Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tehnologia video, indispensabilă pentru eficientizarea și securizarea proceselor

Fie că vorbim de filmarea și stocarea imaginilor cu bunurile incluse în colete înainte de închiderea și expedierea acestora sau de monitorizarea spațiilor de depozitare și numărarea automată a paleților puși în anumite spații ale depozitelor, camerele video și softurile de interpretare a datelor filmate contribuie la evitarea reclamațiilor privind lipsurile sau deteriorarea bunurilor livrate către clienții finali, precum și la stabilirea de proceduri pentru fluidizarea transbordărilor de mărfuri în centrele de cross-docking și utilizarea mai bună a resurselor (oameni, rafturi, echipamente). De asemenea, sistemele video avansate pot recunoaște plăcuțele de înmatriculare ale camioanelor și pot afișa anunțuri de orientare pentru șoferi privind docurile la care camioanele sunt așteptate să încarce/descarce. O trecere în revistă a aplicațiilor tehnologiei video inteligente a făcut Milestone luna trecută în cadrul unui eveniment organizat la Ambasada Danemarcei la București.

Mai mult de 50% din creierul uman este dedicat procesării informațiilor vizuale. Acest lucru înseamnă că majoritatea datelor necesare pentru ca inteligența artificială să automatizeze procesele și să permită oamenilor să ia decizii mai eficiente și mai bine informate se bazează pe capacitatea calculatoarelor de a traduce date vizuale de înaltă calitate, ceea ce plasează camerele de luat vederi în centrul soluțiilor IoT și AI.

Până acum câțiva ani, camerele video acționau doar ca un sistem de supraveghere pentru a securiza locațiile firmelor de depozitare și a asigura conformitatea cu anumite standarde de securitate sau reglementări. Între timp, camerele pot extrage mult mai multe informații dintr-o singură imagine, cu o acuratețe mult mai mare decât era posibil cu doar câțiva ani în urmă – mai ales atunci când sunt asociate cu instrumentele analitice potrivite.

Companie daneză, parte a Grupului Canon, lider în tehnologia luării de imagini, Milestone oferă softuri, hardware și servicii, centrate pe platforma XProtect, este prezentă în 24 de țări și are 1.200 de angajați. Implementările soluțiilor sale se fac prin intermediul unei rețele de 11.000 de revânzători și integratori.

Localizare precisă și monitorizare și gestionare mai bune a coletelor și spațiului de depozitare

Informațiile extrase din imaginile video sunt stocate ca metadate și indexate cu descrieri a ceea ce captează camerele, având utilitate în urmărirea coletelor, gestionarea accesului în depozite/parcări, managementul și optimizarea spațiului de stocare sau integrarea semnalizării digitale.

Integrarea sistemului de scanare a coletelor cu o platformă de gestionare video le permite operatorilor să monitorizeze și să administreze cu ușurință incidentele cu colete care intră, ies sau se mișcă în jurul unei locații. Este nevoie de doar câteva secunde pentru a urmări și a găsi un colet/o cutie/un palet pe baza ID-ului acestuia sau a caracteristicilor fizice. Confirmarea vizuală a locației și a stării fizice a coletului este înregistrată și stocată, lucru care poate contribui la reducerea numărului de reclamații, deoarece se poate dovedi că acesta nu a fost deteriorat atunci când a părăsit depozitul.

„Sunt situații în care lucrătorul scanează un obiect, însă neintenționat, de multe ori, nu îl pune în coletul care urmează să fie expediat clientului. Fie că l-a întrerupt cineva în timpul lucrului, fie că a fost cu gândul la altele, lucrătorul nu a respectat cerința de picking și în final i s-a livrat clientului o comandă cu un obiect lipsă. Înregistrarea video este unica dovadă a livrării corecte sau incomplete”, a spus Donika Simeonova, Inside Channel Manager Milestone.

Sistemele de management care folosesc camerele video sunt integrate cu WMS și TMS și contribuie la urmărirea mai bună a comenzilor și bunurilor livrate

În combinație cu cele mai recente tehnologii video și inteligență artificială (AI), camerele pot fi transformate în dispozitive IoT inteligente, capabile să furnizeze informații și statistici valoroase referitoare la timpul de lucru efectiv sau identificarea zonelor de stocare mai puțin folosite. În cazul platformelor de cross-dock, care sunt locații de depozitare temporară pentru a facilita manipularea rapidă a intrărilor și ieșirilor de mărfuri, spațiul de depozitare liber sau ocupat poate fi detectat instantaneu, în timp ce colectarea datelor permite analizarea intervalului de timp de folosire a spațiilor și determinarea zonelor celor mai utilizate, astfel încât să se identifice soluții de planificare și creștere a eficienței.

Gestionarea accesului automat în perimetrul depozitelor

Gestionarea accesului angajaților și vizitatorilor la o locație se poate face în mai multe moduri: sisteme de control al accesului fizic, sisteme de interfon, sisteme de recunoaștere facială, sisteme de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare (LPR) sau sisteme de semnalizare digitală, utilizate adeseori independent sau ca o combinație a uneia sau a două soluții.

