Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autoritatea Europeană a Muncii a sprijinit o inspecție comună a transportului rutier de călători organizată de autoritățile de supraveghere slovene împreună cu autoritățile germane și croate de aplicare a legii

Locul de control a fost într-o zonă de odihnă din Slovenia, unde poate fi interceptat tot traficul de pasageri care se desfășoară pe axa nord-sud. Societățile stabilite în Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Bulgaria și Slovenia au făcut obiectul supravegherii. În ultimii doi ani, autoritățile de supraveghere slovene au primit numeroase plângeri privind încălcări ale reglementărilor în domeniul transportului rutier internațional de pasageri.

Pe baza constatărilor rezultate în urma inspecțiilor și a mai multor accidente rutiere produse pe drumurile slovene, în care au fost implicate și vehicule utilizate pentru transportul internațional de călători, a fost efectuată o inspecție mai amplă, orientată, coordonată la nivel național și internațional, axată pe legislația socială și pe punerea în aplicare a normelor privind transportul rutier internațional de călători.

Încălcările identificate au fost în domeniul inspecției tehnice auto, al muncii nedeclarate, al efectuării de „transporturi internaționale” în transportul de călători contrar normelor privind autorizațiile etc. În plus, au fost constatate încălcări în domeniul legislației sociale: timpul de lucru, timpul de conducere și perioadele de odihnă obligatorii, utilizarea aparatelor de înregistrare și furnizarea datelor necesare.

Autoritatea Europeană a Muncii a fost înființată în 2019 pentru a ajuta statele membre și Comisia Europeană să se asigure că normele UE privind mobilitatea forței de muncă și coordonarea securității sociale sunt aplicate în mod echitabil, simplu și eficient. Un domeniu de activitate important al Autorității Europene a Muncii este sectorul transportului rutier internațional.

Odată cu pachetul UE privind mobilitatea (Pachetul de mobilitate I) din 2020, au fost introduse noi norme în domeniul transportului rutier, care asigură o protecție mai bună a conducătorilor auto și a operatorilor și contribuie la asigurarea unei mobilități echitabile a lucrătorilor din domeniul transporturilor.

Noile norme au adus schimbări în sectorul transporturilor rutiere și, de asemenea, noi provocări în ceea ce privește aplicarea lor practică. Un prim pas constă în instituirea normelor, al doilea pas este acela de a se asigura că șoferii și operatorii sunt informați cu privire la aceste norme, iar al treilea pas este acela de a se asigura că normele sunt aplicate în mod eficient.

În legătură cu cele de mai sus, Autoritatea Europeană a Muncii oferă statelor membre sprijin operațional și asistență în pregătirea, coordonarea și urmărirea inspecțiilor concertate și comune, inclusiv prin facilitarea schimbului de informații, traducerea documentației specifice fiecărui caz și interpretare.

Articole similare

Ad