Pe 18 noiembrie, ministrul Transporturilor din Italia a semnat Decretele pentru acordarea de stimulente pentru achiziționarea de vehicule comerciale cu impact redus asupra mediului sau pentru casarea unui vehicul vechi și pentru achiziționarea remorcilor sau semiremorcilor intermodale.
Ministerul Transporturilor din Italia a alocat 100 de milioane de euro pentru „Investiții extrem de sustenabile”. 50 de milioane de euro sunt puse la dispozitia companiilor de transport rutier de marfă din 2021 până în 2026 pentru achiziționarea de vehicule cu combustibili alternativi de ultimă generație, adică hibride diesel-electrice, electrice sau pe gaz natural comprimat sau lichefiat. Cuantumul subvenției unice depinde de tipul și de masa totală a vehiculului și variază de la 4.000 de euro la 24.000 de euro. În cazul în care la cumpărare este casat un vehicul diesel, se adaugă 1.000 de euro.
Astfel, pentru achiziționarea unui vehicul hibrid pe gaz natural comprimat sau diesel-electric se acordă o subvenție de 4.000 de euro, indiferent de masă; pentru un vehicul electric cu masa totala de la 3,5 la 7 tone se acordă o subvenție de 14.000 de euro, 19.000 euro pentru vehiculele cu masa totală de la 7 la 16 tone și 24.000 euro pentru cele cu masa totală ce depășește 16 tone, în acest din urmă caz fiind incluse și vehiculele pe gaz natural lichefiat. Aceste contribuții cresc cu 10% dacă achiziția este făcută de întreprinderile mici și mijlocii. Fiecare companie nu va putea primi mai mult de 700.000 de euro, indiferent de numărul de vehicule nou-achiziționate.
Al doilea proiect de finanțare – „Investiții care vizează reînnoirea și adaptarea tehnologică a parcului de vehicule” – vizează subvențiile pentru achiziționarea de vehicule diesel Euro VI împreună cu casarea simultană a vehiculelor vechi și a remorcilor sau semiremorcilor utilizate pentru transportul combinat feroviar și maritime și echipate cu dispozitive inovatoare care vizează obținerea unei mai mari siguranțe și economii de energie. În acest caz, 50 de milioane de euro sunt alocate pentru o perioadă de doi ani 2021-2022, din care 35 de milioane pentru vehicule pe motorină, 10 pentru remorci și 5 pentru o contribuție suplimentară la vehiculele cu propulsie alternativă.
Contribuția pentru achiziționarea autovehiculelor diesel se repartizează în mod egal pe perioada de doi ani și este valabilă pentru cele cu masa mai mare de 3,5 tone însoțită de radierea unei unități de transport similare. Vehiculele noi trebuie să aibă motoare Euro VI d. Contribuția unitară depinde de masa totală a vehiculului: cele cu masa între 3,7 și 7 tone primesc 3.000 de euro, cele cu masa de la 7 la 16 tone primesc 7.000 de euro și cele cu masa peste 16 tone primesc 15.000 de euro. Pentru a depăși sumele alocate, societatea trebuie să caseze un vehicul în gama de greutate corespunzătoare celei achiziționate pentru fiecare unitate pentru care solicită subvenția.
Pentru achiziționarea de vehicule cu combustibil alternativ (hibrizi diesel-electric și gaz natural comprimat sau lichefiat) subvențiile unitare sunt aceleași cu cele prevăzute de Decretul privind investițiile extrem de durabile. Dacă intervine și radierea unui vehicul diesel de o clasă inferioară Euro VI, subvenția crește cu 1.000 de euro. De asemenea, se prevede o contribuție pentru conversia de la vehicule termice la electrice cu o masă totală de până la 3,5 tone, egală cu 40% din cost, cu maximum 2.000 de euro. Contribuția pentru remorci și semiremorci intermodale este valabilă pentru unitățile care respectă Uic 596-5 pentru trenuri și IMO pentru nave. Beneficiul se aplică și remorcilor, semiremorcilor sau echipamentelor de transport cu temperatură controlată care respectă standardele ATP atâta timp cât motorul dubei frigorifice este cel puțin Euro V sau există unități criogenice autonome detașate de motorul vehiculului sau electrice și care utilizează gaze criogenice. Pentru a obține subvenția, remorcile și semiremorcile trebuie să aibă cel puțin unul dintre dispozitivele de siguranță enumerate în anexa la Decret. Valoarea subvenției variază de la 10% din costul de achiziție pentru întreprinderile mici, valoare care se ridică la 20% pentru întreprinderile mijlocii, în timp ce întreprinderile mari au o contribuție de 3.000 pe unitate. Dacă achiziția este însoțită de radierea unui autovehicul similar, subvenția se ridică la 7.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii și la 5.000 de euro pentru companiile mari.