Electrificarea transporturilor pare a fi acum o tendință consacrată, dar printre nodurile care trebuie dezlegate se numără cele legate de producția de energie electrică din surse regenerabile, transportul și stocarea acesteia. Hidrogenul pare a fi o resursă importantă, iar în ultimele luni au apărut câteva proiecte importante în Europa.
În Germania, grupul HH2E, în cooperare cu grupul elvețian MET, este pregătit să investească 1 miliard de euro pentru a construi o uzină de producere a hidrogenului în nordul țării, care va fi alimentată cu energie de la parcurile eoliene offshore din Marea Baltică și de la parcurile solare locale. Construcția va începe anul viitor, iar producția este programată să înceapă în 2025. Inițial, se intenționează să se producă 6.000 de tone de hidrogen verde, dar, potrivit HH2E, va fi posibil să se ajungă la o cantitate de 10 ori mai mare.
Țările de Jos se bazează, de asemenea, în mare măsură pe această sursă de energie. La sfârșitul lunii iunie 2022, guvernul a anunțat că va investi 750 de milioane de euro pentru a crea o rețea națională de transport pe bază de hidrogen. Ministrul Energiei, Robert Jetten, a declarat că obiectivul este de a finaliza rețeaua până în 2026 și de a atinge o capacitate de 3,5 GW până în 2030.
În plus, Shell Nederland BV și Shell Overseas Investments BV vor crea Holland Hydrogen I, cea mai mare fabrică de hidrogen regenerabil din Europa, care va fi construită în portul Rotterdam. Producția, care va avea loc prin intermediul unui electrolizator de 200 de MW, va fi de peste 60 de tone de hidrogen pe zi și va aproviziona parcul Shell Energy and Chemicals Park din Rotterdam, aflat în apropiere. Acesta va fi alimentat de parcul eolian offshore Hollandse Kust, care este parțial deținut chiar de Shell.
O altă țară care manifestă un interes deosebit pentru acest sector este Spania. Favorizată de prezența puternică a centralelor de energie regenerabilă și de o rețea extinsă de conducte, țara își propune să devină un centru de referință pentru hidrogenul verde, după cum a indicat și premierul Sanchez. Datorită fondurilor garantate de UE, Spania se așteaptă să investească 1,55 miliarde de euro în hidrogenul verde în următorii 3 ani. Centrala de la Puertollano, construită de Iberdrola cu 150 de milioane de euro, a fost inaugurată în mai 2022, dar nu este încă operațională deoarece nu are certificare europeană. UE însăși depune eforturi pentru a-și spori rezervele de hidrogen verde. În acest scop, are în vedere un acord cu Namibia, care va permite Europei să sprijine creșterea sectorului în această țară africană (în care unele țări, precum Germania și Belgia, investesc deja). Potrivit unor surse citate de Reuters, acordul ar putea fi ratificat în timpul conferinței ONU din Egipt din noiembrie.