Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul Europeană a adoptat legislația pentru stimularea industriei cipurilor

Sursă foto: Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat Legea Cipurilor („European Chips Act“), prin care își propune să creeze un mediu favorabil pentru investițiile în cipuri în Europa, prin accelerarea procedurilor de autorizare și recunoașterea importanței lor critice, printr-un așa-numit „statut de cea mai înaltă semnificație națională”. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia, de asemenea, de sprijin sporit, în special în domeniul proiectării cipurilor, pentru a stimula inovația.

Legislația, agreată de PE și de Consiliu, va sprijini proiecte care sporesc securitatea aprovizionării UE, prin atragerea de investiții și creșterea capacității de producție. În timpul discuțiilor cu reprezentanții Consiliului, deputații europeni au asigurat 3,3 miliarde de euro pentru cercetare și inovare în domeniul cipurilor. Va fi creată o rețea de centre de competențe pentru a aborda deficitul de competențe din UE și pentru a atrage forță de muncă pentru cercetare, proiectare și producție.

De asemenea, se va institui un mecanism de răspuns la criză, prin care Comisia va evalua riscurile pentru furnizarea de semiconductori la nivelul UE, iar indicatorii de avertizare timpurie din statele membre vor fi utilizați pentru a declanșa o alertă de deficit la nivelul UE.

Acest mecanism va permite Comisiei să pună în aplicare măsuri de urgență, cum ar fi prioritizarea furnizării de produse afectate în mod special de penurie sau efectuarea de achiziții comune pentru statele membre. Deputații europeni au îmbunătățit și mai mult schema, prin introducerea unui instrument de cartografiere, care va ajuta la identificarea posibilelor blocaje în aprovizionare. Aceste măsuri vor fi o ultimă soluție în cazul unei crize în sectorul semiconductorilor.

PE a susținut, de asemenea, dispozițiile de consolidare a cooperării internaționale cu partenerii strategici și privind drepturile de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantaje competitive și protecție pentru acest sector.

Raportorul Dan Nica (S&D, RO) a declarat: „Cu European Chips Act, ne propunem să consolidăm poziția UE în peisajul global al semiconductorilor și să abordăm vulnerabilitățile din lanțurile de aprovizionare expuse de pandemie. Dorim să avem mai multă influență și să fim lideri în acest sector, așa că am asigurat 3,3 miliarde de euro pentru cercetare și inovare. Ne propunem să creștem capacitatea tehnologică și implementăm măsuri pentru combaterea potențialelor deficite. Europa este pregătită să facă față provocărilor viitoare din industria semiconductoarelor, acordând prioritate autonomiei strategice, securității, și un mediu de afaceri favorabil.”

Noua legislație a fost adoptată cu 587 de voturi pentru, 10 împotrivă și38 de abțineri. Acum va trebui să fie avizată de Consiliul de miniștri pentru a deveni lege.

Un studiu al Parlamentului subliniază că ponderea Europei în capacitatea globală de producție a semiconductorilor este sub 10%. Propunerea legislativă urmărește să o aducă la 20%. O altă analiză a Parlamentului din 2022 a evidențiat faptul că pandemia a dezvăluit vulnerabilități de lungă durată în lanțurile globale de aprovizionare, iar penuria fără precedent de semiconductori este un prim exemplu. În plus, criza a dus, printre altele, la creșterea costurilor pentru industrie și la prețuri mai mari pentru consumatori, plus că a încetinit ritmul redresării în Europa.

Articole similare

Ad