel incepand sa caute soferi estici. Si, daca pana acum era la moda infiintarea de firme „paravan” in tarile est-europene, acum cele mai multe nici nu se mai sinchisesc sa inchirieze sedii si sa achite consultante pentru deschiderea de filiale aici, ci angajeaza soferii direct in Germania, Belgia, Franta sau Olanda. Sunt firme germane care le ofera soferilor romani interesati sa se angajeze in Germania inclusiv posibilitatea de a-si aduce aici si familiile, propunandu-le locuinte si posibilitati de integrare sociala.
Sigur, nu sunt multe astfel de oferte, insa transportatorilor romani le va fi tot mai greu sa-si tina soferii in firme, ofertele vesticilor fiind tot mai tentante. Si asta pentru ca nemtii si belgienii au inteles ca mai bine iau soferi romani sau polonezi carora le platesc asigurarile sociale pentru salariul minim prevazut de reglementarile germane, dar macar au angajati seriosi si muncitori, care nu fac nazuri daca trebuie sa conduca mai multe ore pe saptamana si nici daca sunt pusi sa incarce si sa descarce sau sa astepte mai mult la incarcare, daca e cazul, decat sa aiba din ce in ce mai putin de lucru la international, unde deja polonezii executa mai mult de un sfert din comenzile de transport.
Transportatorii vestici par ca simt un nou imbold dupa toate masurile protectioniste luate de autoritatile din tarile lor si presiunile facute la Bruxelles pentru schimbarea legislatiei europene de transport si incep sa se pregateasca pentru momentul in care esticii vor fi fortati sa ramana in tarile lor.
Comisia Europeana a anuntat ca in octombrie incep consultarile pe noul pachet rutier cu care ne-au tot amenintat autoritatile vestice, cel despre care se spune ca va limita fiecare iesire la international la trei curse pana cand camioanele estice vor fi fortate sa se intoarca in tara de origine, ca pe vremea cand se utilizau autorizatii CEMT. Ramane de vazut daca presiunea poloneza, in special, dar si a celorlalte tari din estul Europei, va putea schimba ceva din hotararea vest-europenilor de a-si recapata pietele de transport.
Unii dintre polonezi, unguri, slovaci si, de ce nu, si romani, mai puternici financiar, vor ajunge sa-si infiinteze filiale in tarile vest-europene pentru a-si putea pastra clientii castigati in timp la extern. Avantajul va fi ca, atunci cand se vor prezenta la negocieri cu vorbitori de limba germana sau franceza si vor taia facturi de GmbH-uri sau SARL-uri, beneficiarii vor fi gata sa-i si plateasca la nivelul celorlalte companii de transport locale.
Este clar ca firmele de transport care au dovedit ca pot lucra la cel mai inalt nivel isi vor mentine clientii, dar cu niste cheltuieli mai ridicate. Pana atunci, insa, transportatorii trebuie sa caute metode de fidelizare a soferilor.

Articole similare