Tulburările politice continuă să afecteze piața internațională a gazelor naturale. Pe 25 iulie, compania energetică rusă Gazprom a anunțat o nouă reducere a fluxului de gaze naturale către Europa prin conducta Nordstream 1 către Germania. Începând cu 27 iulie, aprovizionarea va scădea la 33 de milioane m3 pe zi, adică 20% din capacitatea conductei. Gazprom susține că acest lucru se datorează unor motive tehnice, dar Ministerul german al Economiei susține că nu există nicio cauză tehnică pentru acest lucru.
Anunțul companiei energetice a provocat imediat creșterea prețului gazelor naturale pe piața din Amsterdam, care este punctul de referință pentru Europa. Prețul a crescut cu zece procente, ajungând la 176 EUR pe Mwh. Acest lucru vine într-un moment în care Europa încearcă să stocheze cât mai mult metan în perspectiva iernii, care, potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, a ajuns la 66%.
Pentru a face față crizei gazului, Comisia Europeană a propus un plan de urgență care prevede o reducere a consumului cu 15 % între 1 august 2022 și 31 martie 2023. Această reducere va deveni obligatorie în cazul în care cel puțin 5 țări vor solicita o stare de alertă. Sunt prevăzute unele excepții pentru „insulele energetice” și țările baltice. În ceea ce privește Italia, reducerea ar trebui să fie de 7%. Însă planul se bucură de numeroase critici și de o opoziție fermă din partea Ungariei.