Bosch Rexroth, Combilift, Crown, EasyMile, Sany Europe, Still si Wiferion si-au adjudecat trofeele IFOY Award 2020. Ceremonia de premiere a avut loc in mediul virtual, chiar inainte de inceperea Hannover Messe Digital Days, versiunea online a targului de intralogistica de la Hanovra, unde fusese planificata initial – in mai – decernarea premiilor internationale anuale in intralogistica.
Organizatorii „International Intralogistics and Forklift of the Year Award” (IFOY Award) au pregatit o ceremonie speciala de premiere, in stil hollywoodian, cu o seara inainte de inceperea Hannover Messe Digital Days. O echipa de animatori a creat robotul zburator „I-T20” – prescurtarea de la „IFOY Transformer 2020” – care s-a preschimbat, in timpul ceremoniei, in categoriile celei mai mari competitii de intralogistica. „Timpurile speciale necesita solutii speciale, iar transformarea este cheia succesului. Anul acesta, ceremonia de premiere transmite in mod vizibil mesajul puterii de transformare. Este dedicata celor mai bune inovatii in intralogistica si, mai mult, oamenilor care fac logistica sa fie ceea ce este”, a declarat presedintele juriului IFOY, Anita Würmser, la ceremonia de premiere.
Inovatii care sporesc eficienta si aduc economii in costul de operare
Bosch Rexroth a castigat anul acesta primul sau premiu IFOY Award cu Locator, software-ul de localizare laser, la categoria „Software-uri Intralogistice”. Spre deosebire de sistemele disponibile pe piata, software-ul de localizare utilizeaza un senzor laser pentru a cartografia automat terenul, creand astfel o baza pentru conducerea autonoma a echipamentelor ce opereaza in logistica si productie.
La categoria „Echipamente de depozit care opereaza pe sol”, modelul compact si agil Combi-CS, al producatorului irlandez Combilift, a convins juriul de specialitate. Transpaletul electric, avand capacitatea de incarcare de 1 t si o inaltime de ridicare de 2,5 m, ofera valoare adaugata la operarea in spatiile inguste, atat din punct de vedere al functionalitatii, cat si al sigurantei, datorita levierului de comanda cu multiple optiuni de pozitionare.
Crown ESR 1000 s-a impus la categoria „Echipamente de depozit care opereaza la inaltime”. Reach-truck-ul are o capacitate de ridicare de 1,6 t, la o inaltime maxima 6,84 m, si a impresionat juriul IFOY prin confort si eficienta – viteza de coborare a furcilor este cu 25% mai mare comparativ cu celelalte utilaje concurente de pe piata, iar energia eliberata se recupereaza, generand economii considerabile.
La categoria „Vehicule cu ghidaj automat/roboti” castigator a fost desemnat trenul electric autonom de remorcare TractEasy, al producatorului francez EasyMile, care permite automatizarea flexibila a proceselor logistice, atat la interior, cat si la exterior. Cu o capacitate de tractare de 25 t, TractEasy poate conduce in siguranta pana la 25 km/ora in trafic mixt intre masini, pietoni si biciclete. Datorita garzii la sol ridicate, vehiculul poate fi folosit si pe teren accidentat sau in conditii meteorologice dificile.
Categoria „Vehicule speciale” a fost adjudecata de stivuitorul hibrid Sany SRSC45H9. Acesta ofera capacitati de ridicare de 45, 31 si 15 t, pentru containere aflate pe primul, al doilea sau al treilea rand. Potrivit unui test intern, stivuitorul Sany hibrid asigura cresterea productivitatii cu cel putin 15% comparativ cu echipamentul standard cu motor diesel, iar consumul de combustibil este cu 20% mai mic. Avantajul il reprezinta sistemul hibrid, care are la baza un principiu de ridicare si coborare a bratului avand un distribuitor de greutate.
Electro-stivuitorul Still RX 60, de 2,5 t, lansat in octombrie 2019, a fost castigatorul categoriei „Stivuitoare cu contragreutate”. „Niciodata nu a fost un stivuitor electric atat de productiv in testul IFOY si nu a reprezentat o alternativa atat de serioasa la echipamentele cu ardere interna. Cu RX 60-25 in versiunea de inalta performanta, Still bate toate recordurile si stabileste un nivel de referinta ridicat pentru stivuitoarele electrice din acest segment de piata”, a subliniat juriul.
Premiul IFOY Award la categoria „Start-up of the Year” a mers la Wiferion (fost Blue Inductive), pentru etaLINK 3000, primul sistem de incarcare wireless fara contact 100% pentru vehicule electrice industriale. Solutia este complet operationala si permite instalarea rapida si flexibila, folosind placi pe podea, care nu necesita investitii costisitoare in infrastructura.
Expertiza tehnica si o campanie ampla de testare
Votul IFOY Award este realizat anual de un juriu international independent de jurnalisti specialisti. Premiile sunt acordate in fiecare an celor mai bune produse si solutii intralogistice si reprezinta un adevarat etalon de eficienta economica si inovatie, datorita expertizei tehnice realizate de specialistii juriului IFOY.
Alegerea castigatorilor se bazeaza pe auditul in trei etape, care alcatuieste protocolul de testare IFOY. Acesta cuprinde aproximativ 80 de criterii, verificarea stiintifica IFOY Innovation si testul juriului. Factorul decisiv este acela ca, in evaluare, produsele intrate in competitie nu sunt comparate intre ele, ci cu echipamentele concurente de pe piata.
Cu ocazia evenimentului „Zilele IFOY”, care a avut loc in februarie 2020 la Hanovra, 16 echipamente si solutii intralogistice, din partea a 15 producatori, au fost supuse testelor IFOY. Membrii juriului si echipele lor de consilieri au calatorit la eveniment special pentru a evalua ei insisi finalistii inainte de a-si da votul. Pentru prima data, potentiali cumparatori au fost si ei la fata locului, la Test Camp Intralogistics.
IFOY Award este sponsorizat de Asociatia de intralogistica si manipulare a materialelor VDMA, iar Hannover Messe, Chep si Fronius (specialistul in incarcarea bateriilor) sunt partenerii evenimentului.
Depunerea cererilor pentru participarea la IFOY Award 2021 a inceput pe 14 iulie 2020.