Sistemele de gestionare a parcărilor bazate pe tehnologia video pot gestiona atât accesul și alocarea docurilor de încărcare/descărcare, cât și funcționarea parcărilor pentru camioane. Depozitele echipate cu sisteme de LPR permit ridicarea automată a barierei de acces atunci când recunosc un număr de înmatriculare al unui camion, fără a fi nevoie ca șoferul să se oprească și să ceară accesul printr-un interfon. Concret, se pot întocmi liste „albe” și liste „negre” cu numere de înmatriculare a unor vehicule după cum se dorește admiterea sau, dimpotrivă, interzicerea accesului unor autovehicule în incinta lor.

„Sunt situații în care clienții reclamă, de pildă, că un camion a stat șase ore la încărcare. Cu ajutorul sistemelor video localizăm camionul în discuție și putem verifica ora la care a intrat în incinta depozitului și descoperim că a intrat în urmă cu 20 de minute și atunci putem proba furnizorului faptul că șoferul său i-a transmis un neadevăr”, a mai spus Donika Simeonova.

În plus, sistemele video se pot combina cu afișaje electronice, care îi indică șoferului la ce platformă trebuie să meargă pentru parcare și descărcare. În paralel, sistemul semnalizează imediat personalului depozitului sosirea camionului. O vizualizare în timp real a docurilor le permite lucrătorilor să vadă când camionul este pe poziție, pentru ca apoi să deschidă ușile suspendate în siguranță, aspect foarte util pentru depozitele la temperatură controlată.

Prelucrarea unor astfel de date poate furniza statistici valoroase, cum ar fi timpul mediu de încărcare/descărcare, durata parcării, gradul de ocupare și frecvența de utilizare. Adăugând recunoașterea facială, șoferul ar putea primi acces la cantina locației.

Toate sistemele video – din unul sau mai multe depozite, din parcare, birouri sau de pe autovehicule – pot fi integrate într-un tablou central pentru a fi monitorizate dintr-un turn de control în timp real. Pot fi accesate atât statistici, cât și imagini în timp real de la camere, iar pentru un număr mai mare de locații sau operațiuni mai intense, unele cu caracter periculos, se pot instala și alte echipamente de alarmă, microfoane sau senzori de temperatură.

Organizarea parcării și alertarea în caz de punere în pericol a siguranței

O altă aplicație necesară a sistemelor de camere inteligente este monitorizarea zonelor de parcare disponibile dintr-o locație: vizualizarea căilor de deplasare și întocmirea de hărți termice ajută la îmbunătățirea trasării și utilizării spațiilor disponibile de parcare, iar sistemele de detecție în timp real îi alertează pe operatori atunci când sunt încălcări ale utilizării căilor de deplasare cu sens unic, cu scopul de a preveni orice blocaj sau chiar incident. Alte opțiuni de analiză a traficului în interiorul unei locații sunt numărarea persoanelor și/sau numărarea vehiculelor. Iar aplicațiile pot fi și mai multe.

Vânzare prin integratori care folosesc platforma Milestone XProtect

Datele pot fi stocate atât pe serverele utilizatorului, cât și pe cloud. Platforma de gestionare Milestone XProtect® folosește soluția cloud Amazon Web Services (AWS).

Provocările majore legate de implementarea camerelor video inteligente sunt costul ridicat al tehnologiei, integrarea cu tehnologiile deja existente, progresul rapid al tehnologiei, problemele de securitate și lipsa de competențe și expertiză pentru a implementa astfel de soluții.

Milestone propune XProtect, o platformă de management al tehnologiilor video care permite organizațiilor de orice mărime să construiască soluții complet configurabile și scalabile. Platforma permite detectarea rapidă a oricărei secvențe video într-un singur loc, marcarea unui material video cu interes ridicat, asigurarea disponibilității tuturor înregistrărilor, punerea împreună a imaginilor video de la camere multiple și manipularea în siguranță a datelor.

XProtect de la Milestone a obținut pentru a doua oară certificatul de conformitate cu normele GDPR din partea EuroPriSe (European Privacy Seal), care acoperă toate funcțiile de bază ale Sistemului de Management al imaginilor Video (VMS). Certificatul, care se reînnoiește la fiecare doi ani, garantează faptul că platforma XProtect conține caracteristicile de securitate cibernetică și protecție a datelor cerute de GDPR.

„Rețeaua noastră globală de parteneri diverși este cheia succesului nostru. Împreună aducem pe piață cele mai bune soluții bazate pe tehnologiile video moderne. Acestea ajung la clienții noștri finali printr-o rețea autorizată de parteneri formată din distribuitori și integratori de sistem. Totodată, clienții pot să își scaleze și să își customizeze sistemele Milestone prin soluțiile integrate de hardware și software create de partenerii noștri de tehnologie”, a precizat Marton Miklos, Channel Business Manager pe regiunea Europa Centrală și de Est la Milestone Systems.

Articole similare

Ad