Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

41 de firme germane îi solicită CE limite mai stricte de emisii

  • Foto: Kuehne-Nagel.com

Așa cum știți deja, Comisia Europeană a propus reducerea cu 45% a emisiilor comparativ cu nivelurile din 2019/2020 pentru camioanele noi vândute în 2030, limită care se așteaptă să crească la 65% în 2035 și la 90% în 2040. Iar miniștrii mediului din țările UE și Parlamentul European discută acum despre proiectele privind standardele și se așteaptă să convină asupra regulamentului final la începutul anului viitor.

În aceste condiții, așa cum informează platforma germană VerkehrsRundschau, 41 de companii mici și mijlocii din această țară – printre care DPDHL, Kuehne + Nagel și Contargo, împreună cu corporații internaționale precum Nike, Heineken și PepsiCo – le solicită Parlamentului European și guvernelor UE să crească limita pentru 2030 de la 45% la 65%. Într-o scrisoare adresată europarlamentarilor, acestea spun că niște limite mai ambițioase pentru 2030 și 2040 ar reduce costurile de achiziție a camioanelor și ar accelera producția de vehicule cu emisii zero pe scară largă.

Companiile semnatare salută faptul că UE a creat condițiile pentru introducerea camioanelor cu emisii zero prin dezvoltarea rețelei de stații de încărcare și reduceri de taxe pentru camioanele electrice și cu hidrogen. Dar cer să se stabilească o dată clară până la care toate camioanele noi trebuie să fie fără emisii, aspect esențial pentru decarbonizarea sectorului până în 2050, având în vedere faptul că durata medie de viață a camioanelor în Europa este de aproximativ 18 ani. Scrisoarea mai afirmă că obiectivele climatice ar trebui să se aplice tuturor tipurilor de vehicule pentru a se asigura că producătorii cresc producția celor cu emisii zero în toate segmentele. Or, propunerea actuală a Comisiei le exclude, de exemplu, pe cele de gunoi și de construcții, precum și pe unele care fac distribuție urbană, care ar fi ușor de electrificat și ar contribui la o mai bună calitate a aerului în orașe.

Multe dintre cele 41 de companii și-au stabilit obiective climatice ambițioase și subliniază că va fi esențial în următorii ani să fie disponibile și să poată fi livrate rapid mult mai multe camioane cu emisii zero. În acest fel costul inițial al vehiculelor electrice și cu hidrogen ar fi mai mic și deci și costul total de operare a lor va fi în curând sub cel al camioanelor diesel.

Articole similare

Ad