Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din nou supracapacitate în transportul maritim

Conform unei analize recente realizate de Upply, în prima jumătate a lui 2023 sectorul transportului maritim de containere a cunoscut o nouă perioadă de supracapacitate.

Pentru companiile de transport maritim, tarifele s-au prăbușit proporțional cu ceea ce au experimentat expeditorii când prețurile de transport au explodat în 2021. Și, chiar dacă schimbarea era așteptată, intensitatea și viteza ei au fost mult mai mari decât se anticipa.

În aceste condiții, flexibilitatea și capacitatea de reacție vor trebui să fie cuvintele de ordine în cazul în care companiile de transport maritim doresc să minimalizeze daunele și să se diversifice prin activități conexe mai profitabile.

Analiza Upply mai subliniază faptul că auzim tot mai des despre o revenite la normal a tarifelor de transport maritim la nivelurile pre-pandemice, în special pe rutele comerciale est-vest, dar că mai trebuie să remarcăm două lucruri: că 2019, care este adesea luat ca an de referință, a fost un an slab pentru rezultatele companiilor de transport maritim pe rutele est-vest și că de atunci costurile de operare ale acestora au crescut cu aproximativ 30%.

O adevărată revenire la normal pe liniile regulate de transport maritim ar necesita trei condiții: revenirea la frecvența săptămânală fixă pentru toate serviciile și în toate porturile, viteze normale de navigație, nu ca acum, și tarife de transport care să acopere costurile de operare. Dar niciuna din aceste trei condiții nu se întâlnește acum pe coridoarele est-vest. Prin urmare, este incorect să vorbim despre o revenire la normal, cu excepția cazului în care se presupune că operatorii au ajuns la un consens cu privire la un fel de nouă normalitate, care ar însemna ca expeditorii să accepte servicii de linie semi-regulate, cu, de exemplu, timpi de tranzit Europa-Asia de 60 de zile prin Cape și tarife care abia acoperă costurile de operare. Dar, într-un moment în care situația financiară a companiilor de transport maritim se deteriorează, o astfel de nouă normalitate nu pare viabilă pentru analiștii Upply.

Articole similare

Ad