Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele medii din Spania au crescut în 2022 cu 13,4%, iar costurile cu 17,5%

O analiză recentă a pieței spaniole de transport din 2022 realizată de Upply, și care folosește și date de la DBK Informa (o filială a grupului spaniol de asigurări de credit CESCE), arată că cifra de afaceri din acest domeniu a fost în 2022 de 16,75 de miliarde de euro, față de 15,5 miliarde de euro în 2021, adică a avut loc o creștere de 8,1%. 78,7% din venituri au fost realizate pe piața internă.

Această creștere a valorii trebuie privită în paralel cu indicele prețurilor din Spania, care a crescut și el cu 5,5%, deci chiar și excluzând inflația cifra de afaceri din transporturi a crescut.

De asemenea însă, în această analiză se ține cont atât de evoluția tarifelor, cât și de cea a costurilor. Iar aici statisticile Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (MITMA) arată o creștere a prețurilor serviciilor de transport cu 13,4% în 2022, pe toate segmentele de transport la un loc. La aceasta s-a ajuns mai ales deoarece a existat un exces de cerere față de ofertă – deși până la sfârșitul anului situația era echilibrată.

Creșterea costurilor a fost însă mai mare decât creșterea tarifelor, de 17,5%, deoarece atât carburanții, cât și anvelopele, asigurările etc. s-au scumpit. Deci per total rentabilitatea companiilor de transport, care este în general scăzută, inclusiv a grupurilor mari, s-a deteriorat din nou în 2022.

Articole similare

Ad