Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiul PwC: Peste 70% dintre companiile românești au început implementarea tehnologiei cloud și așteaptă rezultate în următorul an

Potrivit unui raport local bazat pe studiul PwC Central and Eastern Europe (CEE) Cloud Business Survey, 71,4% dintre companiile românești chestionate au început să implementeze cloudul fie pentru mai multe departamente, fie pentru procese specifice și își propun o adoptare mai largă în următorii doi ani. Procentul fiind similar cu media CEE.

Doar 12% dintre companiile românești intervievate au mărturisit că sunt complet angajate în utilizarea cloudului, adică au capacități avansate de proiectare a serviciilor, expertiză profundă a produselor, diferențiere optimizată a volumului de lucru și caracterizează maturitatea lor în ceea ce privește cloudul ca fiind ridicată, peste media CEE de 8%. În același timp, peste 38% dintre companiile românești declară că toate operațiunile lor vor fi pe cloud în următorii doi ani, iar 43% dintre companiile românești își propun să ajungă acolo sau să mute 50% sau mai mult din operațiunile lor.

“Cloudul a devenit o componentă esențială într-un mediu operațional digital și adoptarea sa face parte din procesul de transformare a afacerii. Principalul avantaj în urma implementării cloud-ului constă în generarea de noi modele de afaceri și, implicit, de venituri. Așa cum arată studiul nostru, atât companiile românești, cât și cele din Europa Centrală și de Est se află la începutul călătoriei lor în domeniul cloudului și ar trebui să se concentreze mai mult pe inovație și crearea de noi fluxuri de venit, și nu numai pe atingerea obiectivelor de reducere a costurilor”, a declarat Gabriel Voicilă, Partener în domeniul Tehnologiei la PwC România.

Întrucât companiile se află încă la începutul procesului de transformare a cloudului, modernizarea este principalul motiv pentru utilizarea tehnologiei cloud în cazul a 42,9% dintre companiile românești și aproape jumătate (49%) dintre companiile CEE.

Analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea și inteligența artificială (57%) și învățarea automată (47,6%) sunt capabilități de cloud care vor fi prioritare pentru peste jumătate dintre companiile românești în următoarele 12 luni.

Prin adoptarea tehnologiei cloud, companiile caută să obțină o valoare semnificativă din investițiile lor. Cu toate acestea, luând în considerare nivelurile mai reduse de maturitate în transformarea cloudului, majoritatea directorilor din România și CEE chestionați nu își realizează încă întregul potențial al beneficiilor aduse de investițiile lor în cloud, dar se așteaptă să le obțină în următoarele 12 luni.

Dintre companiile românești care au obținut deja valoare măsurabilă, 40,5% au menționat o reducere a timpului de lansare pe piață, 35,7% economii de costuri, 35,7% o poziție îmbunătățită în privința securității cibernetice și 33,3% profitabilitate, îmbunătățirea experienței clienților și creșterea agilității.

Dintre cei care se așteaptă să obțină valoare măsurabilă în următoarele 12 luni, principalele beneficii așteptate sunt creșterea productivității (64,3%), îmbunătățirea rezilienței (61,9%), creșterea agilității (60%) și noi fluxuri de venituri (57%).

În companiile românești, principalele obstacole în atingerea valorii măsurabile sunt deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a evalua eficient rentabilitatea investiției (35,7%), constrângerile bugetare sau de investiții și limitările capacităților tehnologice (ambele cu 33,3%).

Articole similare

Ad