Industria farmaceutică este deja un domeniu foarte bine reglementat inclusiv pe zona de supply chain, una dintre cele mai bune din lume din punct de vedere al securității, după cum afirmă Thorsten Neumann, CEO al TAPA EMEA, într-un răspuns pentru Tranzit.
Spre deosebire de alte industrii, furturile de medicamente și vaccinuri sunt semnificative nu numai din punct de vedere valoric, ci și din punct de vedere al riscului pentru sănătatea publică, deoarece acestea ajung pe piața neagră fără a se cunoaște condițiile de depozitare și transport.
Oficialul explică faptul că foarte multe companii globale din industrie, inclusiv logisticienii cu care acestea colaborează sunt membre TAPA EMEA. Astfel, pe lângă cerințele de securitate din domeniu, operarea lanțurilor de aprovizionare respectând reglementările TAPA în materie de depozite (FSR) și de securitate privind transportul (TSR), înseamnă o asigurare suplimentară a faptului că lanțul de aprovizionare este conform cu cele mai înalte standarde de securitate.
Potrivit TAPA EMEA, în primele șase luni ale lui 2020 asociația a înregistrat pierderi în 46 de țări în regiune, nu doar produse farmaceutice. Pentru aprovizionarea cu dozele necesare de vaccin, companiile vor evalua riscurile în funcție de țară și de regiune cu regiune, astfel încât să determine nivelul de risc și de securitate pe care vor trebui să le implementeze. „Adesea, țările cu cel mai mare număr de furturi de mărfuri înregistrate sunt de fapt mai ușor de operat, deoarece riscurile sunt cunoscute. Serviciul de informații despre incidente (IIS) al TAPA îi ajută pe membrii noștri să vadă când și unde au avut loc furturile de mărfuri, modul de operare utilizat de hoții de marfă și tipurile de bunuri vizate. Aceasta este o informație vitală pentru companiile care doresc să prevină pierderile. De asemenea, îi ajutăm pe membrii TAPA să identifice locații de parcare sigure pentru camioane, locații aprobate ca parte a standardului din industria privind Cerințele de Securitate a Parcării (PSR), care le oferă acces la un alt nivel semnificativ de securitate privind lanțul de aprovizionare“, a declarat Thorsten Neumann.
În ceea ce privește modul de operare al hoților din zona Europei Centrale și de Est, oficialul TAPA spune că, de cele mai multe ori, operațiunile sunt transfrontaliere, ceea ce adaugă un plus de complexitate din punct de vedere al anchetei. Totodată, multe dintre grupurile infracționale care activează în Europa pe segmentul lanțurilor de aprovizionare sunt originare din estul continentului, ceea ce înseamnă că atenția trebuie să fie și mai mare.