Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sondajul BEI privind municipalitățile indică faptul că lipsa de personal calificat întârzie tranziția ecologică

Banca Europeană de Investiții (BEI) a publicat rezultatele sondajului privind municipalitățile din 2022. Studiul acoperind 744 de municipalități din Uniunea Europeană oferind perspective unice asupra investițiilor anterioare și planificate a provocărilor cu care se confruntă municipiile în tranzițiile lor digitale și ecologice, precum și progrese realizate în aceste domenii.

Având în vedere că municipiile reprezintă aproape jumătate din investițiile publice din UE, aceste constatări sunt de cea mai mare importanță.

Potrivit sondajului, privind municipalitățile din 2022, s-au constatat următoarele:

  1. Deficitul și provocările investițiilor: Lipsa de fonduri și procesele de reglementare incerte și îndelungate continuă să descurajeze municipalitățile de la planificarea investițiilor esențiale. În plus, în ceea ce privește implementarea, lipsa forței de muncă calificate și blocajele lanțului de aprovizionare sunt rezultatul semnificativ al constrângerilor.
  2. Lipsa de personal calificat: Sondajul a evidențiat importanța critică a furnizării de formare necesară forței de muncă actuale și viitoare. Municipalitățile raportând dificultăți în a găsi experți cu abilități legate de mediu și de schimbările climatice, cu know-how în domeniile tehnic și inginerie. Abordarea acestor provocări fiind esențială pentru implementarea cu succes a planurilor de investiții.
  3. Focus pe tranziția ecologică și digitală: Atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea și infrastructura digitală joacă un rol central în planurile de investiții ale municipalităților pentru următorii trei ani. Cu toate acestea, mai mult de șase din zece municipalități își exprimă nemulțumirea față de investițiile lor anterioare în atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, în timp ce 40% raportează nemulțumiri cu privire la investițiile lor în infrastructura digitală.
  4. Inegalități regionale: Municipalitățile europene sunt mai avansate în transformarea lor digitală decât în tranziția verde. Dacă regiunile cu venituri mai ridicate au reprezentat o proporție mai mare a municipalităților care investesc activ în ambele tranziții, regiunile mai puțin dezvoltate se confruntă cu provocări în realizarea progreselor similare.
  • Sursă grafic: Banca Europeană de Investiții (BEI)

„După cum arată sondajul BEI privind municipalitățile, municipalitățile din Europa se confruntă cu un deficit semnificativ de investiții, în special în infrastructura de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Este esențial pentru factorii de decizie și părțile interesate să abordeze aceste deficite și să acorde prioritate investițiilor durabile și rezistente pentru un viitor mai ecologic și mai digital. Lipsa persistentă de personal calificat, inclusiv la nivelul municipalităților, trebuie abordată în întreaga Europă pentru a permite o implementare adecvată a programelor de investiții regionale și paneuropene.”,

a precizat Debora Revoltella, economistă-șefă a BEI.

„Investițiile municipale sunt fundamentale în oferirea de sprijin consistent oamenilor și întreprinderilor. Având în vedere proporția semnificativă a investițiilor publice făcute de municipalități, este imperativ ca acestea să fie dotate cu resursele necesare, cunoștințe de specialitate și rețele de cooperare puternice pentru o implementare eficientă. Pe măsură ce lumea evoluează rapid, rolurile municipalităților în tranzițiile ecologice și digitale devin tot mai importante. Pentru a promova practicile durabile în domenii precum planificarea urbană, eficiența energetică, gestionarea deșeurilor și transportul, este necesară îmbunătățirea know-how-lui în întreaga Europă. Sondajul nostru BEI privind municipalitățile oferă perspective asupra strategiilor de adaptare ale municipalităților și subliniază nevoile semnificative care trebuie abordate în viitor.”,

a declarat Ricardo Mourinho Felix, Vicepreședintele BEI.

De asemenea, BEI a lansat și un nou raport care analizează activitățile Grupului BEI în regiunile de coeziune ale Europei în 2022. Raportul s-a concentrat pe contribuția Grupului BEI la inovare în promovarea unei tranziții ecologice și digitale inclusivă, împreună cu impactul său macroeconomic. În 2022, Grupul BEI a acordat 28,4 miliarde de euro pentru proiecte în regiunile de coeziune. Sprijinul pentru inovare a reprezentat 25% din totalul creditelor acordate de BEI în 2022, din care 4,6 miliarde de euro (34%) au fost oferite în regiunile de coeziune.

Investițiile verzi sunt în creștere, ca și în 2021, ponderea investițiilor verzi finanțate de BEI fiind mai mare în cadrul împrumuturilor acordate regiunilor de coeziune față de totalul împrumuturilor acordate în UE. Aceasta este în concordanță cu Orientarea BEI privind coeziunea, care s-a angajat să crească semnificativ cota împrumuturilor pentru acțiuni climatice și de mediu în regiunile de tranziție și în cele mai puțin dezvoltate.

„Întrucât coeziunea regională va suferi probabil din cauza incertitudinii geopolitice, a sosirii refugiaților și a șocului energetic, orașele și regiunile trebuie încă să se transforme pentru a îndeplini obiectivele climatice ale Uniunii Europene și pentru a reduce decalajul digital. Inovația este vitală pentru a face față acestor provocări. Grupul BEI oferă o gamă largă de instrumente financiare și de consultanță în sprijinul acestor obiective politice care au demonstrat un impact palpabil.”,

a adăugat Lilyana Pavlova, Vicepreședinta BEI.

Articole similare

Ad