Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Maratonul ROADPOL Alcohol&Drugs: Creștere bruscă a ratei de conducere sub influența alcoolului

sursa foto: POLICIJA.LRV.LT

În timpul ultimului maraton ROADPOL Alcohol&Drugs s-a înregistrat o creștere dublă și uimitoare a ratei de conducere sub influența substanțelor (DUI).

Maratonul s-a desfășurat în timpul operațiunii ROADPOL Alcool&Droguri din luna iunie și a cuprins controale ample de 24 de ore pe drumurile din 13 țări membre.

Potrivit rapoartelor, în timpul operațiunii peste 262.000 de șoferi au fost verificați în întreaga Europă atât ziua, cât și noaptea. Dintre aceștia, 12.284 de șoferi se aflau sub influența alcoolului și 399 sub influența drogurilor. Rata de încălcare a legii a fost astfel de 4,84%, dublu față de cea de la aceeași operațiune de acum un an (2,44%). 22 de șoferi se aflau sub influența alcoolului și a drogurilor. În 1.210 cazuri, permisul de conducere a fost reținut sau a fost inițiată o procedură de retragere a permisului de conducere.

Maratonul de aplicare a legii s-a desfășurat în contextul operațiunii mai ample de o săptămână, „Alcohol&Drug Operation”, desfășurată în perioada 14-20 iunie. Conform rapoartelor țărilor participante, peste 495.000 de șoferi au fost verificați în întreaga Europă în timpul acestei operațiuni. Dintre aceștia, 7.812 șoferi se aflau sub influența alcoolului și 1.920 sub influența drogurilor, iar 173 de șoferi se aflau sub influența atât a alcoolului, cât și a drogurilor și, astfel, în 2.186 de cazuri permisul de conducere a fost confiscat. Nu este posibil să se indice în ce țară procentul de încălcări a fost cel mai mare, deoarece modul de control diferă prea mult.

Deși legislația din țările europene diferă ușor, conducerea sub influența băuturilor alcoolice este pedepsită în toate aceste țări. Unele țări au o limită de 0 (toleranță zero), în timp ce în alte țări este permisă în continuare o alcoolemie scăzută în aerul expirat.

„Și acest lucru nu este fără motiv. S-a dovedit științific că a conduce sub influența alcoolului sau a drogurilor crește semnificativ șansele de a fi implicat într-o coliziune. Iar acest lucru este, din păcate, dovedit în practica noastră zilnică de poliție. În multe coliziuni în care poliția ajunge la fața locului, se pare că șoferul unui vehicul conducea sub influența alcoolului”, comentează Henk Jansen, secretarul Grupului de lucru operațional ROADPOL din cadrul Poliției din Țările de Jos, Henk Jansen.

Potrivit statisticilor, consumul de alcool și/sau droguri înainte sau în timpul conducerii unui vehicul duce la un număr mare de coliziuni cu alți participanți la trafic sau cu obiecte fixe în fiecare an. Numărul utilizatorilor drumurilor care sunt răniți sau uciși în aceste coliziuni este, de asemenea, ridicat.

„În special, șoferii din grupa de vârstă cu risc „tineri șoferi” de 18-25 de ani nu sunt adesea conștienți de pericolele pe care le presupune conducerea sub influența drogurilor. Adesea, aceștia nu iau în considerare faptul că până și cantități mici de stupefiante îi fac pe șoferi inapți pentru a conduce. De asemenea, se subestimează faptul că abilitatea de a conduce poate fi afectată chiar dacă drogurile au fost consumate cu câteva zile în urmă”, mai informează Jansen. Potrivit acestuia, prevenirea și combaterea conducerii sub influența băuturilor alcoolice pot reduce numărul de coliziuni și, prin urmare, și numărul de răniri grave și decese în trafic.

Articole similare

Ad