Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UE susține investițiile în infrastructura de transport, mai sustenabilă, mai sigură și mai eficientă

107 de proiecte în infrastructura de transport din 353 de proiecte depuse au fost selectate de Comisia Europeană pentru a primi sprijin oferite în granturi UE din Fondul pentru Conectarea Europei în domeniul transporturilor (Connecting Europe Facility for Transport – CEF). Fondurile vor avea o valoare de peste 6 miliarde de euro și vor fi utilizate pentru cofinanțarea costurilor totale ale proiectelor.

Peste 80% din finanțarea acestora vor contribui la dezvoltarea unor rețele de căi ferate, căi navigabile interioare și rute maritime mai eficiente, mai ecologice și mai inteligente în cadrul rețelei de transport trans-europeană (TEN-T). Proiectele vor facilita exporturile și importurile între Uniunea Europeană și Ucraina, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, au fost considerate prioritare pentru finanțare principalele conexiuni feroviare transfrontaliere de-a lungul rețelei TEN-T. Printre acestea se numără, tunelul Brenner Base (care leagă Italia și Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice și Polonia de restul Europei), precum și secțiunea transfrontalieră dintre Germania și Țările de Jos (Emmerich-Oberhausen), printre altele.

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia vor primi finanțare pentru dezvoltarea alimentării cu energie de la țărm pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.

Vor beneficia de modernizări infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Franța și Belgia pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare. Totodată, vor fi îmbunătățite și porturile interioare de pe Dunăre și din bazinele Rinului, precum Viena și Andernach.

Sistemul european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri și pe liniile de cale ferată în Cehia, Danemarca, Germania, Franța, Austria și Slovacia pentru a crește și mai mult siguranța și conectivitatea transportului feroviar din UE. Pe șosele, mai multe state membre ale UE vor implementa Sisteme și Servicii de Transport Inteligente (ITS), în special ITS cooperativ (C-ITS) pentru un transport mai sigur și mai eficient. Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiectele europene de gestionare a traficului aerian, având ca scop creșterea eficienței transportului aerian.

În cadrul programului CEF Transport sunt disponibile și alte oportunități de finanțare, urmând ca următoarele cereri să fie lansate spre sfârșitul lunii septembrie 2023.

Articole similare

Ad