Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană intenționează să instituie taxe vamale pentru mărfurile cu valoare redusă

Comenzile din țările din afara UE ar putea deveni mai scumpe în viitor. Comisia Europeană intenționează ca, în viitor, multe bunuri cu o valoare mai mică de 150 de euro să fie supuse unor taxe vamale. Acesta este rezultatul unui proiect al Comisiei. Până în prezent, nu trebuie plătită nicio taxă vamală dacă valoarea mărfurilor este mai mică de 150 de euro – potrivit Comisiei, există doar câteva excepții, cum ar fi pentru tutun sau parfumuri.

Potrivit proiectului, autoritatea de la Bruxelles plănuiește acum o reformă cuprinzătoare a sistemului vamal actual. Elementul central ar urma să fie înființarea unei autorități vamale la nivelul UE până în 2028. Aceasta ar urma să înlocuiască treptat cele 27 de sisteme independente ale statelor membre cu unul centralizat Scopul este, printre altele, reducerea sarcinii administrative.

Abolirea scutirii vamale pentru mărfurile sub 150 de euro ar putea pune la dispoziția UE aproximativ 750 de milioane de euro în plus pe an, potrivit proiectului. Vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, a prezentat miercuri, 17 mai, planurile autorității. Modificări sunt încă posibile, iar Parlamentul European și statele UE trebuie să aprobe, de asemenea, planul în cele din urmă.

Anna Cavazzini, europarlamentar din partea Verzilor, critică faptul că controalele privind siguranța sau substanțele chimice toxice sunt de facto excluse pentru coletele cu o valoare mai mică de 150 de euro. Acest lucru înseamnă că produsele care nu respectă standardele UE ar fi ambalate individual și livrate din țări terțe direct la ușa consumatorilor europeni, a declarat președinta Comisiei pentru piața internă a Parlamentului European. Eurodeputatul Daniel Caspary, președintele grupului CDU/CSU din Parlamentul European, a declarat că proiectul este, în principiu, pe drumul cel bun, chiar dacă mai este nevoie de îmbunătățiri. El critică eliminarea scutirii de taxe vamale pentru mărfurile sub 150 de euro: „Nu avem nevoie de noi obstacole birocratice care creează muncă suplimentară inutilă. Aici ar trebui să se aplice în continuare practica anterioară.”

Articole similare

Ad