Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO – Calculul salariului soferilor pe modelul reducerii fiscale din constructii

Acordarea unor facilitati fiscale privind impozitarea muncii pentru mai multe sectoare de activitate, inclusiv transporturile, similar cu ceea ce s-a intamplat in constructii prin OUG 114/2018 si ulterior OUG 43/2019, ar scoate la suprafata mai multi bani din economia gri, si ar putea tine soferii in tara, dar poate fi ea facuta in prezent? Despre cresterea salariilor soferilor am vorbit mai multe cu Dumitru Blaga, presedintele Asociatiei Operatorilor de Transport Rutier „APULUM”, care a acordat un interviu video revistei Tranzit (disponibil si pe contul de YouTube al Trafic Media).

La momentul actual soferii profesionisti, cel putin cei din transport extern – Comunitate si International – au deja niste venituri destul de consistente, iar solutia se aplica deja prin neimpozitarea diurnei, crede Dumitru Blaga. „Noi avem o situatie oricum speciala cu aceasta diurna pentru ca nu este una preferentiala, nu este specifica transportului, o poate lua oricine pleaca in deplasare. In momentul in care ne includ la facilitati precum cele din Constructii, deja vom crea inca o exceptie, ceea ce pana la urma nu este normal”. Oficialul Asociatiei „APULUM” crede totusi ca o noua politica de impozitare a muncii in transporturi, similara cu ceea ce se intampla in constructii, pentru a tine soferii in tara, poate reprezenta o solutie, insa nu numai pentru transporturi, ci pentru mai multe sectoare de activitate, astfel incat sa nu fie doar o exceptie. „Doar daca statul ar avea o politica pe termen lung in acest sens, pentru a scoate anumite venituri la lumina. Cresterea bazei salariale poate incepe cu exceptii acordate treptat la toate categoriilor, pentru ca la un moment dat exceptia sa fie acordata tuturor angajatilor”, explica Dumitru Blaga in interviul pe care il puteti urmari mai jos. 

Pe un calcul pur fictiv, la un fond de salarii de 1 miliard de euro, prin acordarea unor facilitati fiscale, Dumitru Blaga, de profesie economist, astfel incat valoarea impozitelor si taxelor sa ramana la circa 22%, fata de 43% cat este in prezent, exista 220 de milioane de euro colectati de stat. Pe termen lung aceasta baza ar creste pentru ca banii ar intra in circuitul economic, iar la o baza de, sa zicem, 1,5 miliarde de euro, statul colecteaza circa 330 de milioane de euro, suma mai mica decat impozitarea actuala, dar pe termen mediu aceasta putand fi echivalata sau chiar depasita. Cu alte cuvinte, statul ar reusi sa colecteze aceeasi bani sau chiar mai multi, iar veniturile soferilor si nu numai, ar fi pe cartea de munca.  
 

In interviul acordat Tranzit, Dumitru Blaga a mai detaliat cateva variante de calcul privind veniturile soferilor care lucreaza pe Comunitate si in ce fel ar fi ele afectate daca ar fi impozitate precum in constructii, dar si care ar fi costurile pentru soferi si transportatori daca s-ar trece diurna (o mare parte din ea) pe cartea de munca in varianta de impozitare actuala. Mai multe in interviul de mai jos!
 

Articole similare