Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Constructiile incep sa iasa din criza

La nivel global, din cauza problemelor actuale legate de demografie, de migratia de la rural la urban sau de schimbarile climatice, constructiile traverseaza un moment de reinventare. In Romania, acest sector incepe sa iasa din criza, lucrurile conturandu-se chiar si in zona privata, brazdata inca de urme adanci lasate de criza din ultimii ani. Insa, potrivit celor discutate in cadrul dezbaterii „Constructii si infrastructura pentru o Romanie Durabila“, pentru ca sectorul sa se dezvolte durabil si sa redevina motor al economiei nationale mai sunt multe aspecte de pus la punct, certificarea operatorilor sau impunerea drept criteriu principal la licitatiile publice a ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, si nu a pretului celui mai mic, fiind numai doua din problemele legislative care trebuie rezolvate urgent.
 

Potrivit INS, in primele cinci luni ale anului, volumul lucrarilor de constructii a fost mai mare cu 10,2%, ca serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind inregistrate cresteri la lucrarile de reparatii capitale (18,3 %), la lucrarile de intretinere si reparatii curente (12,3%) si la cele de constructii noi (+7,9%).
Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), este de parere ca sectorul constructiilor din Romania incepe sa iasa din criza. „Este imbucurator ca si in zona privata lucrurile incep sa se miste, chiar daca dupa cei 6-7 ani grei au ramas urme destul de rele.“ Insa, din cauza faptului ca sectorului nu i s-a mai acordat in acesti ani atentie, autoritatile incep acum sa se intrebe cum vor face fata pe viitor. „Desi nu avem pentru acest an chiar atat de multe investitii, deja sunt probleme majore: firmele sunt decapitalizate, exista o lipsa acuta de personal calificat si resursele financiare sunt limitate“, a spus Cristian Erbasu, completat de Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR): „in Romania, in 25 de ani, nu am reusit macar sa realizam o tranzitie. Este adevarat, acum lucrurile s-au stabilizat si este nevoie sa corectam greselile pentru a ne fi mai bine. Insa trebuie sa avem in vedere faptul ca sectorul constructiilor, care exprima sanatatea mediului economic si social, este foarte sensibil la dezechilibre.“

Legislatia, o anvelopa peticita
Tiberiu Andrioaiei, secretar general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), este de parere ca investitiile publice mari trebuie sa dea impulsul principal pentru revirimentul pietei constructiilor, pentru ca ele au si un impact social important, dar si unul economic, pe orizontala. ,,In prezent, niciunul din segmentele pietei de constructii nu este lansat coerent si stabil, investitiile fiind empirice. Asteptam ca impulsul principal sa fie dat de investitiile publice mari, mai ales ca pentru investitii de infrastructura apar si micii investitori privati care azi nu isi pot plasa capitalul fiindca infrastructura nu le permite sa isi articuleze sau sa isi valorifice …

Articole similare